Interviu cu Filipe Carrera, expert in e-business
Comunicarea in mediul virtual este viitorul in materie de advertising, crede specialistul in e-business si networking Filipe Carrera. Declarat cel mai bun trainer inter­national, a venit la Iasi, la invitatia humans.ro, pentru a vorbi despre mar­ke­tingul digital. Spune ca in media se produce o revolutie din punctul de vedere al canalelor de informatie. Ziarelor in print nu le prevesteste multi ani de viata, salvarea ve­nind de la faptul ca pietele nu functioneaza eminamente rational, fiind profund influentate emotional. Spune insa ca, in materie de comunicare, nu a venit timpul pentru a fi doar „offline” sau doar „online”.
„Financiarul”: Care este importanta marketingului digital si care sunt avantajele acestui tip de comunicare?
Filipe Carrera: Am sa va ofer ras­pun­sul punandu-l intr-un anumit context. In mai 2009, am publicat o carte despre mar­ke­tingul digital. A fost prima mea carte si ideea a fost de a ajuta oamenii sa inte­lea­ga cum sprijina in promovare digitalul, prin retelele sociale, asa-zisa media sociala, e-mail sau alte instrumente. Am incercat sa arat cum poate o companie sa se pro­mo­veze, sa vanda mai mult, cu cos­turi mai mici si cu mai multa eficienta. In prezent, pe canalele traditionale de promovare nu poti sti cu exactitate cat obtii in urma fiecarui ban investit intr-o campanie. In sis­temul digital stii exact care este rezul­tatul unei investitii. In 2009, am avut ceva noroc, pentru ca am lansat cartea odata cu declansarea crizei. Multe companii au fost nevoite sa isi taie bugetele de publi­citate, dar nu si-au permis sa dispara de pe piata. Chiar daca aveau un buget mai re­dus pentru publici­tate, trebuia sa se adre­seze consuma­torului, altfel riscand sa dis­para. Este o ecuatie simpla: ai mai pu­tini bani pentru publicitate, dar trebuie sa fii pe piata, sa te prezinti clientilor. Mul­te companii au ales o alta abordare: mar­ketingul digital. Adica au spus sa incerce publicitatea prin Google, Face­book, marketing prin e-mail, acele instru­mente pe care nu le-au utilizat niciodata. Iar multe dintre cele care au incercat au avut si rezultate.
In 2009, au aparut primele astfel de fi­suri in economie. In aceasta perioada, mul­te companii si-au dat seama ca nu mai erau ca inainte, dar doreau sa revina la ce-a fost. Acest lucru nu era posibil, pen­tru ca o fisura intr-un baraj nu o poti acoperi. Risti sa produci un colaps.
Am vazut asadar ca multe dintre ins­tru­­mentele traditionale de promovare au dis­parut. Ele nu mai puteau oferi aceleasi tipuri de servicii pe care marketingul digi­­tal poate sa le ofere. Nu puteau asigura tar­getare corecta, informatii absolut nece­sare si mai ales nu puteau oferi costuri re­du­se. Spre exemplu, pot spune ca inves­tind numai cateva sute de euro in mar­keting digital, poti obtine aceleasi rezul­tate ca in publicitatea TV.
In marketing ai doua alternative. Poti cheltui mii de euro in marketing tradi­tio­nal si nu poti sti cu precizie care va fi rezul­tatul, nu poti sti ce vanzari au venit dupa fiecare euro investit in acest tip de publi­citate. Alternativa este sa cheltuiesti cate­va sute de euro si sa stii pe parcursul deru­larii unei campanii cum este perceputa de public, iar dupa finalizarea acesteia sa poti sti cu exactitate care au fost rezultatele. In plus, prin intermediul marketingului digital, poti face o mult mai buna targetare a publicului-tinta. Avantajele mediului online Dar cum putem masura rezultatele marketingului digital?
Spre exemplu, cand alegi publicitatea utili­zand Google, stii exact cate persoane au vizionat oferta. Apoi, stii cate persoane au dat click pe ea, pentru ca in cele din urma, de pe site-ul personal, sa stii cati au achizitionat produsul. Deci, poti urmari fiecare euro pe care l-ai cheltuit, spre deo­se­bire de cazul marketingului traditional. De exemplu, cand apelez la publicitatea outdoor, nu stiu cate dintre vanzari au venit ca urmare a instalarii unui panou publicitar. Pot spera, pot avea credinta ca unele vanzari au venit de acolo. Daca insa montez mai multe panouri pe diferite bulevarde, nu voi sti care mi-au adus mai multa notorietate. Dar daca pun o recla­ma pe un site, pot spune cu exactitate cate vanzari am avut. Deci stiu cu precizie raportul intre investitie si rezultat. Mai mult, pot sa-mi schimb mesajul in timpul derularii campaniei. In cazul unui panou publicitar stradal, nu poti face acest lucru.
