Apple
Steve Jobs
Apple
Apple
Anul trecut cea mai importanta intrebare din industria IT si publishing a fost cea referitoare la existenta unui tablet produs de . Acum, in pragul unei noi lansari sub marca , ne aflam in fata unor noi intrebari. Va reusi sa schimbe din nou fata tehnologiei asa cum o stiam pana acum? Sau, si mai important: avem macar nevoie de un tablet ?
Apple e o companie cunoscuta pentru doua lucruri: inovatie si secretomanie. Asa se face ca orice nou produs iesit de pe portile companiei din Cupertino este in mod automat invaluit de o aura de magie si e insotit de o anticipare indelungata din partea publicului.
Jurnalistii si bloggerii americani incearca de aproape un an sa afle cum va arata si ce va aduce nou tablet-ul creat de echipa lui Jobs, internetul umplandu-se constant de zvonuri, de multe ori contradictorii, referitoare la forma, functionalitatile si pretul noului dispozitiv care va intra in magazine cel mai probabil in luna martie. Ceea ce nu e de fapt nimic nou. Inaintea lansarii iPhone Apple a depus eforturi sustinute pentru a crea prototipuri false ale telefonului astfel incat sa pastreze secretul si sa ii impiedice pe jurnalisti si bloggeri sa isi faca o imagine clara asupra iPhone-ului.
In incercarea de a afla cum va arata si ce va sti sa faca am realizat o harta a celor mai plauzibile zvonuri referitoare la viitorul rival al Kindle, care va fi dezvaluit publicului pe 27 ianuarie.
Design
>> Un iPhone intins cu sucitorul. Conform surselor citate de AppleInsider mult-asteptatul Apple tablet va semana cu „un iPhone din prima generatie care si-a gasit nasul in persoana unui sucitor.” Ca urmare, dispozitivul urmeaza sa semene foarte bine cu smart-phone-ul lansat de Apple in urma cu 3 ani, avand insa un ecran mult mai mare si fiind cu mult mai subtire.
>> Display de 10-11 inchi. Apple le-ar fi spus publisherilor, cu care a purtat discutii de-a lungul anului trecut, ca dispozitivul la care lucreaza e “suficient de mic cat sa incapa intr-o geanta dar prea mare pentru a incapea intr-un buzunar”. The Wall Street Journal citeaza surse din interiorul companiei care au confirmat ca display-ul noului tablet va avea un diametru intre 10 si 11 inchi, mai mare decat cel al principalului competitor, Amazon Kindle.
>>Fara tastatura, mouse sau stylus. Doar touchscreen. Un tablet cu un display de 10 inchi ar avea suficient spatiu pentru o tastaura virtuala, pe care utilizatorii vor putea tasta fara probleme cu toate degetele, spre deosebire de iPhone si iPod Touch, crede Leander Kahney, editorul Cult of Mac si autorul a trei carti despre compania lui Steve Jobs.
>> Posibilitate de docare pe verticala si orizontala. iLounge spune ca tablet-ul Apple urmeaza sa dispuna de doua porturi de incarcare, care ii vor permite acestuia sa fie asezat atat in pozitie vericala cat si orizontala. O statie de docare pe orizontala inseamna ca tablet-ul va putea fi pus la incarcat in timp ce va tine ecranul in picioare asemenea unui monitor obisnuit. Acest detaliu face tablet-ul potrivit pentru munca la birou, prin simpla alaturare a unei tastaturi si a unui mouse bluetooth voila! .. desktop instant.
>> Carcasa de aluminiu. Potrivit iLounge carcasa tablet-ului va fi realizata din metal , cu o singura „banda lunga din plastic”destinata receptiei wireless broadcasting, fiindca metalul impiedica transmisiunile semnalelor radio. Reuters anunta ca furnizorii Apple din Taiwan vor incepe sa livreze carcase unibody din aluminiu incepand din februarie.Asemanarile dintre tablet si iPhone nu se vor opri aici insa, conform AppleInsider, designul fiind asemaator si in ceea ce priveste butoanele si porturile dispozitivului.
