Bleen.ro  a ajuns consilier al noului ministru al muncii Lazaroiu. Bleen s-a ocupat si se ocupa in timpul liber de www.blogary.ro

Dupa ce a ajuns consilier la ministerul muncii, cei de la blogary.ro au primit un email ce l-au postat astazi pe blog. Sincer sper ca Bleen va reusi sa schimbe ceva cu si fara judetele actuale pentru a reduce din birocratia si prostia administratiei publice locale , judetene, centrale si planetare.

Tot voi predica faza cu adeverinta ce trebuie dusa la medic de familie , la medic specialist , la spital cind de fapt noi luna de luna depunem online in format digital si semnate cu certificat digital declaratiile . De ce pisicii lor nu isi intreaba baza de date de pe calculatoarele de pe care scriu pe retele de socializare si mess si email ?

Daca imi consuma doar 10 ore pe an pentru astfel de birocratii inutile, inmultiti cu sute de mii de oameni care fac asta si veti vedea unul din motivele pentru care stam prost la productivitate.

http://www.blogary.ro/2011/06/amintiri-din-2011/

“Buna ziua

Va scriu in calitatea Dvs de blogger si a mea de simplu cetatean. Unul nemultumit ca dupa 21 de ani se confrunta cu acelasi sistem de asigurari sociale intepenit in birocratie. Credeam in naivitatea mea ca dupa 11 ani de la ultimul somaj la care am avut dreptul (nu si placerea) lucrurile s-au schimbat. Am constatat, cu nervi si stupoare, ca suntem in acelasi loc. Tipam ca nu avem calculatoare, ca nu avem informatizare. Le avem pe toate dar nu exista vointa de a elimina birocratia.Acum suntem la fel de birocrati ca inainte cu 21 de ani, basca si informatizati.

Pe scurt din calvarul zilei de azi in demersul meu de a-mi intocmi dosarul de somaj.

Din lista de documente data de la AJOFM incep si rezolv repede cu cele personale si cele de la angajator. Si apoi… celelalte.Adica urmatoarele:

Merg de dimineata la ITM – persoana responsabila cu cartea de munca de la angajatorul meu lipsea. O astept pe hol, vine de la patiserie cu o sacosa cu placinte.  Imi scoate cartea de munca, se uita in ea si spune : veniti maine, ca trebuie sa v-o completez. Biroul era gol, nu mai era nicio solicitare in afara de placintele care asteptau pe birou. Am lucrat si eu ca inspector de personal si stiu ce trebuia sa faca functionara respectiva: sa acceseze datele din calculator transmise de angajator, sa completeze 2 rubrici in cartea de munca si sa mi-o predea. Pentru asta am fost amanata o zi. Plec mai departe.

Pe lista urmeaza: adeverinta de la Administratia financiara – daca realizeaza venituri din activitati autorizate. Merg la Administratia financiara. Mi se spune ca trebuie sa cumpar de la Xeroxul din sediu o cerere – platesc 20 de bani, o completez de mana si ma prezint la ghiseu. Mi se spune: trebuie sa aduceti de la Primarie certificatul de atestare fiscala. Asta nu era trecut niciunde, pe nicio lista.

Plec la Primarie, iau de la un ghiseu o cerere, o completez, o dau inapoi la ghiseu, mi se da numar de inregistrare, functionara scrie de mana (!!!) intr-un registru datele mele, trece un numar si ma trimite la casierie. Acolo, casiera imi cere 2 lei, listeaza vreo 3 pagini si-mi spune : reveniti la ora 12.00 la biroul 2 sa va ridicati certificatul. Era ora 10.00. Ce sa fac 2 ore? Sa stau pe treptele Primariei? Merg acasa. Revin la Primarie la ora 12, la biroul 2 unde secretara Directorului Serviciului Financiar imi da certificatul. Total: 3 ghisee, o cerere completata de mana si 2 drumuri la primarie.

Urmeaza drumul inapoi la Administratia financiara.

