Rezumat: In 1982, Commodore lansa C-64, care ramane si in ziua de azi cel mai bine vandut home computer din toate timpurile. Iata si povestea unei companii care a produs unele dintre cele mai populare jocuri ce au marit vanzarile computerului.

Spre sfarsitul anilor `70, foarte popular printre posesorii de computere erau jocurile cu zaruri Dungeons and Dragons. Jim Connelley este Dungeon Master in California si printre jucatorii frecventi se numara si Jon Freeman, nu prea priceput la programare, dar extrem de bun pe partea de game design, avand si carti despre board games publicate si articole in revista GAMES. Connelley ii solicita ajutoul pentru a realiza Starfleet Orion, programat in BASIC. La finalizarea jocului in 1978, cei doi au in fata primul titlu tactic space-based realizat pentru un microcomputer, Commodore PET.

Ca sa si vanda jocul, cei doi pun bazele primului publisher al unui joc de computer, Automated Simulations. Mai departe, tot pentru PET va aparea Invasion Orion, ambele jocuri ajungand sa fie portate pe alte sisteme, ca Apple II si TRS-80. Adevaratul succes vine insa in 1979 cu primul titlu din seria Dunjunquest, Temple of Apshai. Influentat puternic de pasiunea celor doi pentru D&D, jocul este primul RPG pentru computer, permitand crearea personajelor cu statistici ca strength, constitutie, dexteritate, inteligenta, intuitie si ego. Personajul era creat la han, apoi jucatorul isi alegea arme, scut si armura, putand si sa stea de vorba cu hangiul, pentru a mai obtine o reducere de pret. Apoi, intra in templul populat cu tot felul de monstri hamesiti, in cautarea de cufere cu comori. Grafica era extrem de limitata, perspectiva top-down, dar jocul castiga premiul Academy of Adventure Gaming Arts & Designs Origin in 1980 pentru Computer Game of the Year si va avea doua continuari, Upper Reaches of Apshai si Temple of Ra. Toate cele trei jocuri sunt portate pe platformele importante ale momentului si au fost relansate cu grafica refacuta in 1985. Compania a mai produs si alte titluri in acesti ani de inceput, printre care Crush Crumble and Chomp, Star Warrior, Keys of Acheron, Datestones of Ryn, Rescue at Rigel.

Cand Automated Simulations participa la West Coast Computer Faire in 1980, Freeman o intalneste pe cea care ii va deveni sotie, Anne Westfall, iar cei doi vor pleca pentru a forma o companie de design de jocuri, Free Fall Associates. Noul management va schimba nu doar numele companiei in Epyx, dar si orientarea, punandu-se accum accentul pe titluri de actiune, ca Jumpman, o intrare spectaculoasa in genul platformer realizata de Randy Glover in 1983. Jumpman incearca sa dezamorseze toate bombele dintr-o cladire; exista 3 niveluri de dificultate, 30 de ecrane diferite, si un design infernal si gameplay rapid. Se vand circa 40.000 de unitati si in acelasi an apare si o continuare, Jumpman.

Cum insa banii aduc si certuri, Connelley va pleca din nou impreuna cu majoritatea programatorilor. Epyx va gasi solutia lipsei de personal in fuziunea cu Starpath, inventatorii Supercharger-ului pentru Atari 2600, un dispozitiv ce marea semnificativ memoria computerului in timpul jocului cu casete. Poate cel mai cunoscut joc pentru Supercharger este Escape From the Mindmaster, un labirint 3D la persoana intai creat de Dennis Caswell. Tot in 1983 apare Pitstop, un titlu de curse in care intrecerile faceau necesara din cand in cand oprirea la standuri pentru a schimba anvelopele si a pune benzina, toate desfasurandu-se in timp real. Pitstop II apare in 1984, cu o grafica superioara, dar in detrimentul manevrabilitatii masinilor. Important este in ca aici apare prima cursa split-screen pentru ca doi jucatori umani sa se poata intrece nestingheriti.

