In perioada 1-8 martie, capital.ro si-a propus sa va prezinte in fiecare zi, cate o femeie de succes. Veti afla detalii mai putin stiute despre persoane care au reusit in cariera de antreprenor. Sau au ajuns stapane peste companii de miliarde de euro. Femei care au castigat pariul cu prejudecatile. Femei care nu sunt fragile, ci sunt stapane pe propriul destin si care au reusit prin munca, inteligenta si prin fortele proprii.
capital.ro incearca sa demonstreze ca succesul unei femei nu se masoara in numarul de zero-uri din contul prietenului sau al barbatului si nici in numarul de aparitii in paginile tabloidelor.
„Subiectul” din prima zi a campaniei capital.ro este Aura Tatu. Nu are conturi de milioane de euro (inca) si nici nu este sefa la vreo multinationala. Si-a pornit, insa, propria afacere intr-un domeniu extrem de neconventional. Daca cineva v-ar fi spus acum 5 ani ca se pot face bani din „lumile virtuale”, ati fi zis ca aveti in fata un nebun…
Afaceri in Second Life
Aura a reusit: a dezvoltat Bucurestiul Virtual din Second Life, unde incep sa se intample lucruri – se organizeaza evenimente, baluri, petreceri – si a convins companii mari de pe piata autohtona sa-si deschida birouri acolo: BCR, CMU (Centrul Medical Unirea), dupa ce primele initiative le-a avut, in 2007, cu revista FHM si cu compania Neogen.
Sediu BCR
Sediu CMU
„In 2005, am descoperit Second Life si, dupa 2 saptamani eram decisa sa-mi dezvolt un business in zona asta. Am inceput timid, cu diverse activitati online, mai precis evenimente si community building, apoi am inceput sa stapanesc uneltele de creatie studiind nopti intregi cu tutorialele in fata”, isi aminteste Aura de inceputul afacerii axate pe platforma Second Life.
„In 2007, am facut pentru Neogen primul birou romanesc in Second Life si pentru FHM lansarea unei editii speciale 3D. Ulterior, am inceput sa lucrez pentru cateva firme straine, in echipa, pe partea de creatie 3D, iar in 2008 am avut ocazia sa vad ce inseamna un proiect de anvergura ce-si propunea replicarea in Second Life a mai multor locatii reale din Roma. Atunci m-am decis sa fac ceva romanesc si asa s-a nascut ideea Virtual Bucharest”, continua Aura.
Avand la baza o comunitate de peste 60.000 de useri activi si tranzactii de circa 10 milioane de linden-dolari, in crestere continua, afacerile din Second Life n-au fost pana acum afectate de criza.
Secretele succesului: un caracter baietos, experienta si imaginatie
Personajul care o reprezinta pe Aura Tatu in afacerile de pe Second Life este Lara Croft (personajul principal din filmul si seria de jocuri Tomb Rider). „Caracterul baietos” este una din trasaturile pe care Aura nu si le neaga: „Da, am fost un copil tare baietos. Daca Lara Croft ar fi existat pe-atunci, sigur ar fi fost idolul copilariei mele. Asa a devenit imaginea mea proiectata in mediul 3D”.
Dar care din trasaturile atribuite in general „femeilor” au ajutat-o in afacere? Aura spune ca pasiunea pentru desen. Si abilitatea de a invata repede.
„E adevarat ca zona de programare este dominata de barbati, insa exista platforme unde ti se pun la dispozitie uneltele necesare pentru a crea fara sa ai nevoie de cunostinte aprofundate de programare. Second Life este una din ele. Si, surprinzator, numarul de antreprenori-femei pe aceasta platforma este ceva mai mare fata de cel al barbatilor. Vorbim de o platforma foarte vizuala ce are incorporate unelte de creatie destul de logice, limbajul de programare este destul de simplu, usor de inteles pentru oricine. Mi-a placut de mica desenul, am urmat in paralel cu liceul cursurile scolii de arta grafica din Brasov. Mi-as fi dorit sa fac o facultate de arta, dar mi-a fost teama sa nu devin un „artist flamand” (n.r. rade). Am ales facultatea de filologie pentru ca imi placea engleza si ca sa „am o patalama la mana” (vorba mamei), dar n-am profesat niciodata”, sustine Aura Tatu.