Dau la ghiseu cererea cumparata de la xerox si certificatul de la Primarie si-mi permit sa intreb pentru ce trebuie acest certificat. Mi se raspunde laconic: pentru a va putea elibera adeverinta. Bun, dar tot nu inteleg, ce treaba are activitatea mea autorizata cu impozitul de la primarie? Nu mi se raspunde decat atat: veniti maine dupa ora 11 sa ridicati adeverinta. Total: 2 ghisee, o cerere scrisa de mana, 3 drumuri la Administratia financiara.

Dumnezeule, n-am crezut ca pentru niste hartii, pe care nici macar nu ar trebui sa la procur eu, trebuie sa umblu 2 zile.

Luna asta am mers la BRD sa-mi prelungesc valabilitatea cardului pe care primesc alocatia copilului. Am dat cartea de identitate, am completat un formular si in 5 minute s-a rezolvat problema. Dar asta e la privat, la stat trebuie sa umbli ca cel mai penal infractor sa demonstrezi una sau alta.

De ce prezumtia de nevinovatie nu functioneaza si in sistemul asigurarilor sociale? De ce eu, ca cetatean platitor de taxe, trebuie sa dovedesc ceva cuiva? Sa pierd timp, nervi si sa completez formulare, sa alerg de la o institutie la alta doar pentru ca actualul sistem nu e capabil sa-si proceze informatiile singur. Normal ar fi: eu fac o solicitare catre tine, STAT, iar tu, sub prezumtia de nevinovatie, de corectitudine, de bonitate imi rezolvi problema, Imi ceri doar CNP-ul sau cartea de identitate si restul te priveste sa ma verifici in orice evidenta doresti. Eu, ca cetatean, trebuie doar sa pun la dispozitie documentele personale – carte identitate, certificate casatorie, nastere, diplome de studii, iar tu, ca stat n-ai decat sa ma verifici si sa iei masurile legale motivate.

In plus, conditionarea asta cu acordarea somajului functie de plata impozitelor catre autoritatea locala mi se pare total aberanta. Cine are dreptul sa-mi organizeze mie bugetul personal? Platesc impozitul cand vreau, cand am bani, cand am chef, sub sanctiunea penalitatilor. Poate eu am chef sa platesc penalitati, ma poate opri cineva? Am o raspundere si o sanctionare pentru impozit, nu trebuie sa mi se spuna ca daca nu am platit impozitul pe locuinta nu pot beneficia de somaj. Ce treaba are bugetul local cu cel al asigurarilor sociale unde am contribuit?

Aceeasi situatie cu adeverinta medicala. De ce trebuie sa merg la medicul de familie sa dau 10 lei sa scot adeverinta ca sunt apt de munca? Daca nu sunt apt de munca inseamna ca-s pensionat pe caz de boala. Mi-a gasit agentia loc de munca si n-am dus adeverinta? Daca ma imbolnavesc dupa ce depun dosarul de somaj si adeverinta nu mai e valabila? Ce-i birocratia asta inuman de inutila, cheltuitoare de bani, energie si timp?

Nici adeverinta cu baza de calcul pe ultimele 12 luni nu e corect sa fie ceruta. Ia-ti-o, domnule STAT, din sistem, din evidentele tale, ca de aia sunt atatia functionari platiti, sa scoata ei tot felul de adeverinte, de situatii, de certificate.

Ma asteptam, daca tot e sistemul asta intepenit in hartoage, macar sa mi se elibereze pe loc documentele. “Veniti maine!” trebuie sa dispara definitiv din limbajul birocratic. Si odata cu expresia, si greata si acreala functionarului.

Ma intreb ce-o face unul sarman de la tara, care abia are bani de-o paine, dar-mi-te sa se plimbe pe autobuz, de la tara la oras si inapoi, dupa hartii. Ce face o mama singura care n-are cu cine lasa copilul? Il cara dupa ea prin soare, prin ploaie, pe la institutiile statului sa-si demonstreze buna credinta si corectitudinea?

Ce facem, domnule Mirel? Ca asa nu mai putem merge “inainte”, ca stam pe loc de 21 de ani ! Chestia asta cu regionalizarea mi-a picat exact ca iodul pe rana. Sa dea Dumnezeu sa se desfiinteze toate institutiile, birourile si ghiseele astea care n-au niciun rost ! Sa se informatizeze si, prin simpla tastare a CNP-ului, sa se poata accesa orice baza de date, sa se poata elibera, pe loc, un document care e necesar persoanei si nu altei institutii din sistem. Fara taxe, fara cereri, fara numere de inregistrare scrise de mana in registru.