In 1984, Los Angeles-ul se pregatea sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara si, aparent fara legatura, cei de la Epyx erau presionati pentru a scoate pe piata un joc de top. Sweat!, proiect pentru Supercharger, este anulat si intra in scena Summer Games, un proiect ce va pune la lucru toata echipa Starpath pentru cele opt evenimente olimpice prezentate. Este si primul titlu Epyx care foloseste un desenator profesionist si un sunetist. Din joc nu lipseste ceremonia de aprindere a tortei, iar fiecare din cele opt intreceri avea un mod de control diferit. Numarul maxim de jucatori in retea este 8, cu posibilitatea de a experimenta o singura competitie, anumite concursuri sau intraga paleta. Tarile prezente in joc erau reprezentate cu steagul si o parte din imnul national, iar recordurile erau salvate, ceea ce marea motivatia de a tot juca. Summer Games este un succes cu 100.000 de exemplare vandute si in jurul lui se va crea o adevarata franciza “Games”: Summer Games II si Winter Games in 1985, World Games in 1986, California Games in 1988 si California Games II.

Folosind experienta acumulata cu Jumpman, Epyx lanseaza Impossible Mission in 1984, unul dintre cele mai apreciate titluri platform create vreodata. Jucatorul se lansa in pielea unui agent secret acrobat in incercarea de a opri planurile malefice ale profesorului Elvin Atombender. Cautand diverse piese, eroul trebuie sa evite roboti care trag cu tot felul de arme si pot fi temporar opriti din consolele raspandite prin camere. Interesant era faptul ca jocul oferea un countdown in timp real de 6 ore pentru a gasi toate elementele puzzle-ului, 10 minute fiind reduse automat cand jucatorul murea. Evident, daca misiunea esua, lumea era aruncata in aer si distrusa de o explozie atomica. Animatia era extrem de interesanta, sunetul era acceptabil, cu replici amuzante. Dar jocul intr-adevar s-a ridicat la inaltimea numelui sau, puzzle-ul fiind infernal de greu si posibilitatile uriase pentru a aseza bucatile in ordinea corecta la final. Totusi, se vand 40.000 de exemplare si in 1988 apare continuarea Impossible Mission II, mai usor ca puzzle, dar cu grafica mai slaba. Impossible Mission 2025 este ultimul joc al seriei, realizat in 1994 pentru Commodore Amiga si CD-32 platform. Ideea era aceeasi, tot profesorul malefic era urmarit, tot roboti ucigasi trebuiau evitati, dar jucatorii puteau alege intre 3 personaje: un robot, o gimnasta, Tasha sau soldatul Felix Fly.

La inceput, Epyx avea angajati 200 de oameni si un profit de 9-10 milioane de dolari anual. Cel mai bine vandut produs este Fast Load, un dispozitiv ce marea viteza de incarcare de pe floppy disk pe C-64. mai sunt preluate si cateva licente, ca Barbie, G.I. Joe si Hot Wheels, dar in 1989 previziunile financiare nu sunt indeplinite, C-64 nu mai prezinta interes ca platforma de jocuri, iar Handy, proiectul unei console hand-held color mananca bani degeaba. Nu in ultimul rand, jocurile Epyx sunt cele mai piratate, astfel majoritatea titlurilor in lucru sunt anulate si personalul redus la doar 20 de oameni. Epyx intra in faliment si reuseste sa reziste de ajuns pentru a porta cateva titluri pe PC, dar ramasitele sunt vandute Bridgestone Multimedia, o companie specializata in produse media religioase. Drepturile software sunt revandute apoi lui Atari, care la randul lor au disparut si ei de pe piata. Drepturile pentru jocurile Epyx au ajuns la Hasbro, compania care a preluat ramasitele Atari in 1998.

Rezumat: Intellivision si ColecoVision se dovedesc a fi concurenti puternici pentru Atari, dar diversele probleme de management, dar si crash-ul…

Rezumat: Atari conduce piata jocurilor video pentru acasa cu sistemul VCS, iar incercarile din partea competitiei sunt lipsite de succes,…

Rezumat: Odata creata piata pentru jocurile video ce puteau fi jucate in fotoliul de acasa, si companiile incep sa dezvolte…

Rezumat: Anii `80 reprezinta apogeul jocurilor arcade, intr-o industrie aflata pe val, atat din punct de vedere creativ, cat si…

Rezumat Atari pune bazele pietei jocurilor video cu senzationalul PONG si continua sa aiba succes cu Tank si alte titluri…

PONG, Magnavox, sistemul Odyssey sunt doar cateva dintre numele asociate cu zorii computerelor si al jocurilor in acelasi timp. Inainte,…

Citeste articolul pe: XtremPC

Istoria jocurilor – Episodul 8

Rezumat: In 1982, Commodore lansa C-64, care ramane si in ziua de azi cel mai bine vandut home computer din toate timpurile. Iata si povestea unei companii care a produs unele dintre cele mai populare jocuri ce au marit vanzarile computerului.

