Acum aproape un an de zile, dupa Revolutia Arafatiana sau prin preajma ei am scris un articol ce il puteti reciti aici .

In septembrie 2012 am participat la intilnirea cu secretarul de stat din  ministerul sanatatii si conducerea institutiilor descentralizate ce apartin de ms.ro in cadrul „turneului” de promovare a noului proiect de lege adaptat la pretentiile domnului Arafat, zeul de care nimeni nu se atinge si care nu este contrazis de nimeni dupa revolutia lui antibasesciana.

Aici gasiti articolul scris pe blogul meu. Mentionez ca nu lucrez in sanatate. Nu am contracte cu firme farmaceutice si nici cu spitale private sau de stat, ci doar o relatie de om taxat de stat si cu drepturi de a alege ZERO intre case de asigurari private de culoare rosie si alte de alte culori si nuante.

De la acea intilnire din septembrie si pentru opiniile mele exprimate am fost felicitat de diversi oameni din sistemul medical, oameni din Tirgu Mures care au lucrat cu Arafat pe vremea cind RAed Arafat era liberal si lupta cu stupizenia sistemului unic si birocrat si ineficient. Intre timp el a devenit sistemul unic.

De la acea intilnire prieteni de ai mei din IASI, orasul domnului fost ministru Cepoi, actual responsabil de proiectul de lege al sanatatii s-au convins ca nu exista nici un fel de studiu comparativ si nici un fel de studiu de impact, iar asta la aproape la un an de la scandalul cu proiectul de lege propus de Institutia Presedintelui Romaniei.

Pe linga proiectul de civism politic am decis ca este important de aratat ce inseamna sa faci o analiza a unui sistem medical.

Asa ca am ales cel mai performant sistem de sanatate occidental si mi-am propus sa prezint ca simplu cetatean celor interesati ce inseamna cu adevarat un sistem medical si ce interdependente exista intre diverse sisteme.

Am vrut sa arat ce simplu este sa pornesti un studiu comparativ si cum o mina de profesionisti in maxim 3 luni reusesc sa prezinte ceea ce statul roman nu a facut in zeci de ani. Sisteme functionale, care pot sa fie preluate fara sa trebuiasca sa inventam din nou coada la pruna si sa ne dam mari ca noi am facut teorema lui Pitagora cu originalitati romanesti.

Am comandat unei case de avocatura din Zurich, care au   avocati specializati pe asigurari de sanatate, pe sistemul de sanatate, de asigurari sociale,  sa prezinte pe intelesul tuturor sistemul de sanatate elvetian si interdepentele lui cu alte sisteme, astfel incit sa avem un tot unitar, care nu poate fi gasit usor pe internet de cetateni, medici, specialisti cu legaturi in acest sistem.

L-am primit cu ceva intirziere, da chiar si elvetienii intirzie cu termenul de livrare  fata de data stabilita prin contract 😉 ,  dar pina ce le-am primit documentele am decis ca impreuna cu un traducator din Tirgu Mures , si anume domnul Petru Luncan sa traducem alte documente, care speram sa ne fie de folos.

I-am cerut domnului Luncan, care in saptaminile alocate traducerii a devenit un fan al sistemului elvetian sa scrie o prezentare sumara a ceea ce a inteles si a documentelor traduse.

Mai jos le aveti, iar intr-o postare urmatoare voi incerca sa adaug PDFurile astfel incit sa puteti sa aveti timp in perioada de vacanta sa aflati ce inseamna un sistem de sanatate interdependent si sa comparati cu imitatia de lege antiliberala propusa ca mare reforma. Dupa ce veti reusi sa comparati SISTEMUL ELVETIAN cu imitatia de sistem romanesc sunt sigur ca va veti convinge singuri ca daca timp de zeci de an statul care si-a arogat obligatia  de a avea grija de sanatatea mea fara sa imi ofere nici o sansa sa aleg sistemul privat, atunci acelasi stat nu are cum sa mi-l ofere de miine acest drept de a alege si sa ofere conditii egale si similare privatilor.

Rog sa cereti celor din minister, de exemplu si fostului consilier al ministrului sanatatii domnul Florin Corneliu  Buicu, de exemplu , specialist in management public de sanatate si deputat de Tirgu Mures in parlamentul celor 588 de meseriasi sa  va arate astfel de documente cu sistemele performante de sanatate din alte tari occidentale. Iar dupa ce vi le arata detaliat sa va arate studiul comparativ. NUmarati citi sunt prin ministere, directiile de sanatate publica si alte institutii arondate si veti reusi sa descoperiti ce anume poate sa va ofere statul mare si ultrabirocrat.