>> Ecran OLED. Conform surselor Digital Times, Apple si-ar fi amanat planurile de lansare ale tablet-ului in martie catre a doua jumatate a lui 2010 ca urmare a hotararii de a include un display OLED, produs de LG Display, in noul model. Cu toate acestea zvonul nu se bucura de prea multa credibilitate printre analistii care sustin ca nu exista deocamdata producatori care sa realizeze ecrane de 10 inchi iar capacitatile de productie ale acestora sunt inca prea reduse pentru a acoperi o cerere atat de mare. In plus un display OLED ar impinge cu mult pretul tablet-ului peste estimarile de 1000 de dolari.
Sistem de operare
>> Leopard? Printre analisti este destul de raspandita parerea conform careia Snow Leopard, sistemul de operare lansat de Apple in toamna anului trecut, ar fi fost optimizat si pentru noul tablet. Printre indiciile care conduc la aceasta concluzie se numara optimizarea acestuia pentru procesoare multicore si spatiul mai mic ocupat de Snow Leopard fata de precursorul sau, Leopard, doar 3GB in loc de 6. Mai mult, functionalitati precum CoverFlow, Expose, Stacks sau Quick Look, fac din Snow Leopard un sistem de operare touchscreen-friendly, adaptat gesturilor si miscarilor degetelor. Se vorbeste astfel despre o incercare a celor de la Apple de a crea un sistem de operare ce poate rula pe o gama mai larga de dispozitive – de la desktop-uri la laptop-uri si pana la dispozitive mobile mai putin puternice precum tablet-urile. Un singur OS care sa le stapaneasca pe toate celelalte.
>> Sau iPhone OS? Motivul pentru care nu a mai fost lansata pana acum nicio varianta updatata a sistemului de operare al iPhone ar sta, conform Gizmodo, tocmai in faptul ca in noua varianta a OS-ului s-ar gasi prea multe elemente de cod ce tin de functionalitatile noului tablet iar Apple nu a vrut ca acestea sa fie descoperite. Dupa parerea acestor surse tablet-ul ar putea fi comparat cu un “iPhone cu steroizi” iar gesturile multi-touch pe care le suporta sunt „complet iesite din comun”.
>> Procesor dezvoltat in-house. Desi s-a vorbit la un moment dat si despre posibilitatea folosirii un procesor Intel Atom pentru acest tablet, cea mai plauzibila varianta pare a fi cea utilizarii a unui procesor dezvoltat in-house, de echipa PA Semi, companie pe care Apple a cumparat-o in aprilie 2008 pentru 278 milioane de dolari.
Functionalitati
>> Functionalitate de e-reader: suport pentru carti, reviste si ziare. Nu numai ca aceste functionalitati vor tine capul de afis al lansarii sale ci, dupa parerea Gizmodo, cu ajutorul lor tablet-ul urmeaza sa revolutioneze industria de publishing. Dupa ce s-a stabilit ca retailer de muzica, filme si emisiuni tv, Apple munceste acum pentru a aduce in iTunes cat mai mult continut print, fiind in discutii cu cativa mari jucatori din industria de publishing. Conform surselor Gizmodo, discutiile dintre Apple si McGraw Hill and Oberlin Press referitoare la mutarea manualelor si cursurilor universitare pe iTunes dateaza din luna iulie a anului trecut iar NYTimes ar fi fost abordat de Apple din iunie pentru a discuta despre mutarea continutului de pe hartie pe „un nou dispozitiv.” Arthur Sulzberger, chairman New York Times, a refuzat sa comenteze intr-un interviu saptamana trecuta implicarea sa in lansarea noului dispozitiv, limitandu-se sa spuna „ramaneti pe receptie „, conform Wall Street Journal.
>>Un computer mobil cu functionalitati depline. Conform New York Times un fost designer al Apple ar fi declarat ca o echipa a companiei a “petrecut ultimii ani lucrand la o versiune multi-touch a programului iWork,” software-ul echivalent al suitei Microsoft Office. Acest lucru ar putea fi un indiciu ca Apple vrea ca tablet-ul sa fie mai degraba un computer in miniatura decat un simplu suport pentru carti filme si jocuri video, lucru care ar justifica pretul mare pentru care urmeaza sa fie vandut.