De la asistent manager la marketing manager in multinationala
Pe langa afinitatea pentru grafica, si experienta acumulata a ajutat-o pe Aura sa abandoneze statutul de salariat pentru cel de antreprenor.
A inceput ca secretara, apoi ca asistent manager – post din care a invatat tot felul de lucruri despre administrarea unei firme. Isi aminteste ca in 1999 a vazut un anunt care anunta venirea in Romania a revistei „Cosmopolitan”. Si-ar fi dorit sa scrie acolo. „Mi-am trimis CV-ul, desi nu aveam experienta de lucru intr-o redactie. M-au selectat ca assistent manager. In primul an m-am ocupat de tot ce inseamna partea administrativa, apoi sefii mei mi-au lansat provocarea de a invata marketing. Au urmat 5 ani frumosi in care trustul a crescut, si eu odata cu ei. M-am ocupat de marketing pentru diverse alte titluri din grup (Mami, FHM, Story, TV Story etc) castigand experienta pe principiul „learning by doing” si, bineinteles, prin schimbul de „best practices” cu reteaua internationala”.
Ce a castigat abandonand statutul de salariat pentru cel de intreprinzator? In primul rand, face ceea ce-i place. In al doilea rand, este propriul ei sef si-si stabileste singura programul.
Asta nu inseamna ca munceste mai putin. „Programul meu de lucru nu este unul clasic, de la 9 la 5 cu weekenduri libere. Am perioade in care lucrez 10-12-14 ore pe zi, de luni pana duminica, dupa care imi iau vacante in care nu ma ating de Internet”, marturiseste Aura.
Cum se lucreaza pentru Second Life. Aura spune ca a lucreaza in echipa si cu oameni din strainatate. Iar „sedintele” pentru proiecte au loc, de obicei, tot in mediul virtual, seara, cand se stabileste ce are de facut fiecare.
„Cu echipa din Second Life, ne vedem in general seara, daca avem de lucru la un proiect. Stabilim initial ce avem de facut si apoi fiecare isi face partea in functie de timpul disponibil si de inspiratie”, explica antreprenoarea din lumea virtuala. De obicei, n-ajunge sa adoarma mai devreme de 4-5 dimineata. Iar primul lucru pe care-l face cand se trezeste este sa verifice e-mailurile si daca e nevoie, sa rezolve treburile urgente. Apoi urmeaza cateva ore de sport: sala, alergat sau inot. Recunoaste ca programul de lucru ii incepe destul de tarziu. Despre intalniri si sedinte, Aura spune ca de multe ori rezolva problemele pe email. Dar, daca este nevoie, prefera sa-si programeze intalnirile dupa-amiaza.
INTERVIU FLASH
capital.ro: Cum iti organizezi timpul? Pe o agenda de hartie sau cu ajutorul unui gadget?
Aura Tatu: Folosesc o agenda pe hartie.
capital.ro: Care este marca de parfum preferata?
Aura Tatu: Allure de la Chanel. Il folosesc de vreo 6 ani si cred ca ma reprezinta.
capital.ro: Cum sunt vazute femeile in calitatea de antreprenor? Te-ai lovit de atitudini misogine?
Aura Tatu: Mi s-a intamplat deseori sa nu fiu luata in serios. Nu stiu daca din cauza ca sunt femeie sau datorita faptului ca platforma Second Life pe care lucrez este deseori perceputa ca un joc. Poate si pentru ca vorbesc cu pasiune despre ceea ce fac si probabil pentru un non-user e mai greu de inteles. Cred ca in Romania, gradul de misoginism e mai mare, insa nu ma afecteaza. Oamenii cu care lucrez nu sunt misogini.
capital.ro: Dintre partenerii de afaceri – lucrezi mai bine cu femei sau cu barbati?
