Lansarea unui magazin online al Google de unde clientii pot cumpara direct telefonul e mai importanta decat mobilul in sine, care inca mai are de recuperat in fata rivalului Apple iPhone, scrie presa americana.
Google, compania care detine cel mai utilizat motor de cautare pe internet din lume, a facut un nou pas in industria mobila, lansand primul telefon mobil sub brand propriu si un magazin online de unde clientii pot achizitiona telefonul, scrie presa americana, care noteaza insa ca evenimentul va avea un impact mult mai mic pe piata decat cred oficialii companiei.
Lansarea magazinului online google.com/phone, de unde consumatorii pot achizitiona pentru moment doar mobilul Nexus One, este vazuta de Google drept o schimbare esentiala in industria telecom si online, care ii va permite sa aiba o relatie directa si eficienta cu clientii finali.
„Vrem de asemenea o experienta simpla pentru utilizatori: un proces simplu de achizitie, planuri tarifare simple de la operatori, livrare simpla. Scopul magazinului este sa ofere o metoda eficienta de a conecta utilizatorii online ai Google cu diverse echipamente care utilizeaza propria noastra platforma software, Android”, a declarat Mario Queiroz, vicepresedinte de management al produselor la Google. Cu timpul vor fi adaugate mai multe echipamente si mai multi operatori telecom.
Compania nu a facut acest pas pentru a face profituri din retail, ci pentru a castiga mai mult din publicitatea pe mobil, o afacere care va exploda in anii urmatori. „Exista o oportunitate de a face profit din vanzarea telefoanelor, insa nu aici e obiectivul nostru. Afacerea noastra principala este publicitatea”, a declarat Andy Rubin, vicepresedintele Google care raspunde de tehnologia Android. New York Times noteaza de altfel diferenta majora intre Apple si Google: Apple face profit din vanzarea iPhone, in timp ce Google vinde mobile pentru a face mai multi bani din publicitate online. Analistii spun insa ca gigantul web, care obtine anual venituri de peste 22 mld. dolari, nu revolutioneaza piata, cata vreme s-a multumit, spre exemplu, sa lase in continuare pe seama operatorilor telecom subventiile din pretul mobilului. „Ar fi fost frumos sa vedem Google facand ceva unic. Asistam la o evolutie, nu la o revolutie”, spune Danny Sullivan, editor al SearchEngineLand, care s-ar fi asteptat ca Google sa subventioneze pretul Nexus din profitul pe care il face din publicitate. New York Times scrie, de asemenea, ca magazinul Google, „care ar fi trebuit sa creeze o falie fundamentala fata de actuala stare de lucruri din industria de telefonie mobila”, nu este o idee noua cata vreme o multime de alte telefoane precum Nokia sau Sony Ericsson pot fi cumparate online, fara nicio obligatie fata de un anume operator.
„Google spera sa-si extinda magazinul online pentru a produce intr-adevar un cutremur in industrie, insa pentru moment Nexus One este un mobil care e un concurent de seama pentru Motorola Droid si nu pentru Apple iPhone, iar magazinul ofera zero avantaje prin comparatie cu achizitia terminalulul impreuna cu un abonament la T-Mobile”, scrie New York Times. Nexus costa 179 de dolari cu abonament T-Mobile sau 529 de dolari fara abonament.
Google a lansat marti seara, in California, telefonul mobil inteligent Nexus One, primul dezvoltat de companie, si fabricat de compania taiwaneza HTC. Nexus One este primul dispozitiv electronic proiectat de Google si vandut de companie sub brandul propriu in cei 11 ani de activitate a gigantului cautarilor online. Investitorii au adoptat o atitudine „wait-and-see” fata de lansarea Nexus One, prima „aventura” a Google pe piata electronicelor de consum. Mobilul urmeaza sa fie vandut „din primavara” in Europa de grupul Vodafone, ceea ce inseamna ca mobilul ar putea ajunge astfel pe piata locala. Vodafone este de altfel primul operator care a lansat in Romania un mobil HTC cu platforma Google Android.
Ecran: touchscreen AMOLED de 3,7 inci (9,4 cm), cu o rezolutie de 480 x 800 de pixeli. Blogul de tehnologie Engadget.com, care a testat deja de cateva saptamani Nexus, scrie ca ecranul mobilului este la fel de bun sau mai bun decat orice alt telefon cu platforma Android, insa, desi rezolutia este una ridicata, utilizatorii nu pot vedea in aplicatii precum Gmail toate functiile din meniu, desi acest lucru ar fi fost de asteptat, data fiind marimea displayului. „Marea problema” a displayului este, insa, balanta de culori, unele dintre ele, precum rosul si portocaliul, fiind suprasaturate, potrivit Engadget. „Ah, si vreti sa utilizati acest mobil la lumina zilei? Uitati acest lucru. Ca majoritatea display-urilor de acest tip, Nexus One este un cosmar din acest punct de vedere.” Blogul de tehnologie Techcrunch, care a testat de asemenea din decembrie Nexus, scrie insa ca mobilul „are cel mai bun ecran touchscreen de pe piata, care bate de departe display-ul iPhone, care are o rezolutie mai mica. Ecranul este stralucitor si viu, este o placere sa-l folosesti”, scrie Techcrunch.