Spre sfarsitul anilor `70, foarte popular printre posesorii de computere erau jocurile cu zaruri Dungeons and Dragons. Jim Connelley este Dungeon Master in California si printre jucatorii frecventi se numara si Jon Freeman, nu prea priceput la programare, dar extrem de bun pe partea de game design, avand si carti despre board games publicate si articole in revista GAMES. Connelley ii solicita ajutoul pentru a realiza Starfleet Orion, programat in BASIC. La finalizarea jocului in 1978, cei doi au in fata primul titlu tactic space-based realizat pentru un microcomputer, Commodore PET.

Ca sa si vanda jocul, cei doi pun bazele primului publisher al unui joc de computer, Automated Simulations. Mai departe, tot pentru PET va aparea Invasion Orion, ambele jocuri ajungand sa fie portate pe alte sisteme, ca Apple II si TRS-80. Adevaratul succes vine insa in 1979 cu primul titlu din seria Dunjunquest, Temple of Apshai. Influentat puternic de pasiunea celor doi pentru D&D, jocul este primul RPG pentru computer, permitand crearea personajelor cu statistici ca strength, constitutie, dexteritate, inteligenta, intuitie si ego. Personajul era creat la han, apoi jucatorul isi alegea arme, scut si armura, putand si sa stea de vorba cu hangiul, pentru a mai obtine o reducere de pret. Apoi, intra in templul populat cu tot felul de monstri hamesiti, in cautarea de cufere cu comori. Grafica era extrem de limitata, perspectiva top-down, dar jocul castiga premiul Academy of Adventure Gaming Arts & Designs Origin in 1980 pentru Computer Game of the Year si va avea doua continuari, Upper Reaches of Apshai si Temple of Ra. Toate cele trei jocuri sunt portate pe platformele importante ale momentului si au fost relansate cu grafica refacuta in 1985. Compania a mai produs si alte titluri in acesti ani de inceput, printre care Crush Crumble and Chomp, Star Warrior, Keys of Acheron, Datestones of Ryn, Rescue at Rigel.

Cand Automated Simulations participa la West Coast Computer Faire in 1980, Freeman o intalneste pe cea care ii va deveni sotie, Anne Westfall, iar cei doi vor pleca pentru a forma o companie de design de jocuri, Free Fall Associates. Noul management va schimba nu doar numele companiei in Epyx, dar si orientarea, punandu-se accum accentul pe titluri de actiune, ca Jumpman, o intrare spectaculoasa in genul platformer realizata de Randy Glover in 1983. Jumpman incearca sa dezamorseze toate bombele dintr-o cladire; exista 3 niveluri de dificultate, 30 de ecrane diferite, si un design infernal si gameplay rapid. Se vand circa 40.000 de unitati si in acelasi an apare si o continuare, Jumpman.

Cum insa banii aduc si certuri, Connelley va pleca din nou impreuna cu majoritatea programatorilor. Epyx va gasi solutia lipsei de personal in fuziunea cu Starpath, inventatorii Supercharger-ului pentru Atari 2600, un dispozitiv ce marea semnificativ memoria computerului in timpul jocului cu casete. Poate cel mai cunoscut joc pentru Supercharger este Escape From the Mindmaster, un labirint 3D la persoana intai creat de Dennis Caswell. Tot in 1983 apare Pitstop, un titlu de curse in care intrecerile faceau necesara din cand in cand oprirea la standuri pentru a schimba anvelopele si a pune benzina, toate desfasurandu-se in timp real. Pitstop II apare in 1984, cu o grafica superioara, dar in detrimentul manevrabilitatii masinilor. Important este in ca aici apare prima cursa split-screen pentru ca doi jucatori umani sa se poata intrece nestingheriti.

