Despre joaca de-a logica

Tare bine m-am distrat aseară la emisiune. Doamna Ionela Ciotlăuș, președinte PNL Tîrgu-Mureș a încercat să mă convingă de câteva lucruri evident pe dos, mulându-și discursul pe cel al lui Crin Antonescu. Prima discordie a avut ca pricină cota unică de impozitare. Dumneaei încerca să mă convingă de faptul că un impozit pe venit de 8% pentru veniturile de până la 800 de lei, 12% – cele între 800 și 1.600 de lei și 16% pentru cele care depășesc 1.600 de lei e unic. Iar chestia asta se numește cotă unică, având particularitatea că e regresivă. Repet, trei cote diferite de impozitare se cheamă generic unică. Adică trei egal cu unu.

A doua fractură în logică, poate nu la fel de categorică precum 3=1, a fost când am pus întrebarea legată de comportamentul diferit al colegilor de uniune, în cadrul plenului CJ. În timp ce PSD amenință că-și retrage grupul de consilieri din cauza deschiderii la Bruxelles a Biroului de Informare a Ținutului Secuiesc, PNL are un vicepreședinte fix în conducerea aceluiași for. Deci dacă privim conducerea CJ per ansamblu, PNL se află la guvernare, alături de UDMR, iar opoziția este asigurată de PD-L și PSD. În fapt PSD votează cu PNL și UDMR, iar grupul PD-L este total izolat în opoziție și nu poate pune probleme. Ei, dar doamna Ciotlăuș spunea că nu-i așa, că PNL e în opoziție cu PSD. O fi, ce să mai zic?

Postat de pe data de 31 mai, 2011 in categoria Civism. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 2,104 ori.

6 Raspunsuri pentru “Despre joaca de-a logica”

  1. Daniel spune:

    🙂 am vzt emisiunea. am retinut doar ca Briscaru va pune bustul lui Paunescu

  2. Daniel spune:

    🙂 aia cu impozitarea diferentiata imi place. sunt de acord. asa e si in germania. probabil si in alte tari civilizate

    • așa o fi, dar măcar nu se chinuie s-o îmbrace în haine de cotă unică. 🙂

    • AndreiaM spune:

      In primul rand impozitul pe venit e mai putin (16%), fata de impozitele pentru CAS, sanatate, somaj (28%) care, de fapt, acela sunt mari. In total salariile in Romania sunt impozitate cu cca 44% de catre stat.
      In al doilea rand, noi nu suntem Germania unde veniturile sunt considerabil mai mari si un salariul mare poate fi impozitat mai mult ca tot ramane mult pentru acela care il incaseaza. Ci suntem una dintre cele mai sarace tari din UE, cu salarii mici si probleme istorice atat in relatia cu munca, cat si in relatia cu institutiile statului. A impozita diferentiat, mai mult pe cei care muncesc pe salarii mai mari, e o forma de penalizare a lor, caci in bani – impozitul fiind procentual, nu forfetar – cei care au salarii mai mari oricum platesc mai mult decat cei care au salarii mici.
      In concluzie, nu agreez deloc ideea renuntarii la cota unica, as prefera mai degraba sa se gaseasca solutii cu privire la scaderea CAS (reforma pensiilor si a ajutorului social) si/sau sanatate (largirea bazei de impozitare).

Publica un raspuns