Sau poti, dar avand costuri enorme. In zona online, poti schimba reclama in cateva secunde si chiar poti testa ce este mai eficient. Este un alt lucru pe care in marketingul traditional nu il poti realiza. Nu poti testa o reclama TV decat avand costuri nebunesti, dar si pierzand foarte mult timp. Traim intr-o epoca in care timpul in marketing este esential. Nu poti astepta pentru ca o reclama sa fie prega­tita pentru a o pune pe piata, pentru ca un competitor poate fi mult mai rapid. Cand ai produsul, trebuie sa iesi pe piata, sa il arati clientilor si sa il targetezi foarte eficient. In acest sens, digitalul are un urias avantaj in fata traditionalului. Dar daca totul este atat de avantajos, intrebarea care se pune este de ce nu trece toata lumea la marketing digital?
Dintr-un motiv foarte simplu: piata nu este rationala. Oamenii tind sa faca lu­cruri asa cum sunt ei obisnuiti. Oame­nilor nu le plac schimbarile. Nici macar consultantilor in inovatie nu le plac schim­barile. Daca vrei sa schimbi anumi­te proceduri, ti se va raspunde ca prefera sa opereze in vechiul mod. In concluzie, nu ne plac schimbarile. Acestea se produc numai in conditii de criza sau la presiu­nea cuiva. In acest caz, nu ai decat doua optiuni: sa te schimbi sau sa fii strivit de piata. Daca pana acum as fi apelat numai la instrumentele traditionale de promo­vare, precum ziare sau televiziune, acum m-as uita cu foarte mare atentie la oferta digitala. Instrumentele de promovare trebuie adaptate.
Epoca Google Care sunt instrumentele marke­tin­gului digital si care au cel mai mare impact asupra consumatorului?
As incepe prin a spune ca exista o lume inainte de Google si una de dupa Google. Inainte de Google, aveam cam­panii platite pentru expunerea unor mesa­je publicului, la TV sau prin ziare. Nu exista alternativa. Existau televiziunile si stiai ca doua milioane de persoane urmareau spotul respectiv. Asta era tot. Pentru asta plateai. Nu plateai pentru rezul­tate. In cazul unui ziar, stiai tirajul si puteai estima expunerea pe care ai doban­dit-o. Dupa aparitia Google, s-a introdus asa-zisa „plata pe click”. Este echivalentul pentru a pune o reclama la TV si a plati numai pentru rezultate. Pu­blicitarii au ales sa cheltuiasca numai pen­tru ceea ce obtin in urma difuzarii unei reclame. Este un lucru pe care instrumentele traditionale nu il ofera. Cu aju­torul Google, a fost introdus acest nou concept. Practic, poti avea o campanie la nivel global cu numai cateva mii de euro sau iti poti targeta publicul intr-o arie mult mai restransa. Spre exemplu, in Iasi, pe o raza de 5 kilometri. Asadar pot fi glo­bal sau pot fi local.
Este absolut uimitor, pentru, de exem­plu, o companie cu buget mic care se exprima prin ziar sau televiziune, obli­gata sa includa doua sau mai multe pro­duse in reclama, in speranta ca va fi efi­ci­enta. Dar practic nu isi va targeta un pu­blic in functie de produs. Pe Google, poti realiza un spot pentru fiecare pro­dus. De exemplu, o universitate ofera cate­va zeci de cursuri. In ziar, esti aproape obli­gat sa le publici pe toate, in timp ce online poti prezenta separat fiecare curs in parte. Vorbim despre o schimbare uriasa. Pe Goo­gle, poti face promovare utilizand cu­vinte-cheie, in timp ce pe canalele media de socializare poti targeta in functie de inte­rese. Poti focaliza in functie de preo­cu­pari, in functie de varsta sau de pa­si­uni. In loc sa imi vizualizeze profilul cate­va milioane de persoane, as putea avea numai cateva sute, dar cu o mult mai mare eficienta, pentru ca acele per­soa­ne sunt interesate de produsele pe care le vand. Promovarea sau publicitatea prin Goo­gle, instrument care domina lumea in materie de motor de cautare, precum si retelele de socializare repre­zinta, pen­tru mine, cele mai importante mijloace de advertising in prezent. Dar, desigur, trebuie sa completezi aceste instru­mente cu altele, chiar si cu cele traditionale.