>> Platforma de gaming. Cei mai buni senzori de miscare – accelerometru si busola – si interfata touchscreen. Cel mai bun procesor si cea mai buna placa grafica disponibila pentru un dispozitiv de o asemenea marime. Acces la cel mai mare magazin online din lume: App Store. Un ecran HD, mai mare decat al iPhone-ului. Toate aceste ingrediente recomanda tablet-ul drept o foarte buna platforma de gaming. Iar Wall Street Journal anunta ca Apple lucreaza cu Electronic Arts pentru a pune in valoare capacitatile de gaming ale tablet-ului.
>>Un device pentru intreaga familie. Wall Street Journal crede ca Apple se va concentra pe rolul pe care tablet-ul il poate juca in cadrul familiei, creatorii sai inchipuind un dispozitiv ce poate fi folosit de mai multi membri ai acesteia.
>> WiFi si servicii 3G optionale. iLounge crede ca, pe langa conectivitate WiFi noul tablet va oferi, optional, si servicii 3G. Ceea ce ridica noi intrebari legate de furnizorii acestor servicii de date si abonamentele pe care le vor propune. Conform FoxNews Apple este in discutii cu Verizon si AT&T.
>> Grafica 3D. La sfarsitul anului trecut, odata cu un post pe blogul lui Lee Kai-fu, fost executiv al Google, a luat nastere zvonul conform caruia interfata noului tablet va avea capacitatea de a reda grafica tridimensionala. Gus Sentementes, jurnalist la Baltimore Sun, a descoperit astfel un patent inregistrat de Apple pe 10 decembrie 2009 care vorbeste despre “un dispozitiv touchscreen cu o interfata grafica ce permite manipularea unor obiecte vizuale tridimensionale”.
>> Pret in jur de 1000 de dolari. Una dintre putinele chestiuni asupra careia s-a ajuns la un consens in piata este pretul noului dispozitiv, care ar urma sa se opreasca in jurul a 1000 de dolari. Cu toate acestea un display OLED de 9.7 inchi ar impinge pretul tablet-ului catre1.500-1.700 de dolari. Apple se asteapta sa vanda 10 milioane de tablet-uri in primul an de la lansare, conform Lee Kai-fu.

Citeste articolul pe: Money.ro

Portretul-robot al tablet-ului Apple. Cum va arata si ce va sti sa faca?

Apple
Steve Jobs
Apple
Apple
Anul trecut cea mai importanta intrebare din industria IT si publishing a fost cea referitoare la existenta unui tablet produs de . Acum, in pragul unei noi lansari sub marca , ne aflam in fata unor noi intrebari. Va reusi sa schimbe din nou fata tehnologiei asa cum o stiam pana acum? Sau, si mai important: avem macar nevoie de un tablet ?
Apple e o companie cunoscuta pentru doua lucruri: inovatie si secretomanie. Asa se face ca orice nou produs iesit de pe portile companiei din Cupertino este in mod automat invaluit de o aura de magie si e insotit de o anticipare indelungata din partea publicului.
Jurnalistii si bloggerii americani incearca de aproape un an sa afle cum va arata si ce va aduce nou tablet-ul creat de echipa lui Jobs, internetul umplandu-se constant de zvonuri, de multe ori contradictorii, referitoare la forma, functionalitatile si pretul noului dispozitiv care va intra in magazine cel mai probabil in luna martie. Ceea ce nu e de fapt nimic nou. Inaintea lansarii iPhone Apple a depus eforturi sustinute pentru a crea prototipuri false ale telefonului astfel incat sa pastreze secretul si sa ii impiedice pe jurnalisti si bloggeri sa isi faca o imagine clara asupra iPhone-ului.
In incercarea de a afla cum va arata si ce va sti sa faca am realizat o harta a celor mai plauzibile zvonuri referitoare la viitorul rival al Kindle, care va fi dezvaluit publicului pe 27 ianuarie.
Design
>> Un iPhone intins cu sucitorul. Conform surselor citate de AppleInsider mult-asteptatul Apple tablet va semana cu „un iPhone din prima generatie care si-a gasit nasul in persoana unui sucitor.” Ca urmare, dispozitivul urmeaza sa semene foarte bine cu smart-phone-ul lansat de Apple in urma cu 3 ani, avand insa un ecran mult mai mare si fiind cu mult mai subtire.