In 1984, Los Angeles-ul se pregatea sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara si, aparent fara legatura, cei de la Epyx erau presionati pentru a scoate pe piata un joc de top. Sweat!, proiect pentru Supercharger, este anulat si intra in scena Summer Games, un proiect ce va pune la lucru toata echipa Starpath pentru cele opt evenimente olimpice prezentate. Este si primul titlu Epyx care foloseste un desenator profesionist si un sunetist. Din joc nu lipseste ceremonia de aprindere a tortei, iar fiecare din cele opt intreceri avea un mod de control diferit. Numarul maxim de jucatori in retea este 8, cu posibilitatea de a experimenta o singura competitie, anumite concursuri sau intraga paleta. Tarile prezente in joc erau reprezentate cu steagul si o parte din imnul national, iar recordurile erau salvate, ceea ce marea motivatia de a tot juca. Summer Games este un succes cu 100.000 de exemplare vandute si in jurul lui se va crea o adevarata franciza “Games”: Summer Games II si Winter Games in 1985, World Games in 1986, California Games in 1988 si California Games II.

Folosind experienta acumulata cu Jumpman, Epyx lanseaza Impossible Mission in 1984, unul dintre cele mai apreciate titluri platform create vreodata. Jucatorul se lansa in pielea unui agent secret acrobat in incercarea de a opri planurile malefice ale profesorului Elvin Atombender. Cautand diverse piese, eroul trebuie sa evite roboti care trag cu tot felul de arme si pot fi temporar opriti din consolele raspandite prin camere. Interesant era faptul ca jocul oferea un countdown in timp real de 6 ore pentru a gasi toate elementele puzzle-ului, 10 minute fiind reduse automat cand jucatorul murea. Evident, daca misiunea esua, lumea era aruncata in aer si distrusa de o explozie atomica. Animatia era extrem de interesanta, sunetul era acceptabil, cu replici amuzante. Dar jocul intr-adevar s-a ridicat la inaltimea numelui sau, puzzle-ul fiind infernal de greu si posibilitatile uriase pentru a aseza bucatile in ordinea corecta la final. Totusi, se vand 40.000 de exemplare si in 1988 apare continuarea Impossible Mission II, mai usor ca puzzle, dar cu grafica mai slaba. Impossible Mission 2025 este ultimul joc al seriei, realizat in 1994 pentru Commodore Amiga si CD-32 platform. Ideea era aceeasi, tot profesorul malefic era urmarit, tot roboti ucigasi trebuiau evitati, dar jucatorii puteau alege intre 3 personaje: un robot, o gimnasta, Tasha sau soldatul Felix Fly.

La inceput, Epyx avea angajati 200 de oameni si un profit de 9-10 milioane de dolari anual. Cel mai bine vandut produs este Fast Load, un dispozitiv ce marea viteza de incarcare de pe floppy disk pe C-64. mai sunt preluate si cateva licente, ca Barbie, G.I. Joe si Hot Wheels, dar in 1989 previziunile financiare nu sunt indeplinite, C-64 nu mai prezinta interes ca platforma de jocuri, iar Handy, proiectul unei console hand-held color mananca bani degeaba. Nu in ultimul rand, jocurile Epyx sunt cele mai piratate, astfel majoritatea titlurilor in lucru sunt anulate si personalul redus la doar 20 de oameni. Epyx intra in faliment si reuseste sa reziste de ajuns pentru a porta cateva titluri pe PC, dar ramasitele sunt vandute Bridgestone Multimedia, o companie specializata in produse media religioase. Drepturile software sunt revandute apoi lui Atari, care la randul lor au disparut si ei de pe piata. Drepturile pentru jocurile Epyx au ajuns la Hasbro, compania care a preluat ramasitele Atari in 1998.

Rezumat: Intellivision si ColecoVision se dovedesc a fi concurenti puternici pentru Atari, dar diversele probleme de management, dar si crash-ul…

Rezumat: Atari conduce piata jocurilor video pentru acasa cu sistemul VCS, iar incercarile din partea competitiei sunt lipsite de succes,…

Rezumat: Odata creata piata pentru jocurile video ce puteau fi jucate in fotoliul de acasa, si companiile incep sa dezvolte…

Rezumat: Anii `80 reprezinta apogeul jocurilor arcade, intr-o industrie aflata pe val, atat din punct de vedere creativ, cat si…

Rezumat Atari pune bazele pietei jocurilor video cu senzationalul PONG si continua sa aiba succes cu Tank si alte titluri…

PONG, Magnavox, sistemul Odyssey sunt doar cateva dintre numele asociate cu zorii computerelor si al jocurilor in acelasi timp. Inainte,…

Citeste articolul pe: XtremPC

Postat de pe data de 31 ian., 2010 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 510 ori.

Publica un raspuns