Credeti asadar ca internetul va reusi sa acapareze canalele traditionale, precum presa tiparita si televiziunea?
Cel mai potrivit este un exemplu din radio. In prezent, majoritatea ascuta radio in masina. Indiferent daca este vorba despre un singur post preferat sau daca iti place sa butonezi, astepti un anumit continut. Schimbarea va veni in termeni teh­nologici, pentru ca in curand, chiar in ma­sina, radioul va fi ascultat prin inter­net. Nu mai esti limitat de o anumita zona geografica, poti receptiona orice canal te intereseaza, din orice zona a lu­mii. In plus, poti inregistra anumite emi­siuni care te intereseaza, asa cum se in­tam­­pla pe canalele precum YouTube. In Ame­rica, acest lucru se intampla deja. In cazul ziarelor, se testeaza deja zia­rul elec­tronic. In loc de a avea o bucata de hartie, pot incarca electronic ziarul si pot sa-l rasfoiesc online. Astfel, daca voi dori sa citesc intr-un ziar despre echipa de hand­bal din Malawi, voi putea sa o fac. In plus, voi putea sa ma abonez sa primesc toate noutatile privind echipa din Mala­wi, iar a doua zi sa ma trezesc cu nou­tatile. Ce spun eu acum nu este science fiction, pentru ca ele deja exista. In cativa ani, aceste lucruri se vor extinde. In plus, internetul va fi mult mai extins si la per­formante tot mai bune.
Apusul presei scrise Ce durata de viata mai dati presei scrise?
Oamenii vor continua sa citeasca. Ziarul in sine va disparea, dar continutul nu. Nu am un termen precis, pentru ca daca piata ar fi rationala, marketingul digital ar fi peste tot. Nimeni nu ar mai folosi instrumentele traditionale, daca am gandi in termeni rationali. Dar piata nu este rationala. Pietele nu decid doar in termeni de investitie si profit, ci si in termeni emotionali. Chiar si in afaceri, oamenii prefera sa plateasca publicitate pe radio sau in ziare, numai pentru a-si vedea compania dimineata in aceste publicatii. Nu-i intereseaza daca vand ceva in urma acestei investitii. Unora pur si simplu le place sentimentul de a se trezi auzind numele firmei la radio.
In cazul dumneavoastra personal, sunteti produsul marketingului digital?
Da si nu. Ceea ce nu intelege lumea este ca suntem in mijlocul a doua lumi. Eu intalnesc foarte multa lume. Ei ma vad, la un seminar, apoi acceseaza site-ul meu personal, unde obtin informatii suplimentare. In plus, afla mai multe despre mine pe Twitter sau pe Facebook, iar lucrurile devin tot mai puternice. Este diferit fata de a fi laudat de cineva catre o alta persoana, in sensul in care m-a urmarit la un training si i-a placut. Ca o concluzie, nu poti fi doar online sau doar offline. Oamenilor inca le place sa interac­tioneze. Vei vinde bunuri pe inter­net, dar vei verifica informatii despre produs direct de la cumparator. Nu spun ca digitalul va da peste cap totul si ca totul se va intampla pe calculator. In prezent se pro­duce o mare transformare, dar in con­ti­nuare vor fi necesare o parte ratio­nala si una emotionala.
Profil Filipe Carrera
Expert in e-business si marketing, speaker, trainer, consultant, antreprenor vizionar in adevaratul sens al cuvantului, este si autorul uneia dintre cele mai citite carti despre marketing in mediul online in anul 2009: „Marketing Digital na verso 2.0 O que no pode ignorar” („Marketingul Digital in era web 2.0 – Ceea ce nu putem ignora”, carte disponibila in curand si in limba romana).
In anul 2008, a fost desemnat la Conferinta Mondiala Junior Chamber International de la New Delhi, India, cel mai bun trainer al anului din intreaga lume.
Prezent in peste 30 de tari din Europa, America si Asia, Filipe Carrera a raspuns invitatiei specialistilor in training si recrutare din cadrul humans.ro pentru a participa la workshopul „e-Marketing – How to be Effective in a Virtual Market”, primul eveniment de acest fel din Iasi.