Aura Tatu: Lucrez la fel de bine cu femei si cu barbati deopotriva, important e sa fim pe aceeasi lungime de unda si sa comunicam.
capital.ro: Ai vreun manager model?
Aura Tatu: Philip Rosedale, cel care a imaginat platforma Second Life acum 10 ani. A crezut in idea lui chiar si atunci cand i se inchideau usile in nas sau i se spunea ca este o utopie. A format si a inspirat o echipa de oameni alaturi de care si-a dus ideea mai departe, a adus bani de-acasa sa-si sustina visul, a instaurat un sistem de lucru in care fiecare isi alege proiectul pe care vrea sa-l dezvolte. Cred foarte mult in libertatea de alegere a celui cu care colaborezi, in momentul in care incepi sa-i impui unui creativ sa faca ceva, l-ai pierdut.
capital.ro: Care este cartea preferata? Si de ce?
Aura Tatu: Ma intorc des la „The Art of War” – Sun Tzu pentru principiile strategice valabile in orice situatie, nu doar de business. Nu ma consider un om de afaceri, ci mai degraba un artist pasionat de internet. Nu stiu daca am calitati de manager, dar imi place sa cred ca stiu sa motivez si sa inspir oamenii cu care lucrez.
capital.ro: Cum se impaca viata personala cu cariera? Ti-ai planificat sa ai un copil cand ajungi intr-un anumit punct cu viata profesionala?
Aura Tatu: Nu mi-am fixat cand sa am un copil, daca apare, va fi binevenit. Un copil iti schimba radical viata si clar ar trece pe locul unu in topul prioritatilor. Cred in ideea de cuplu. Nu cred insa in institutia casatoriei in forma ei sociala. Daca doi oameni se iubesc cu adevarat nu au neaparata nevoie sa semneze documente sau sa-si promita in fata tuturor credinta vesnica.

Citeste articolul pe: Capital

O lume unde femeile antreprenor sunt mai multe decat barbatii: Second Life

In perioada 1-8 martie, capital.ro si-a propus sa va prezinte in fiecare zi, cate o femeie de succes. Veti afla detalii mai putin stiute despre persoane care au reusit in cariera de antreprenor. Sau au ajuns stapane peste companii de miliarde de euro. Femei care au castigat pariul cu prejudecatile. Femei care nu sunt fragile, ci sunt stapane pe propriul destin si care au reusit prin munca, inteligenta si prin fortele proprii.
capital.ro incearca sa demonstreze ca succesul unei femei nu se masoara in numarul de zero-uri din contul prietenului sau al barbatului si nici in numarul de aparitii in paginile tabloidelor.
„Subiectul” din prima zi a campaniei capital.ro este Aura Tatu. Nu are conturi de milioane de euro (inca) si nici nu este sefa la vreo multinationala. Si-a pornit, insa, propria afacere intr-un domeniu extrem de neconventional. Daca cineva v-ar fi spus acum 5 ani ca se pot face bani din „lumile virtuale”, ati fi zis ca aveti in fata un nebun…
Afaceri in Second Life
Aura a reusit: a dezvoltat Bucurestiul Virtual din Second Life, unde incep sa se intample lucruri – se organizeaza evenimente, baluri, petreceri – si a convins companii mari de pe piata autohtona sa-si deschida birouri acolo: BCR, CMU (Centrul Medical Unirea), dupa ce primele initiative le-a avut, in 2007, cu revista FHM si cu compania Neogen.
Sediu BCR
Sediu CMU
„In 2005, am descoperit Second Life si, dupa 2 saptamani eram decisa sa-mi dezvolt un business in zona asta. Am inceput timid, cu diverse activitati online, mai precis evenimente si community building, apoi am inceput sa stapanesc uneltele de creatie studiind nopti intregi cu tutorialele in fata”, isi aminteste Aura de inceputul afacerii axate pe platforma Second Life.