Spor la analizat si comparat. Cu respect, Dan Mașca

OPIS DE MATERIALE TRADUSE

  1. Constituția Confederației Elvețiene (CST)

  2. Legea federală privind asigurările de boală (LAMal) v 2012
  3. Ordonanța privind asigurările de boală (OAMal)

  4. Ordonanța DFI privind prestațiile din cadrul asigurării obligatorii de îngrijiri medicale (OPAS) în caz de boală

  5. Legea federală privind supravegherea prețurilor (LSPr)
  6. Raport asupra sistemului elvețian de asigurări de sănătate (RSCHI)

  7. Securitatea socială în Elveția (SSE)
  8. Flyer date statistice privind asigurarea de sănătate și de accident 2011 (Flyer)

  9. Broșură – Sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Elveția – întrebări și răspunsuri – (BRO)
  10. Studiu TARMED în Valais – Noua structură a tarifelor – (indicații TARMED)

  11. Regulamentul asigurărilor 2010 și 2011 (RAS)

  12. Model factură medic (MFAC)

  13. Legea federală privind supravegherea asigurărilor sociale de boală (LSAMal)
  14. Legea federală privind asigurările de boală (LAMal) pentru inspirație v2009

Alte documente gasite care prezinta interes :

Ghid – Drepturile dvs. de securitate socială în Elveția (GHID-RO) – ro


Prezentare sumara

În lumina principiilor de trai și de respectare a drepturilor cetățenilor prezentate în CST Elveția se caracterizează ca o țară care prețuiește natura, cetățeanul și pune preț pe libertatea de alegere a acestuia. De aceea oricine poate participa activ la propunerea de proiecte de interes federal, cantonal sau comunal.

Având în vedere aceste principii se reușește prin intermediul asigurărilor sociale – SSE, prezentate în general, să se respecte libertatea de alegere a cetățeanului printr-o paletă largă de opțiuni în ce privește prestațiile sociale și prin contribuțiile acestuia, să se prevadă o asigurare a aceluiași nivel de trai în caz de boală, pensionare etc. ca atunci când era persoană activă. În SSE sunt prezentate tipurile de asigurări sociale și principalele instituții ce se ocupă de acestea. În cazul asigurărilor de de sănătate sunt mai multe nivele de asigurări, pe care fiecare este liber să le aleagă în funcție de nevoile sale de îngrijiri, totuți AMal e obligatorie pentru toată lumea. În fucție de situația materială a asiguratului, statul îi poate acorda subvenții, care vor fi compensate în momentul în care respectivul asigurat „se pune pe picioare”. FRANȘIZA minimă obligatorie ce trebuie plătită de un asigurat se regăsește în RAS, OAMal, LAMal și BRO, tot aici fiind prezentate și prestațiile la care are acces în baza acesti contribuții.

În Elveția toată lumea trebuie să fie asigurată, iar scutirile de la obligativitatea asiguăririi obligatorii se fac doar în cazuri speciale menționate în LAMal și OAMal și OPAS. Tot aici este prezentat și faptul că sistemul medical funcționează pe trei principii – asigurarea nevoilor de prestații cerute(1), calitate ridicată a serviciilor(2) și costuri cât mai reduse a prestațiilor furnizate (3), modul de calcul al prețurilor medicamentelor și, bineînțeles, importanța deosebită acordată medicamentelor generice. În acest sens Asiguratorii (care pot fi atât de stat, cât și, în special, privați) a căror statut este reglementat în LAMal, OAMal și OPAS, precum și în RAS, LASMal; competitivitatea, transparența și onestitatea sunt principiile de bază ale funcționării asiguratorilor din Elveția.

Flyer, MFAC și indicații TARMED prezintă date statistice referitoare la situația prestațiilor și asiguraților tratați, la repartizarea acestora, modul de facturare al serviciilor și indicațiile referitoare la cum s-au pus bazele TARMED-ului.

OPAS prezintă majoritatea serviciilor a căror costuri sunt suportate de AMal obligatorie, iar LAMal și OAMal descriu și serviciile oferite pe cheltuiala AMal precum și calificările necesare furnizorilor de prestații.