Citeste articolul pe: Financiarul

Marketingul digital nu este suficient utilizat pentru ca piata nu este rationala

Interviu cu Filipe Carrera, expert in e-business
Comunicarea in mediul virtual este viitorul in materie de advertising, crede specialistul in e-business si networking Filipe Carrera. Declarat cel mai bun trainer inter­national, a venit la Iasi, la invitatia humans.ro, pentru a vorbi despre mar­ke­tingul digital. Spune ca in media se produce o revolutie din punctul de vedere al canalelor de informatie. Ziarelor in print nu le prevesteste multi ani de viata, salvarea ve­nind de la faptul ca pietele nu functioneaza eminamente rational, fiind profund influentate emotional. Spune insa ca, in materie de comunicare, nu a venit timpul pentru a fi doar „offline” sau doar „online”.
„Financiarul”: Care este importanta marketingului digital si care sunt avantajele acestui tip de comunicare?
Filipe Carrera: Am sa va ofer ras­pun­sul punandu-l intr-un anumit context. In mai 2009, am publicat o carte despre mar­ke­tingul digital. A fost prima mea carte si ideea a fost de a ajuta oamenii sa inte­lea­ga cum sprijina in promovare digitalul, prin retelele sociale, asa-zisa media sociala, e-mail sau alte instrumente. Am incercat sa arat cum poate o companie sa se pro­mo­veze, sa vanda mai mult, cu cos­turi mai mici si cu mai multa eficienta. In prezent, pe canalele traditionale de promovare nu poti sti cu exactitate cat obtii in urma fiecarui ban investit intr-o campanie. In sis­temul digital stii exact care este rezul­tatul unei investitii. In 2009, am avut ceva noroc, pentru ca am lansat cartea odata cu declansarea crizei. Multe companii au fost nevoite sa isi taie bugetele de publi­citate, dar nu si-au permis sa dispara de pe piata. Chiar daca aveau un buget mai re­dus pentru publici­tate, trebuia sa se adre­seze consuma­torului, altfel riscand sa dis­para. Este o ecuatie simpla: ai mai pu­tini bani pentru publicitate, dar trebuie sa fii pe piata, sa te prezinti clientilor. Mul­te companii au ales o alta abordare: mar­ketingul digital. Adica au spus sa incerce publicitatea prin Google, Face­book, marketing prin e-mail, acele instru­mente pe care nu le-au utilizat niciodata. Iar multe dintre cele care au incercat au avut si rezultate.
In 2009, au aparut primele astfel de fi­suri in economie. In aceasta perioada, mul­te companii si-au dat seama ca nu mai erau ca inainte, dar doreau sa revina la ce-a fost. Acest lucru nu era posibil, pen­tru ca o fisura intr-un baraj nu o poti acoperi. Risti sa produci un colaps.
Am vazut asadar ca multe dintre ins­tru­­mentele traditionale de promovare au dis­parut. Ele nu mai puteau oferi aceleasi tipuri de servicii pe care marketingul digi­­tal poate sa le ofere. Nu puteau asigura tar­getare corecta, informatii absolut nece­sare si mai ales nu puteau oferi costuri re­du­se. Spre exemplu, pot spune ca inves­tind numai cateva sute de euro in mar­keting digital, poti obtine aceleasi rezul­tate ca in publicitatea TV.
In marketing ai doua alternative. Poti cheltui mii de euro in marketing tradi­tio­nal si nu poti sti cu precizie care va fi rezul­tatul, nu poti sti ce vanzari au venit dupa fiecare euro investit in acest tip de publi­citate. Alternativa este sa cheltuiesti cate­va sute de euro si sa stii pe parcursul deru­larii unei campanii cum este perceputa de public, iar dupa finalizarea acesteia sa poti sti cu exactitate care au fost rezultatele. In plus, prin intermediul marketingului digital, poti face o mult mai buna targetare a publicului-tinta. Avantajele mediului online Dar cum putem masura rezultatele marketingului digital?
Spre exemplu, cand alegi publicitatea utili­zand Google, stii exact cate persoane au vizionat oferta. Apoi, stii cate persoane au dat click pe ea, pentru ca in cele din urma, de pe site-ul personal, sa stii cati au achizitionat produsul. Deci, poti urmari fiecare euro pe care l-ai cheltuit, spre deo­se­bire de cazul marketingului traditional. De exemplu, cand apelez la publicitatea outdoor, nu stiu cate dintre vanzari au venit ca urmare a instalarii unui panou publicitar. Pot spera, pot avea credinta ca unele vanzari au venit de acolo. Daca insa montez mai multe panouri pe diferite bulevarde, nu voi sti care mi-au adus mai multa notorietate. Dar daca pun o recla­ma pe un site, pot spune cu exactitate cate vanzari am avut. Deci stiu cu precizie raportul intre investitie si rezultat. Mai mult, pot sa-mi schimb mesajul in timpul derularii campaniei. In cazul unui panou publicitar stradal, nu poti face acest lucru.
