In Franta se practica safari gourmet, un fel de expeditie culinara pentru amatorii de mancare high-end, Hong Kong este promovat ca un paradis al amatorilor de haute-cuisine, iar festivalurile dedicate artei culinare atrag mii de turisti din Australia pana
Turismul gourmet s-a transformat in ultima perioada in modalitatea preferata de vacanta a celor satui de practicile traditionale, care nu mai gasesc neaparat satisfactie in obiectivele clasice, precum Turnul Eiffel din Paris sau Sagrada Familia din Barcelona.
In plus, dincolo de faptul ca ai ocazia sa incerci unele dintre cele mai neobisnuite creatii ale bucatarilor faimosi, descoperi locuri in care altfel nu ai ajunge. Pentru ca cele mai bune restaurante ale lumii se afla in zone misterioase, ascunse printre castele si dealuri.
Una dintre cele cunoscute destinatii de turism gourmet este restaurantul El Bulli din Roses, Spania.
Restaurantul, deschis inca din anii’60, a inceput sa fie in atentia media odata cu aparitia lui Ferran Adria, considerat un fel de om de stiinta al bucatariei, unul dintre practicantii gastronomiei moleculare (aplicarea principiilor fizicii si chimiei in prepararea mancarii). Votat doi ani la rand de catre revista Restaurant drept cel mai bun restaurant din lume si creditat cu trei stele Michelin, El Bulli este un fel de comoara ascunsa a Spaniei.
Insa pentru a ajunge la creatiile catalanului nu este la fel simplu cum pare. Parasesti la un moment dat bulevardul principal din Roses pentru a te aventura pe un drum despre care de la inceput ti se spune, printr-un panou, ca nu indeplineste conditiile de securitate. Fara sa te panichezi, te gandesti ca nu poate fi chiar atat de rau si accelerezi, stimulat de asfaltul impecabil.
Insa odata ce te-ai intalnit cu prima masina realizezi semnificatia panoului. Pentru ca drumul care serpuieste pe coasta muntelui nu este suficient de lat pentru doua masini si de fiecare data trebuie sa incetinesti si sa te abati spre dreapta (unde o singura miscare gresita inseamna un plonjon in Mediterana).
Rasufli intr-un fel usurat cand ajungi la restaurant, dar respiratia ti se taie din nou. El Bulli se afla intr-un golf, unde turistii vin de obicei cu iahturile, iar plaja este salbatica. In plus, intreaga cladire a restaurantului este acoperita cu verdeata, de parca ar fi sapat in munte.
Interiorul este decorat in stilul fermelor spaniole, cu pereti vopsiti in alb si grinzi masive de lemn, mobila ce pare adusa din casa bunicii si tablouri cu buldogi (el bulli inseamna buldog). Insa cea mai spectaculoasa este terasa, de unde, printr-o arcada imbracata in verdeata, poti admira Mediterana.
O expeditie la El Bulli este constransa de timp, pentru ca restaurantul este deschis doar sase luni pe an, din aprilie pana in septembrie, iar pentru a obtine o masa trebuie sa faci rezervarea inca din luna ianuarie.
Meniul, care se schimba in fiecare an, este rezultatul a sase luni de cercetare in laboratorul lui Adria din Barcelona. In 2007, turistii gourmet au la dispozitie 30 de creatii diferite, de la prajitura din orez si parmezan asezonata cu flori comestibile, ananas inghetat sau prajitura cu fistic si gorgonzola, iar meniul costa 180 de euro fara vin.
Adria spune pentru Dupa Afaceri ca cei care vin la El Bulli sunt din toate colturile lumii.
„Fiecare persoana care este interesata de gastronomie isi doreste sa vina la un moment dat la Bulli. Sunt oameni care inteleg ca deosebirea dintre a manca si haute-cuisine este ca diferenta dintre o masina normala si una de Formula 1”, conchide Adria.