Dimensiuni: Mobilul este unul dintre cele mai subtiri de pe piata, cu cei 11,5 milimetri ai sai si cantareste 130 de grame. Apple iPhone 3GS e un pic mai gros (12,3 mm) si mai greu (135 de grame). „Mobilul e mai usor decat pare, iar forma lui rotunjita il face cu adevarat confortabil de utilizat”, scrie Engadget.
Butoane: Mobilul are un trackball – la fel ca Blackberry-urile si unele laptop-uri Lenovo (IBM), care poate fi utilizat pentru navigarea in meniu sau realizarea unei fotografii, dar si butoane fizice pentru volum si pornirea/inchiderea terminalului. In partea de jos a ecranului, imediat deasupra trackball-ului, Nexus are patru butoane touch care au functiile: inapoi, meniu, revenire la ecranul initial si cautare. Trackballul se poate colora in trei nuante diferite, pentru a notifica aparitia unor mesaje e-mail sau de chat noi. Telefonul are si un jack de 3,5 mm pentru casti si un port microUSB pentru incarcarea bateriei si conectarea la calculator. Engadget scrie ca trackball-ul aproape „inutil” este plasat „ciudat”, iar cele patru butoane sunt de asemenea amplasate in asa fel incat pot fi apasate accidental atunci cand se scrie un SMS sau un e-mail. Techcrunch insista asupra faptului ca cea mai mare parte a interactiunii cu mobilul se desfasoara prin „minunatul” ecran de 3,7 inchi.
Software: Mobilul utilizeaza versiunea 2.1 a platformei Andoid si include mai multe aplicatii si functii, printre care se numara si posibilitatea de a naviga cu ajutorul Google Maps si a modulului GPS incorporat. Utilizatorii pot dicta destinatia, folosind functia de recunoastere a vocii. De altfel, utilizatorii pot dicta orice text – fie ca e vorba de un mesaj e-mail, SMS sau pe Facebook sau Twitter. Dictarea nu este insa valabila in limba romana. Utilizatorii pot folosi multiple conturi Gmail, iar mobilul are suport pentru Microsoft Exchange. Lista de contacte din mobil poate agrega continut din mai multe surse, inclusiv de pe Facebook. „Posibilitatea de a introduce text prin dictare este senzationala”, scrie Techcrunch. „Acuratetea este in general buna, este o functie care economiseste masiv timpul. Google ofera si o functie de backup a setarilor si o interfata tridimensionala.” Engadget afirma, insa, ca platforma soft nu aduce o imbunatatire dramatica fata de celelalte versiuni, cele mai multe schimbari fiind unele „cosmetice”. „Google a imbunatatit navigarea in meniu, iar animatia 3D ajuta in acest sens. In plus, numarul de «homescreen-uri a crescut de la trei la cinci, adaugand elemente asemanatoare iPhone, dar este vorba doar de imbunatatiri, nu de functii complet noi. Insa, spre exemplu, playerul de fisiere muzicale nu a fost schimbat aproape deloc, iar performanta sa este la fel de slaba ca in trecut.” Engadget adauga ca una dintre cele mai mari probleme ale platformei soft este imposibilitatea de a utiliza mai multe degete pe ecran (multitouch) la fel ca la iPhone, astfel ca nevoia unei tastaturi devine „apasatoare” in cazul utilizarii multor aplicatii.
Camera foto: de 5 megapixeli cu autofocus, blit si posibilitatea de a marca locatia unde a fost facuta poza prin intermediul coordonatelor furnizate de modulul GPS (geo tagging). Viteza aplicatiei prin care sunt realizate fotografiile cu Nexus a crescut, scrie Engadget, iar pozele – chiar si cele facute cu blitul – au avut o calitate buna a detaliului, scrie Engadget. „Focusul este realizat foarte repede, iar imaginile au iesit – mai mult sau mai putin – asa cum am sperat.” Techcrunch se declara incantat de camera foto si in special de posibilitatile de a realiza imagini in conditii de slaba luminozitate. Pozele pot fi ulterior vizualizate intr-o galerie 3D. Mobilul poate inregistra si filme MPEG4 care pot fi apoi incarcate pe YouTube printr-un singur click.