Sau poti, dar avand costuri enorme. In zona online, poti schimba reclama in cateva secunde si chiar poti testa ce este mai eficient. Este un alt lucru pe care in marketingul traditional nu il poti realiza. Nu poti testa o reclama TV decat avand costuri nebunesti, dar si pierzand foarte mult timp. Traim intr-o epoca in care timpul in marketing este esential. Nu poti astepta pentru ca o reclama sa fie prega­tita pentru a o pune pe piata, pentru ca un competitor poate fi mult mai rapid. Cand ai produsul, trebuie sa iesi pe piata, sa il arati clientilor si sa il targetezi foarte eficient. In acest sens, digitalul are un urias avantaj in fata traditionalului. Dar daca totul este atat de avantajos, intrebarea care se pune este de ce nu trece toata lumea la marketing digital?
Dintr-un motiv foarte simplu: piata nu este rationala. Oamenii tind sa faca lu­cruri asa cum sunt ei obisnuiti. Oame­nilor nu le plac schimbarile. Nici macar consultantilor in inovatie nu le plac schim­barile. Daca vrei sa schimbi anumi­te proceduri, ti se va raspunde ca prefera sa opereze in vechiul mod. In concluzie, nu ne plac schimbarile. Acestea se produc numai in conditii de criza sau la presiu­nea cuiva. In acest caz, nu ai decat doua optiuni: sa te schimbi sau sa fii strivit de piata. Daca pana acum as fi apelat numai la instrumentele traditionale de promo­vare, precum ziare sau televiziune, acum m-as uita cu foarte mare atentie la oferta digitala. Instrumentele de promovare trebuie adaptate.
Epoca Google Care sunt instrumentele marke­tin­gului digital si care au cel mai mare impact asupra consumatorului?
As incepe prin a spune ca exista o lume inainte de Google si una de dupa Google. Inainte de Google, aveam cam­panii platite pentru expunerea unor mesa­je publicului, la TV sau prin ziare. Nu exista alternativa. Existau televiziunile si stiai ca doua milioane de persoane urmareau spotul respectiv. Asta era tot. Pentru asta plateai. Nu plateai pentru rezul­tate. In cazul unui ziar, stiai tirajul si puteai estima expunerea pe care ai doban­dit-o. Dupa aparitia Google, s-a introdus asa-zisa „plata pe click”. Este echivalentul pentru a pune o reclama la TV si a plati numai pentru rezultate. Pu­blicitarii au ales sa cheltuiasca numai pen­tru ceea ce obtin in urma difuzarii unei reclame. Este un lucru pe care instrumentele traditionale nu il ofera. Cu aju­torul Google, a fost introdus acest nou concept. Practic, poti avea o campanie la nivel global cu numai cateva mii de euro sau iti poti targeta publicul intr-o arie mult mai restransa. Spre exemplu, in Iasi, pe o raza de 5 kilometri. Asadar pot fi glo­bal sau pot fi local.
Este absolut uimitor, pentru, de exem­plu, o companie cu buget mic care se exprima prin ziar sau televiziune, obli­gata sa includa doua sau mai multe pro­duse in reclama, in speranta ca va fi efi­ci­enta. Dar practic nu isi va targeta un pu­blic in functie de produs. Pe Google, poti realiza un spot pentru fiecare pro­dus. De exemplu, o universitate ofera cate­va zeci de cursuri. In ziar, esti aproape obli­gat sa le publici pe toate, in timp ce online poti prezenta separat fiecare curs in parte. Vorbim despre o schimbare uriasa. Pe Goo­gle, poti face promovare utilizand cu­vinte-cheie, in timp ce pe canalele media de socializare poti targeta in functie de inte­rese. Poti focaliza in functie de preo­cu­pari, in functie de varsta sau de pa­si­uni. In loc sa imi vizualizeze profilul cate­va milioane de persoane, as putea avea numai cateva sute, dar cu o mult mai mare eficienta, pentru ca acele per­soa­ne sunt interesate de produsele pe care le vand. Promovarea sau publicitatea prin Goo­gle, instrument care domina lumea in materie de motor de cautare, precum si retelele de socializare repre­zinta, pen­tru mine, cele mai importante mijloace de advertising in prezent. Dar, desigur, trebuie sa completezi aceste instru­mente cu altele, chiar si cu cele traditionale.