>> Display de 10-11 inchi. Apple le-ar fi spus publisherilor, cu care a purtat discutii de-a lungul anului trecut, ca dispozitivul la care lucreaza e “suficient de mic cat sa incapa intr-o geanta dar prea mare pentru a incapea intr-un buzunar”. The Wall Street Journal citeaza surse din interiorul companiei care au confirmat ca display-ul noului tablet va avea un diametru intre 10 si 11 inchi, mai mare decat cel al principalului competitor, Amazon Kindle.
>>Fara tastatura, mouse sau stylus. Doar touchscreen. Un tablet cu un display de 10 inchi ar avea suficient spatiu pentru o tastaura virtuala, pe care utilizatorii vor putea tasta fara probleme cu toate degetele, spre deosebire de iPhone si iPod Touch, crede Leander Kahney, editorul Cult of Mac si autorul a trei carti despre compania lui Steve Jobs.
>> Posibilitate de docare pe verticala si orizontala. iLounge spune ca tablet-ul Apple urmeaza sa dispuna de doua porturi de incarcare, care ii vor permite acestuia sa fie asezat atat in pozitie vericala cat si orizontala. O statie de docare pe orizontala inseamna ca tablet-ul va putea fi pus la incarcat in timp ce va tine ecranul in picioare asemenea unui monitor obisnuit. Acest detaliu face tablet-ul potrivit pentru munca la birou, prin simpla alaturare a unei tastaturi si a unui mouse bluetooth voila! .. desktop instant.
>> Carcasa de aluminiu. Potrivit iLounge carcasa tablet-ului va fi realizata din metal , cu o singura „banda lunga din plastic”destinata receptiei wireless broadcasting, fiindca metalul impiedica transmisiunile semnalelor radio. Reuters anunta ca furnizorii Apple din Taiwan vor incepe sa livreze carcase unibody din aluminiu incepand din februarie.Asemanarile dintre tablet si iPhone nu se vor opri aici insa, conform AppleInsider, designul fiind asemaator si in ceea ce priveste butoanele si porturile dispozitivului.
>> Ecran OLED. Conform surselor Digital Times, Apple si-ar fi amanat planurile de lansare ale tablet-ului in martie catre a doua jumatate a lui 2010 ca urmare a hotararii de a include un display OLED, produs de LG Display, in noul model. Cu toate acestea zvonul nu se bucura de prea multa credibilitate printre analistii care sustin ca nu exista deocamdata producatori care sa realizeze ecrane de 10 inchi iar capacitatile de productie ale acestora sunt inca prea reduse pentru a acoperi o cerere atat de mare. In plus un display OLED ar impinge cu mult pretul tablet-ului peste estimarile de 1000 de dolari.
Sistem de operare
>> Leopard? Printre analisti este destul de raspandita parerea conform careia Snow Leopard, sistemul de operare lansat de Apple in toamna anului trecut, ar fi fost optimizat si pentru noul tablet. Printre indiciile care conduc la aceasta concluzie se numara optimizarea acestuia pentru procesoare multicore si spatiul mai mic ocupat de Snow Leopard fata de precursorul sau, Leopard, doar 3GB in loc de 6. Mai mult, functionalitati precum CoverFlow, Expose, Stacks sau Quick Look, fac din Snow Leopard un sistem de operare touchscreen-friendly, adaptat gesturilor si miscarilor degetelor. Se vorbeste astfel despre o incercare a celor de la Apple de a crea un sistem de operare ce poate rula pe o gama mai larga de dispozitive – de la desktop-uri la laptop-uri si pana la dispozitive mobile mai putin puternice precum tablet-urile. Un singur OS care sa le stapaneasca pe toate celelalte.
>> Sau iPhone OS? Motivul pentru care nu a mai fost lansata pana acum nicio varianta updatata a sistemului de operare al iPhone ar sta, conform Gizmodo, tocmai in faptul ca in noua varianta a OS-ului s-ar gasi prea multe elemente de cod ce tin de functionalitatile noului tablet iar Apple nu a vrut ca acestea sa fie descoperite. Dupa parerea acestor surse tablet-ul ar putea fi comparat cu un “iPhone cu steroizi” iar gesturile multi-touch pe care le suporta sunt „complet iesite din comun”.