Ma intreb eu: daca statul nu m-ar obliga prin lege sa duc un dosar de hartii, pe care si le poate procura singur, ca doar la el sunt, ce-ar mai face tanti de la ghiseu?

Sper din toata inima ca acest nou ministru al muncii e “on line”, la munca, de data asta, nu ca ceilalti invechiti, sper ca informatizarea promisa de presedintele Basescu sa se realizeze odata si odata si sa functioneze.

Sper ca printr-o ordonanta de urgenta sa se modifice legea asta a somajului, sa dispara toate elementele de birocratie si sa merg si eu, ca cetatean, la AJOFM doar cu buletinul fara sa car dupa mine un dosar intocmit pe cheltuiala mea de bani, timp si nervi.

Sper ca veti duce in “on line” doleantele unora sau altora, ca macar in al doisprezecelea ceas sa ne videcam si noi de boala birocratiei.

Multumesc daca m-ati citit, multumesc daca m-ati inteles, mult succes in efortul asta de a limpezi si lumina mintile oamenilor.

PS. Am uitat sa va spun de viza lunara pe carnetul de somaj. Inca o aberatie care poarta oamenii pe drumuri luna de luna la sediul AJOFM pentru ca un functionar sa-si justifice leafa la stat… degeaba. Si de imposibilitatea de a primi ajutorul de somaj intr-un cont bancar (doar o banca mi se pare ca ofera astfel de servicii) si stai acasa sa astepti indemnizatia de somaj s-o aduca postasul, care are si el “prioritatile” si “simpatiile” lui la plata si caruia trebuie sa-i dai “comisionul” ca deh! a fost dragut si ti-a adus banii acasa.

Toate cele bune !

Mirela”

Draga birocratie, cind dracu’ ma lasi in pace – Amintiri din 2011 via Blogary.ro

Bleen.ro  a ajuns consilier al noului ministru al muncii Lazaroiu. Bleen s-a ocupat si se ocupa in timpul liber de www.blogary.ro

Dupa ce a ajuns consilier la ministerul muncii, cei de la blogary.ro au primit un email ce l-au postat astazi pe blog. Sincer sper ca Bleen va reusi sa schimbe ceva cu si fara judetele actuale pentru a reduce din birocratia si prostia administratiei publice locale , judetene, centrale si planetare.

Tot voi predica faza cu adeverinta ce trebuie dusa la medic de familie , la medic specialist , la spital cind de fapt noi luna de luna depunem online in format digital si semnate cu certificat digital declaratiile . De ce pisicii lor nu isi intreaba baza de date de pe calculatoarele de pe care scriu pe retele de socializare si mess si email ?

Daca imi consuma doar 10 ore pe an pentru astfel de birocratii inutile, inmultiti cu sute de mii de oameni care fac asta si veti vedea unul din motivele pentru care stam prost la productivitate.

http://www.blogary.ro/2011/06/amintiri-din-2011/

“Buna ziua

Va scriu in calitatea Dvs de blogger si a mea de simplu cetatean. Unul nemultumit ca dupa 21 de ani se confrunta cu acelasi sistem de asigurari sociale intepenit in birocratie. Credeam in naivitatea mea ca dupa 11 ani de la ultimul somaj la care am avut dreptul (nu si placerea) lucrurile s-au schimbat. Am constatat, cu nervi si stupoare, ca suntem in acelasi loc. Tipam ca nu avem calculatoare, ca nu avem informatizare. Le avem pe toate dar nu exista vointa de a elimina birocratia.Acum suntem la fel de birocrati ca inainte cu 21 de ani, basca si informatizati.

Pe scurt din calvarul zilei de azi in demersul meu de a-mi intocmi dosarul de somaj.