Citeste articolul pe: Ziarul Financiar

Experienta gourmet la El Bulli

In Franta se practica safari gourmet, un fel de expeditie culinara pentru amatorii de mancare high-end, Hong Kong este promovat ca un paradis al amatorilor de haute-cuisine, iar festivalurile dedicate artei culinare atrag mii de turisti din Australia pana
Turismul gourmet s-a transformat in ultima perioada in modalitatea preferata de vacanta a celor satui de practicile traditionale, care nu mai gasesc neaparat satisfactie in obiectivele clasice, precum Turnul Eiffel din Paris sau Sagrada Familia din Barcelona.
In plus, dincolo de faptul ca ai ocazia sa incerci unele dintre cele mai neobisnuite creatii ale bucatarilor faimosi, descoperi locuri in care altfel nu ai ajunge. Pentru ca cele mai bune restaurante ale lumii se afla in zone misterioase, ascunse printre castele si dealuri.
Una dintre cele cunoscute destinatii de turism gourmet este restaurantul El Bulli din Roses, Spania.
Restaurantul, deschis inca din anii’60, a inceput sa fie in atentia media odata cu aparitia lui Ferran Adria, considerat un fel de om de stiinta al bucatariei, unul dintre practicantii gastronomiei moleculare (aplicarea principiilor fizicii si chimiei in prepararea mancarii). Votat doi ani la rand de catre revista Restaurant drept cel mai bun restaurant din lume si creditat cu trei stele Michelin, El Bulli este un fel de comoara ascunsa a Spaniei.
Insa pentru a ajunge la creatiile catalanului nu este la fel simplu cum pare. Parasesti la un moment dat bulevardul principal din Roses pentru a te aventura pe un drum despre care de la inceput ti se spune, printr-un panou, ca nu indeplineste conditiile de securitate. Fara sa te panichezi, te gandesti ca nu poate fi chiar atat de rau si accelerezi, stimulat de asfaltul impecabil.
Insa odata ce te-ai intalnit cu prima masina realizezi semnificatia panoului. Pentru ca drumul care serpuieste pe coasta muntelui nu este suficient de lat pentru doua masini si de fiecare data trebuie sa incetinesti si sa te abati spre dreapta (unde o singura miscare gresita inseamna un plonjon in Mediterana).
Rasufli intr-un fel usurat cand ajungi la restaurant, dar respiratia ti se taie din nou. El Bulli se afla intr-un golf, unde turistii vin de obicei cu iahturile, iar plaja este salbatica. In plus, intreaga cladire a restaurantului este acoperita cu verdeata, de parca ar fi sapat in munte.
Interiorul este decorat in stilul fermelor spaniole, cu pereti vopsiti in alb si grinzi masive de lemn, mobila ce pare adusa din casa bunicii si tablouri cu buldogi (el bulli inseamna buldog). Insa cea mai spectaculoasa este terasa, de unde, printr-o arcada imbracata in verdeata, poti admira Mediterana.
O expeditie la El Bulli este constransa de timp, pentru ca restaurantul este deschis doar sase luni pe an, din aprilie pana in septembrie, iar pentru a obtine o masa trebuie sa faci rezervarea inca din luna ianuarie.
Meniul, care se schimba in fiecare an, este rezultatul a sase luni de cercetare in laboratorul lui Adria din Barcelona. In 2007, turistii gourmet au la dispozitie 30 de creatii diferite, de la prajitura din orez si parmezan asezonata cu flori comestibile, ananas inghetat sau prajitura cu fistic si gorgonzola, iar meniul costa 180 de euro fara vin.
Adria spune pentru Dupa Afaceri ca cei care vin la El Bulli sunt din toate colturile lumii.
„Fiecare persoana care este interesata de gastronomie isi doreste sa vina la un moment dat la Bulli. Sunt oameni care inteleg ca deosebirea dintre a manca si haute-cuisine este ca diferenta dintre o masina normala si una de Formula 1”, conchide Adria.

Citeste articolul pe: Ziarul Financiar

Postat de pe data de 31 dec., 2009 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 533 ori.

Publica un raspuns