Întrucât actul medical trebuie să fie de calitate, se merge pe principiul că trebuie să te faci bine înainte de a ajunge la spital … de aceea spitalizarea se plătește de către pacient.

GHID_RO este un material general, care prezintă cam ceea ce conține și SSE și BRO însă acesta este oferit de Uniunea Europeană, 2011, în cadrul proiectuluI Europa Socială.

LSPr și LSAMal prezintă modul în care activitatea de asigurare este organizată și supravegheată și modul în care prețurile trebuie să fie respectate, iar abuzurile în această privință să fie evitate.

În baza acestor materiale se poate constitui nucleul unui proiect care, în baza datelor statistice existente în România, poate fi comparat cu sistemul românesc și se pot găsi modalități de preluare a acestuia de către acesta din urmă.

Materialele subliniate cu verde+încă câteva, consider că ar trebui traduse în faza 2 a proiectului, adică când se lucrează deja pe partea de implementare, detaliere.

Este lista cu bolile și tratamentele ce sunt decontate de AMal – OPAS, este modul de instituire a unei case de asigurări de sănătate și modul de funcționare a acesteia (non-profit, dar totuși să nu intre-n faliment ca pe la ații), foarte interesant de altfel, sunt obligațiile și drepturile asiguratului (SSE, BRO, LAMal și OAMal) și mai ales este prezentat întregul sistem ca o mare rețea corporate, în care fiecare sucursală e pe cont propriu în concurență cu celelalte, însă au un obiectiv comun, realizarea de servicii de calitate, ieftine și utilizarea și crearea de resurse în mod economic responsabil prin investirea activelor la bursă.

Interesant este modul de gândire și percepere a sistemului, adică e ca și când ai avea propria afacere. Scopul oricărui business e de a face bani, în acest caz scopul este același, însă la sfârșit de an tu nu încasezi profitul, totul re-intră înapoi în sistem. În plus modul de supraveghere strict al prețurilor și a activității asiguratorilor și re-asiguratorilor asigură că nu se ajunge la incapacitate de plată din partea acestora.

BREAKING NEWS : Sistemul de sănătate elvețian în limba română – introducere

Acum aproape un an de zile, dupa Revolutia Arafatiana sau prin preajma ei am scris un articol ce il puteti reciti aici .

In septembrie 2012 am participat la intilnirea cu secretarul de stat din  ministerul sanatatii si conducerea institutiilor descentralizate ce apartin de ms.ro in cadrul „turneului” de promovare a noului proiect de lege adaptat la pretentiile domnului Arafat, zeul de care nimeni nu se atinge si care nu este contrazis de nimeni dupa revolutia lui antibasesciana.

Aici gasiti articolul scris pe blogul meu. Mentionez ca nu lucrez in sanatate. Nu am contracte cu firme farmaceutice si nici cu spitale private sau de stat, ci doar o relatie de om taxat de stat si cu drepturi de a alege ZERO intre case de asigurari private de culoare rosie si alte de alte culori si nuante.

De la acea intilnire din septembrie si pentru opiniile mele exprimate am fost felicitat de diversi oameni din sistemul medical, oameni din Tirgu Mures care au lucrat cu Arafat pe vremea cind RAed Arafat era liberal si lupta cu stupizenia sistemului unic si birocrat si ineficient. Intre timp el a devenit sistemul unic.

De la acea intilnire prieteni de ai mei din IASI, orasul domnului fost ministru Cepoi, actual responsabil de proiectul de lege al sanatatii s-au convins ca nu exista nici un fel de studiu comparativ si nici un fel de studiu de impact, iar asta la aproape la un an de la scandalul cu proiectul de lege propus de Institutia Presedintelui Romaniei.

Pe linga proiectul de civism politic am decis ca este important de aratat ce inseamna sa faci o analiza a unui sistem medical.

Asa ca am ales cel mai performant sistem de sanatate occidental si mi-am propus sa prezint ca simplu cetatean celor interesati ce inseamna cu adevarat un sistem medical si ce interdependente exista intre diverse sisteme.

Am vrut sa arat ce simplu este sa pornesti un studiu comparativ si cum o mina de profesionisti in maxim 3 luni reusesc sa prezinte ceea ce statul roman nu a facut in zeci de ani. Sisteme functionale, care pot sa fie preluate fara sa trebuiasca sa inventam din nou coada la pruna si sa ne dam mari ca noi am facut teorema lui Pitagora cu originalitati romanesti.