Credeti asadar ca internetul va reusi sa acapareze canalele traditionale, precum presa tiparita si televiziunea?
Cel mai potrivit este un exemplu din radio. In prezent, majoritatea ascuta radio in masina. Indiferent daca este vorba despre un singur post preferat sau daca iti place sa butonezi, astepti un anumit continut. Schimbarea va veni in termeni teh­nologici, pentru ca in curand, chiar in ma­sina, radioul va fi ascultat prin inter­net. Nu mai esti limitat de o anumita zona geografica, poti receptiona orice canal te intereseaza, din orice zona a lu­mii. In plus, poti inregistra anumite emi­siuni care te intereseaza, asa cum se in­tam­­pla pe canalele precum YouTube. In Ame­rica, acest lucru se intampla deja. In cazul ziarelor, se testeaza deja zia­rul elec­tronic. In loc de a avea o bucata de hartie, pot incarca electronic ziarul si pot sa-l rasfoiesc online. Astfel, daca voi dori sa citesc intr-un ziar despre echipa de hand­bal din Malawi, voi putea sa o fac. In plus, voi putea sa ma abonez sa primesc toate noutatile privind echipa din Mala­wi, iar a doua zi sa ma trezesc cu nou­tatile. Ce spun eu acum nu este science fiction, pentru ca ele deja exista. In cativa ani, aceste lucruri se vor extinde. In plus, internetul va fi mult mai extins si la per­formante tot mai bune.
Apusul presei scrise Ce durata de viata mai dati presei scrise?
Oamenii vor continua sa citeasca. Ziarul in sine va disparea, dar continutul nu. Nu am un termen precis, pentru ca daca piata ar fi rationala, marketingul digital ar fi peste tot. Nimeni nu ar mai folosi instrumentele traditionale, daca am gandi in termeni rationali. Dar piata nu este rationala. Pietele nu decid doar in termeni de investitie si profit, ci si in termeni emotionali. Chiar si in afaceri, oamenii prefera sa plateasca publicitate pe radio sau in ziare, numai pentru a-si vedea compania dimineata in aceste publicatii. Nu-i intereseaza daca vand ceva in urma acestei investitii. Unora pur si simplu le place sentimentul de a se trezi auzind numele firmei la radio.
In cazul dumneavoastra personal, sunteti produsul marketingului digital?
Da si nu. Ceea ce nu intelege lumea este ca suntem in mijlocul a doua lumi. Eu intalnesc foarte multa lume. Ei ma vad, la un seminar, apoi acceseaza site-ul meu personal, unde obtin informatii suplimentare. In plus, afla mai multe despre mine pe Twitter sau pe Facebook, iar lucrurile devin tot mai puternice. Este diferit fata de a fi laudat de cineva catre o alta persoana, in sensul in care m-a urmarit la un training si i-a placut. Ca o concluzie, nu poti fi doar online sau doar offline. Oamenilor inca le place sa interac­tioneze. Vei vinde bunuri pe inter­net, dar vei verifica informatii despre produs direct de la cumparator. Nu spun ca digitalul va da peste cap totul si ca totul se va intampla pe calculator. In prezent se pro­duce o mare transformare, dar in con­ti­nuare vor fi necesare o parte ratio­nala si una emotionala.
Profil Filipe Carrera
Expert in e-business si marketing, speaker, trainer, consultant, antreprenor vizionar in adevaratul sens al cuvantului, este si autorul uneia dintre cele mai citite carti despre marketing in mediul online in anul 2009: „Marketing Digital na verso 2.0 O que no pode ignorar” („Marketingul Digital in era web 2.0 – Ceea ce nu putem ignora”, carte disponibila in curand si in limba romana).
In anul 2008, a fost desemnat la Conferinta Mondiala Junior Chamber International de la New Delhi, India, cel mai bun trainer al anului din intreaga lume.
Prezent in peste 30 de tari din Europa, America si Asia, Filipe Carrera a raspuns invitatiei specialistilor in training si recrutare din cadrul humans.ro pentru a participa la workshopul „e-Marketing – How to be Effective in a Virtual Market”, primul eveniment de acest fel din Iasi.

Citeste articolul pe: Financiarul

Postat de pe data de 28 feb., 2010 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 443 ori.

Publica un raspuns