>> Procesor dezvoltat in-house. Desi s-a vorbit la un moment dat si despre posibilitatea folosirii un procesor Intel Atom pentru acest tablet, cea mai plauzibila varianta pare a fi cea utilizarii a unui procesor dezvoltat in-house, de echipa PA Semi, companie pe care Apple a cumparat-o in aprilie 2008 pentru 278 milioane de dolari.
Functionalitati
>> Functionalitate de e-reader: suport pentru carti, reviste si ziare. Nu numai ca aceste functionalitati vor tine capul de afis al lansarii sale ci, dupa parerea Gizmodo, cu ajutorul lor tablet-ul urmeaza sa revolutioneze industria de publishing. Dupa ce s-a stabilit ca retailer de muzica, filme si emisiuni tv, Apple munceste acum pentru a aduce in iTunes cat mai mult continut print, fiind in discutii cu cativa mari jucatori din industria de publishing. Conform surselor Gizmodo, discutiile dintre Apple si McGraw Hill and Oberlin Press referitoare la mutarea manualelor si cursurilor universitare pe iTunes dateaza din luna iulie a anului trecut iar NYTimes ar fi fost abordat de Apple din iunie pentru a discuta despre mutarea continutului de pe hartie pe „un nou dispozitiv.” Arthur Sulzberger, chairman New York Times, a refuzat sa comenteze intr-un interviu saptamana trecuta implicarea sa in lansarea noului dispozitiv, limitandu-se sa spuna „ramaneti pe receptie „, conform Wall Street Journal.
>>Un computer mobil cu functionalitati depline. Conform New York Times un fost designer al Apple ar fi declarat ca o echipa a companiei a “petrecut ultimii ani lucrand la o versiune multi-touch a programului iWork,” software-ul echivalent al suitei Microsoft Office. Acest lucru ar putea fi un indiciu ca Apple vrea ca tablet-ul sa fie mai degraba un computer in miniatura decat un simplu suport pentru carti filme si jocuri video, lucru care ar justifica pretul mare pentru care urmeaza sa fie vandut.
>> Platforma de gaming. Cei mai buni senzori de miscare – accelerometru si busola – si interfata touchscreen. Cel mai bun procesor si cea mai buna placa grafica disponibila pentru un dispozitiv de o asemenea marime. Acces la cel mai mare magazin online din lume: App Store. Un ecran HD, mai mare decat al iPhone-ului. Toate aceste ingrediente recomanda tablet-ul drept o foarte buna platforma de gaming. Iar Wall Street Journal anunta ca Apple lucreaza cu Electronic Arts pentru a pune in valoare capacitatile de gaming ale tablet-ului.
>>Un device pentru intreaga familie. Wall Street Journal crede ca Apple se va concentra pe rolul pe care tablet-ul il poate juca in cadrul familiei, creatorii sai inchipuind un dispozitiv ce poate fi folosit de mai multi membri ai acesteia.
>> WiFi si servicii 3G optionale. iLounge crede ca, pe langa conectivitate WiFi noul tablet va oferi, optional, si servicii 3G. Ceea ce ridica noi intrebari legate de furnizorii acestor servicii de date si abonamentele pe care le vor propune. Conform FoxNews Apple este in discutii cu Verizon si AT&T.
>> Grafica 3D. La sfarsitul anului trecut, odata cu un post pe blogul lui Lee Kai-fu, fost executiv al Google, a luat nastere zvonul conform caruia interfata noului tablet va avea capacitatea de a reda grafica tridimensionala. Gus Sentementes, jurnalist la Baltimore Sun, a descoperit astfel un patent inregistrat de Apple pe 10 decembrie 2009 care vorbeste despre “un dispozitiv touchscreen cu o interfata grafica ce permite manipularea unor obiecte vizuale tridimensionale”.
>> Pret in jur de 1000 de dolari. Una dintre putinele chestiuni asupra careia s-a ajuns la un consens in piata este pretul noului dispozitiv, care ar urma sa se opreasca in jurul a 1000 de dolari. Cu toate acestea un display OLED de 9.7 inchi ar impinge pretul tablet-ului catre1.500-1.700 de dolari. Apple se asteapta sa vanda 10 milioane de tablet-uri in primul an de la lansare, conform Lee Kai-fu.

Citeste articolul pe: Money.ro

Postat de pe data de 31 dec., 2009 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 404 ori.

Publica un raspuns