„In 2007, am facut pentru Neogen primul birou romanesc in Second Life si pentru FHM lansarea unei editii speciale 3D. Ulterior, am inceput sa lucrez pentru cateva firme straine, in echipa, pe partea de creatie 3D, iar in 2008 am avut ocazia sa vad ce inseamna un proiect de anvergura ce-si propunea replicarea in Second Life a mai multor locatii reale din Roma. Atunci m-am decis sa fac ceva romanesc si asa s-a nascut ideea Virtual Bucharest”, continua Aura.
Avand la baza o comunitate de peste 60.000 de useri activi si tranzactii de circa 10 milioane de linden-dolari, in crestere continua, afacerile din Second Life n-au fost pana acum afectate de criza.
Secretele succesului: un caracter baietos, experienta si imaginatie
Personajul care o reprezinta pe Aura Tatu in afacerile de pe Second Life este Lara Croft (personajul principal din filmul si seria de jocuri Tomb Rider). „Caracterul baietos” este una din trasaturile pe care Aura nu si le neaga: „Da, am fost un copil tare baietos. Daca Lara Croft ar fi existat pe-atunci, sigur ar fi fost idolul copilariei mele. Asa a devenit imaginea mea proiectata in mediul 3D”.
Dar care din trasaturile atribuite in general „femeilor” au ajutat-o in afacere? Aura spune ca pasiunea pentru desen. Si abilitatea de a invata repede.
„E adevarat ca zona de programare este dominata de barbati, insa exista platforme unde ti se pun la dispozitie uneltele necesare pentru a crea fara sa ai nevoie de cunostinte aprofundate de programare. Second Life este una din ele. Si, surprinzator, numarul de antreprenori-femei pe aceasta platforma este ceva mai mare fata de cel al barbatilor. Vorbim de o platforma foarte vizuala ce are incorporate unelte de creatie destul de logice, limbajul de programare este destul de simplu, usor de inteles pentru oricine. Mi-a placut de mica desenul, am urmat in paralel cu liceul cursurile scolii de arta grafica din Brasov. Mi-as fi dorit sa fac o facultate de arta, dar mi-a fost teama sa nu devin un „artist flamand” (n.r. rade). Am ales facultatea de filologie pentru ca imi placea engleza si ca sa „am o patalama la mana” (vorba mamei), dar n-am profesat niciodata”, sustine Aura Tatu.
De la asistent manager la marketing manager in multinationala
Pe langa afinitatea pentru grafica, si experienta acumulata a ajutat-o pe Aura sa abandoneze statutul de salariat pentru cel de antreprenor.
A inceput ca secretara, apoi ca asistent manager – post din care a invatat tot felul de lucruri despre administrarea unei firme. Isi aminteste ca in 1999 a vazut un anunt care anunta venirea in Romania a revistei „Cosmopolitan”. Si-ar fi dorit sa scrie acolo. „Mi-am trimis CV-ul, desi nu aveam experienta de lucru intr-o redactie. M-au selectat ca assistent manager. In primul an m-am ocupat de tot ce inseamna partea administrativa, apoi sefii mei mi-au lansat provocarea de a invata marketing. Au urmat 5 ani frumosi in care trustul a crescut, si eu odata cu ei. M-am ocupat de marketing pentru diverse alte titluri din grup (Mami, FHM, Story, TV Story etc) castigand experienta pe principiul „learning by doing” si, bineinteles, prin schimbul de „best practices” cu reteaua internationala”.
Ce a castigat abandonand statutul de salariat pentru cel de intreprinzator? In primul rand, face ceea ce-i place. In al doilea rand, este propriul ei sef si-si stabileste singura programul.
Asta nu inseamna ca munceste mai putin. „Programul meu de lucru nu este unul clasic, de la 9 la 5 cu weekenduri libere. Am perioade in care lucrez 10-12-14 ore pe zi, de luni pana duminica, dupa care imi iau vacante in care nu ma ating de Internet”, marturiseste Aura.
Cum se lucreaza pentru Second Life. Aura spune ca a lucreaza in echipa si cu oameni din strainatate. Iar „sedintele” pentru proiecte au loc, de obicei, tot in mediul virtual, seara, cand se stabileste ce are de facut fiecare.