Din lista de documente data de la AJOFM incep si rezolv repede cu cele personale si cele de la angajator. Si apoi… celelalte.Adica urmatoarele:

Merg de dimineata la ITM – persoana responsabila cu cartea de munca de la angajatorul meu lipsea. O astept pe hol, vine de la patiserie cu o sacosa cu placinte.  Imi scoate cartea de munca, se uita in ea si spune : veniti maine, ca trebuie sa v-o completez. Biroul era gol, nu mai era nicio solicitare in afara de placintele care asteptau pe birou. Am lucrat si eu ca inspector de personal si stiu ce trebuia sa faca functionara respectiva: sa acceseze datele din calculator transmise de angajator, sa completeze 2 rubrici in cartea de munca si sa mi-o predea. Pentru asta am fost amanata o zi. Plec mai departe.

Pe lista urmeaza: adeverinta de la Administratia financiara – daca realizeaza venituri din activitati autorizate. Merg la Administratia financiara. Mi se spune ca trebuie sa cumpar de la Xeroxul din sediu o cerere – platesc 20 de bani, o completez de mana si ma prezint la ghiseu. Mi se spune: trebuie sa aduceti de la Primarie certificatul de atestare fiscala. Asta nu era trecut niciunde, pe nicio lista.

Plec la Primarie, iau de la un ghiseu o cerere, o completez, o dau inapoi la ghiseu, mi se da numar de inregistrare, functionara scrie de mana (!!!) intr-un registru datele mele, trece un numar si ma trimite la casierie. Acolo, casiera imi cere 2 lei, listeaza vreo 3 pagini si-mi spune : reveniti la ora 12.00 la biroul 2 sa va ridicati certificatul. Era ora 10.00. Ce sa fac 2 ore? Sa stau pe treptele Primariei? Merg acasa. Revin la Primarie la ora 12, la biroul 2 unde secretara Directorului Serviciului Financiar imi da certificatul. Total: 3 ghisee, o cerere completata de mana si 2 drumuri la primarie.

Urmeaza drumul inapoi la Administratia financiara.

Dau la ghiseu cererea cumparata de la xerox si certificatul de la Primarie si-mi permit sa intreb pentru ce trebuie acest certificat. Mi se raspunde laconic: pentru a va putea elibera adeverinta. Bun, dar tot nu inteleg, ce treaba are activitatea mea autorizata cu impozitul de la primarie? Nu mi se raspunde decat atat: veniti maine dupa ora 11 sa ridicati adeverinta. Total: 2 ghisee, o cerere scrisa de mana, 3 drumuri la Administratia financiara.

Dumnezeule, n-am crezut ca pentru niste hartii, pe care nici macar nu ar trebui sa la procur eu, trebuie sa umblu 2 zile.

Luna asta am mers la BRD sa-mi prelungesc valabilitatea cardului pe care primesc alocatia copilului. Am dat cartea de identitate, am completat un formular si in 5 minute s-a rezolvat problema. Dar asta e la privat, la stat trebuie sa umbli ca cel mai penal infractor sa demonstrezi una sau alta.

De ce prezumtia de nevinovatie nu functioneaza si in sistemul asigurarilor sociale? De ce eu, ca cetatean platitor de taxe, trebuie sa dovedesc ceva cuiva? Sa pierd timp, nervi si sa completez formulare, sa alerg de la o institutie la alta doar pentru ca actualul sistem nu e capabil sa-si proceze informatiile singur. Normal ar fi: eu fac o solicitare catre tine, STAT, iar tu, sub prezumtia de nevinovatie, de corectitudine, de bonitate imi rezolvi problema, Imi ceri doar CNP-ul sau cartea de identitate si restul te priveste sa ma verifici in orice evidenta doresti. Eu, ca cetatean, trebuie doar sa pun la dispozitie documentele personale – carte identitate, certificate casatorie, nastere, diplome de studii, iar tu, ca stat n-ai decat sa ma verifici si sa iei masurile legale motivate.

In plus, conditionarea asta cu acordarea somajului functie de plata impozitelor catre autoritatea locala mi se pare total aberanta. Cine are dreptul sa-mi organizeze mie bugetul personal? Platesc impozitul cand vreau, cand am bani, cand am chef, sub sanctiunea penalitatilor. Poate eu am chef sa platesc penalitati, ma poate opri cineva? Am o raspundere si o sanctionare pentru impozit, nu trebuie sa mi se spuna ca daca nu am platit impozitul pe locuinta nu pot beneficia de somaj. Ce treaba are bugetul local cu cel al asigurarilor sociale unde am contribuit?