Am comandat unei case de avocatura din Zurich, care au   avocati specializati pe asigurari de sanatate, pe sistemul de sanatate, de asigurari sociale,  sa prezinte pe intelesul tuturor sistemul de sanatate elvetian si interdepentele lui cu alte sisteme, astfel incit sa avem un tot unitar, care nu poate fi gasit usor pe internet de cetateni, medici, specialisti cu legaturi in acest sistem.

L-am primit cu ceva intirziere, da chiar si elvetienii intirzie cu termenul de livrare  fata de data stabilita prin contract 😉 ,  dar pina ce le-am primit documentele am decis ca impreuna cu un traducator din Tirgu Mures , si anume domnul Petru Luncan sa traducem alte documente, care speram sa ne fie de folos.

I-am cerut domnului Luncan, care in saptaminile alocate traducerii a devenit un fan al sistemului elvetian sa scrie o prezentare sumara a ceea ce a inteles si a documentelor traduse.

Mai jos le aveti, iar intr-o postare urmatoare voi incerca sa adaug PDFurile astfel incit sa puteti sa aveti timp in perioada de vacanta sa aflati ce inseamna un sistem de sanatate interdependent si sa comparati cu imitatia de lege antiliberala propusa ca mare reforma. Dupa ce veti reusi sa comparati SISTEMUL ELVETIAN cu imitatia de sistem romanesc sunt sigur ca va veti convinge singuri ca daca timp de zeci de an statul care si-a arogat obligatia  de a avea grija de sanatatea mea fara sa imi ofere nici o sansa sa aleg sistemul privat, atunci acelasi stat nu are cum sa mi-l ofere de miine acest drept de a alege si sa ofere conditii egale si similare privatilor.

Rog sa cereti celor din minister, de exemplu si fostului consilier al ministrului sanatatii domnul Florin Corneliu  Buicu, de exemplu , specialist in management public de sanatate si deputat de Tirgu Mures in parlamentul celor 588 de meseriasi sa  va arate astfel de documente cu sistemele performante de sanatate din alte tari occidentale. Iar dupa ce vi le arata detaliat sa va arate studiul comparativ. NUmarati citi sunt prin ministere, directiile de sanatate publica si alte institutii arondate si veti reusi sa descoperiti ce anume poate sa va ofere statul mare si ultrabirocrat.

Spor la analizat si comparat. Cu respect, Dan Mașca

OPIS DE MATERIALE TRADUSE

  1. Constituția Confederației Elvețiene (CST)

  2. Legea federală privind asigurările de boală (LAMal) v 2012
  3. Ordonanța privind asigurările de boală (OAMal)

  4. Ordonanța DFI privind prestațiile din cadrul asigurării obligatorii de îngrijiri medicale (OPAS) în caz de boală

  5. Legea federală privind supravegherea prețurilor (LSPr)
  6. Raport asupra sistemului elvețian de asigurări de sănătate (RSCHI)

  7. Securitatea socială în Elveția (SSE)
  8. Flyer date statistice privind asigurarea de sănătate și de accident 2011 (Flyer)

  9. Broșură – Sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Elveția – întrebări și răspunsuri – (BRO)
  10. Studiu TARMED în Valais – Noua structură a tarifelor – (indicații TARMED)

  11. Regulamentul asigurărilor 2010 și 2011 (RAS)

  12. Model factură medic (MFAC)

  13. Legea federală privind supravegherea asigurărilor sociale de boală (LSAMal)
  14. Legea federală privind asigurările de boală (LAMal) pentru inspirație v2009

Alte documente gasite care prezinta interes :

Ghid – Drepturile dvs. de securitate socială în Elveția (GHID-RO) – ro


Prezentare sumara

În lumina principiilor de trai și de respectare a drepturilor cetățenilor prezentate în CST Elveția se caracterizează ca o țară care prețuiește natura, cetățeanul și pune preț pe libertatea de alegere a acestuia. De aceea oricine poate participa activ la propunerea de proiecte de interes federal, cantonal sau comunal.