„Cu echipa din Second Life, ne vedem in general seara, daca avem de lucru la un proiect. Stabilim initial ce avem de facut si apoi fiecare isi face partea in functie de timpul disponibil si de inspiratie”, explica antreprenoarea din lumea virtuala. De obicei, n-ajunge sa adoarma mai devreme de 4-5 dimineata. Iar primul lucru pe care-l face cand se trezeste este sa verifice e-mailurile si daca e nevoie, sa rezolve treburile urgente. Apoi urmeaza cateva ore de sport: sala, alergat sau inot. Recunoaste ca programul de lucru ii incepe destul de tarziu. Despre intalniri si sedinte, Aura spune ca de multe ori rezolva problemele pe email. Dar, daca este nevoie, prefera sa-si programeze intalnirile dupa-amiaza.
INTERVIU FLASH
capital.ro: Cum iti organizezi timpul? Pe o agenda de hartie sau cu ajutorul unui gadget?
Aura Tatu: Folosesc o agenda pe hartie.
capital.ro: Care este marca de parfum preferata?
Aura Tatu: Allure de la Chanel. Il folosesc de vreo 6 ani si cred ca ma reprezinta.
capital.ro: Cum sunt vazute femeile in calitatea de antreprenor? Te-ai lovit de atitudini misogine?
Aura Tatu: Mi s-a intamplat deseori sa nu fiu luata in serios. Nu stiu daca din cauza ca sunt femeie sau datorita faptului ca platforma Second Life pe care lucrez este deseori perceputa ca un joc. Poate si pentru ca vorbesc cu pasiune despre ceea ce fac si probabil pentru un non-user e mai greu de inteles. Cred ca in Romania, gradul de misoginism e mai mare, insa nu ma afecteaza. Oamenii cu care lucrez nu sunt misogini.
capital.ro: Dintre partenerii de afaceri – lucrezi mai bine cu femei sau cu barbati?
Aura Tatu: Lucrez la fel de bine cu femei si cu barbati deopotriva, important e sa fim pe aceeasi lungime de unda si sa comunicam.
capital.ro: Ai vreun manager model?
Aura Tatu: Philip Rosedale, cel care a imaginat platforma Second Life acum 10 ani. A crezut in idea lui chiar si atunci cand i se inchideau usile in nas sau i se spunea ca este o utopie. A format si a inspirat o echipa de oameni alaturi de care si-a dus ideea mai departe, a adus bani de-acasa sa-si sustina visul, a instaurat un sistem de lucru in care fiecare isi alege proiectul pe care vrea sa-l dezvolte. Cred foarte mult in libertatea de alegere a celui cu care colaborezi, in momentul in care incepi sa-i impui unui creativ sa faca ceva, l-ai pierdut.
capital.ro: Care este cartea preferata? Si de ce?
Aura Tatu: Ma intorc des la „The Art of War” – Sun Tzu pentru principiile strategice valabile in orice situatie, nu doar de business. Nu ma consider un om de afaceri, ci mai degraba un artist pasionat de internet. Nu stiu daca am calitati de manager, dar imi place sa cred ca stiu sa motivez si sa inspir oamenii cu care lucrez.
capital.ro: Cum se impaca viata personala cu cariera? Ti-ai planificat sa ai un copil cand ajungi intr-un anumit punct cu viata profesionala?
Aura Tatu: Nu mi-am fixat cand sa am un copil, daca apare, va fi binevenit. Un copil iti schimba radical viata si clar ar trece pe locul unu in topul prioritatilor. Cred in ideea de cuplu. Nu cred insa in institutia casatoriei in forma ei sociala. Daca doi oameni se iubesc cu adevarat nu au neaparata nevoie sa semneze documente sau sa-si promita in fata tuturor credinta vesnica.

Citeste articolul pe: Capital

Postat de pe data de 28 feb., 2010 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 534 ori.

Publica un raspuns