Aceeasi situatie cu adeverinta medicala. De ce trebuie sa merg la medicul de familie sa dau 10 lei sa scot adeverinta ca sunt apt de munca? Daca nu sunt apt de munca inseamna ca-s pensionat pe caz de boala. Mi-a gasit agentia loc de munca si n-am dus adeverinta? Daca ma imbolnavesc dupa ce depun dosarul de somaj si adeverinta nu mai e valabila? Ce-i birocratia asta inuman de inutila, cheltuitoare de bani, energie si timp?

Nici adeverinta cu baza de calcul pe ultimele 12 luni nu e corect sa fie ceruta. Ia-ti-o, domnule STAT, din sistem, din evidentele tale, ca de aia sunt atatia functionari platiti, sa scoata ei tot felul de adeverinte, de situatii, de certificate.

Ma asteptam, daca tot e sistemul asta intepenit in hartoage, macar sa mi se elibereze pe loc documentele. “Veniti maine!” trebuie sa dispara definitiv din limbajul birocratic. Si odata cu expresia, si greata si acreala functionarului.

Ma intreb ce-o face unul sarman de la tara, care abia are bani de-o paine, dar-mi-te sa se plimbe pe autobuz, de la tara la oras si inapoi, dupa hartii. Ce face o mama singura care n-are cu cine lasa copilul? Il cara dupa ea prin soare, prin ploaie, pe la institutiile statului sa-si demonstreze buna credinta si corectitudinea?

Ce facem, domnule Mirel? Ca asa nu mai putem merge “inainte”, ca stam pe loc de 21 de ani ! Chestia asta cu regionalizarea mi-a picat exact ca iodul pe rana. Sa dea Dumnezeu sa se desfiinteze toate institutiile, birourile si ghiseele astea care n-au niciun rost ! Sa se informatizeze si, prin simpla tastare a CNP-ului, sa se poata accesa orice baza de date, sa se poata elibera, pe loc, un document care e necesar persoanei si nu altei institutii din sistem. Fara taxe, fara cereri, fara numere de inregistrare scrise de mana in registru.

Ma intreb eu: daca statul nu m-ar obliga prin lege sa duc un dosar de hartii, pe care si le poate procura singur, ca doar la el sunt, ce-ar mai face tanti de la ghiseu?

Sper din toata inima ca acest nou ministru al muncii e “on line”, la munca, de data asta, nu ca ceilalti invechiti, sper ca informatizarea promisa de presedintele Basescu sa se realizeze odata si odata si sa functioneze.

Sper ca printr-o ordonanta de urgenta sa se modifice legea asta a somajului, sa dispara toate elementele de birocratie si sa merg si eu, ca cetatean, la AJOFM doar cu buletinul fara sa car dupa mine un dosar intocmit pe cheltuiala mea de bani, timp si nervi.

Sper ca veti duce in “on line” doleantele unora sau altora, ca macar in al doisprezecelea ceas sa ne videcam si noi de boala birocratiei.

Multumesc daca m-ati citit, multumesc daca m-ati inteles, mult succes in efortul asta de a limpezi si lumina mintile oamenilor.

PS. Am uitat sa va spun de viza lunara pe carnetul de somaj. Inca o aberatie care poarta oamenii pe drumuri luna de luna la sediul AJOFM pentru ca un functionar sa-si justifice leafa la stat… degeaba. Si de imposibilitatea de a primi ajutorul de somaj intr-un cont bancar (doar o banca mi se pare ca ofera astfel de servicii) si stai acasa sa astepti indemnizatia de somaj s-o aduca postasul, care are si el “prioritatile” si “simpatiile” lui la plata si caruia trebuie sa-i dai “comisionul” ca deh! a fost dragut si ti-a adus banii acasa.

Toate cele bune !

Mirela”

Postat de pe data de 15 iun., 2011 in categoria Civism. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 1,047 ori.

Publica un raspuns