Având în vedere aceste principii se reușește prin intermediul asigurărilor sociale – SSE, prezentate în general, să se respecte libertatea de alegere a cetățeanului printr-o paletă largă de opțiuni în ce privește prestațiile sociale și prin contribuțiile acestuia, să se prevadă o asigurare a aceluiași nivel de trai în caz de boală, pensionare etc. ca atunci când era persoană activă. În SSE sunt prezentate tipurile de asigurări sociale și principalele instituții ce se ocupă de acestea. În cazul asigurărilor de de sănătate sunt mai multe nivele de asigurări, pe care fiecare este liber să le aleagă în funcție de nevoile sale de îngrijiri, totuți AMal e obligatorie pentru toată lumea. În fucție de situația materială a asiguratului, statul îi poate acorda subvenții, care vor fi compensate în momentul în care respectivul asigurat „se pune pe picioare”. FRANȘIZA minimă obligatorie ce trebuie plătită de un asigurat se regăsește în RAS, OAMal, LAMal și BRO, tot aici fiind prezentate și prestațiile la care are acces în baza acesti contribuții.

În Elveția toată lumea trebuie să fie asigurată, iar scutirile de la obligativitatea asiguăririi obligatorii se fac doar în cazuri speciale menționate în LAMal și OAMal și OPAS. Tot aici este prezentat și faptul că sistemul medical funcționează pe trei principii – asigurarea nevoilor de prestații cerute(1), calitate ridicată a serviciilor(2) și costuri cât mai reduse a prestațiilor furnizate (3), modul de calcul al prețurilor medicamentelor și, bineînțeles, importanța deosebită acordată medicamentelor generice. În acest sens Asiguratorii (care pot fi atât de stat, cât și, în special, privați) a căror statut este reglementat în LAMal, OAMal și OPAS, precum și în RAS, LASMal; competitivitatea, transparența și onestitatea sunt principiile de bază ale funcționării asiguratorilor din Elveția.

Flyer, MFAC și indicații TARMED prezintă date statistice referitoare la situația prestațiilor și asiguraților tratați, la repartizarea acestora, modul de facturare al serviciilor și indicațiile referitoare la cum s-au pus bazele TARMED-ului.

OPAS prezintă majoritatea serviciilor a căror costuri sunt suportate de AMal obligatorie, iar LAMal și OAMal descriu și serviciile oferite pe cheltuiala AMal precum și calificările necesare furnizorilor de prestații.

Întrucât actul medical trebuie să fie de calitate, se merge pe principiul că trebuie să te faci bine înainte de a ajunge la spital … de aceea spitalizarea se plătește de către pacient.

GHID_RO este un material general, care prezintă cam ceea ce conține și SSE și BRO însă acesta este oferit de Uniunea Europeană, 2011, în cadrul proiectuluI Europa Socială.

LSPr și LSAMal prezintă modul în care activitatea de asigurare este organizată și supravegheată și modul în care prețurile trebuie să fie respectate, iar abuzurile în această privință să fie evitate.

În baza acestor materiale se poate constitui nucleul unui proiect care, în baza datelor statistice existente în România, poate fi comparat cu sistemul românesc și se pot găsi modalități de preluare a acestuia de către acesta din urmă.

Materialele subliniate cu verde+încă câteva, consider că ar trebui traduse în faza 2 a proiectului, adică când se lucrează deja pe partea de implementare, detaliere.

Este lista cu bolile și tratamentele ce sunt decontate de AMal – OPAS, este modul de instituire a unei case de asigurări de sănătate și modul de funcționare a acesteia (non-profit, dar totuși să nu intre-n faliment ca pe la ații), foarte interesant de altfel, sunt obligațiile și drepturile asiguratului (SSE, BRO, LAMal și OAMal) și mai ales este prezentat întregul sistem ca o mare rețea corporate, în care fiecare sucursală e pe cont propriu în concurență cu celelalte, însă au un obiectiv comun, realizarea de servicii de calitate, ieftine și utilizarea și crearea de resurse în mod economic responsabil prin investirea activelor la bursă.

Interesant este modul de gândire și percepere a sistemului, adică e ca și când ai avea propria afacere. Scopul oricărui business e de a face bani, în acest caz scopul este același, însă la sfârșit de an tu nu încasezi profitul, totul re-intră înapoi în sistem. În plus modul de supraveghere strict al prețurilor și a activității asiguratorilor și re-asiguratorilor asigură că nu se ajunge la incapacitate de plată din partea acestora.

Postat de pe data de 14 dec., 2012 in categoria Civism. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 8,040 ori.

Publica un raspuns