Procesor & Memorie: Nexus este echipat cu procesorul Snapdragon cu o viteza de pana la 1 GHz, realizat de americanii de la Qualcomm. Mobilul are 512 Mb de memorie flash, 512 MB de memorie RAM si un card SD de 4 GB, care poate fi insa inlocuit cu unul de pana la 32 GB. „Procesorul este mai mult decat capabil sa gestioneze grafica 3D a Nexus, multiplele aplicatii care ruleaza in background si utilizarea intensiva a browserului. Spre deosebire de celelalte mobile cu Android de pana acum, Nexus nu se poticneste atunci cand sunt utilizate mai multe aplicatii”, scrie Techcrunch. „Mobilul nu are optiuni noi de stocare pentru instalarea de aplicatii, utilizatorii fiind din nou limitati la o mica partitie pentru acest lucru”, scrie Engadget. „Telefonul este rapid, insa nu reprezinta un mare pas inainte fata de Droid. Deschiderea aplicatiilor pe Nexus a parut rapida”, adauga sursa citata.
Baterie: de 1400 mAh, care poate fi scoasa din telefon (spre deosebire de iPhone). Potrivit HTC, durata de viata a bateriei este de pana la 10 ore pentru apeluri, 5 ore pentru utilizarea internetului prin 3G, redare video de pana la 7 ore si pana la 20 de ore pentru redarea unor fisiere audio. Engadget scrie ca bateria Nexus a avut o performanta „admirabila”, notand totusi ca apelurile lungi reduc semnificativ din puterea bateriei, ceea ce indica faptul ca telefonul nu este unul din categoria celor care nu trebuie incarcate zilnic. Pe de alta parte, Techcrunch anunta ca a reusit sa „omoare” bateria Nexus in doar 1,5 ore cu unul din jocurile care pot fi instalate pe mobil. „Toate jucariile hardware se dovedesc a fi mari consumatoare de energie. Durata de viata a bateriei este una foarte scurta, chiar daca este masurata dupa standardele iPhone. Totusi se pot face setari hardware si software pentru a ajusta consumul de energie.”
Calitatea apelurilor: Mobilul are doua microfoane diferite, unul dintre ele fiind utilizat pentru a imbunatati calitatea apelurilor prin reducerea zgomotului captat. Cel de-al doilea microfon, plasat pe spatele mobilului, are functia de a monitoriza nivelul de zgomot si de a incerca sa-l anuleze. Pe de alta parte, difuzorul pare a fi subdimensionat, astfel ca nivelul sunetului este sub asteptari si face dificile conversatiile „pe speaker”, noteaza Engadget.

Citeste articolul pe: Ziarul Financiar

Google deschide un nou front in lupta de pe piata smartphone cu mobilul 3D Nexus One

Lansarea unui magazin online al Google de unde clientii pot cumpara direct telefonul e mai importanta decat mobilul in sine, care inca mai are de recuperat in fata rivalului Apple iPhone, scrie presa americana.
Google, compania care detine cel mai utilizat motor de cautare pe internet din lume, a facut un nou pas in industria mobila, lansand primul telefon mobil sub brand propriu si un magazin online de unde clientii pot achizitiona telefonul, scrie presa americana, care noteaza insa ca evenimentul va avea un impact mult mai mic pe piata decat cred oficialii companiei.
Lansarea magazinului online google.com/phone, de unde consumatorii pot achizitiona pentru moment doar mobilul Nexus One, este vazuta de Google drept o schimbare esentiala in industria telecom si online, care ii va permite sa aiba o relatie directa si eficienta cu clientii finali.
„Vrem de asemenea o experienta simpla pentru utilizatori: un proces simplu de achizitie, planuri tarifare simple de la operatori, livrare simpla. Scopul magazinului este sa ofere o metoda eficienta de a conecta utilizatorii online ai Google cu diverse echipamente care utilizeaza propria noastra platforma software, Android”, a declarat Mario Queiroz, vicepresedinte de management al produselor la Google. Cu timpul vor fi adaugate mai multe echipamente si mai multi operatori telecom.
Compania nu a facut acest pas pentru a face profituri din retail, ci pentru a castiga mai mult din publicitatea pe mobil, o afacere care va exploda in anii urmatori. „Exista o oportunitate de a face profit din vanzarea telefoanelor, insa nu aici e obiectivul nostru. Afacerea noastra principala este publicitatea”, a declarat Andy Rubin, vicepresedintele Google care raspunde de tehnologia Android. New York Times noteaza de altfel diferenta majora intre Apple si Google: Apple face profit din vanzarea iPhone, in timp ce Google vinde mobile pentru a face mai multi bani din publicitate online. Analistii spun insa ca gigantul web, care obtine anual venituri de peste 22 mld. dolari, nu revolutioneaza piata, cata vreme s-a multumit, spre exemplu, sa lase in continuare pe seama operatorilor telecom subventiile din pretul mobilului. „Ar fi fost frumos sa vedem Google facand ceva unic. Asistam la o evolutie, nu la o revolutie”, spune Danny Sullivan, editor al SearchEngineLand, care s-ar fi asteptat ca Google sa subventioneze pretul Nexus din profitul pe care il face din publicitate. New York Times scrie, de asemenea, ca magazinul Google, „care ar fi trebuit sa creeze o falie fundamentala fata de actuala stare de lucruri din industria de telefonie mobila”, nu este o idee noua cata vreme o multime de alte telefoane precum Nokia sau Sony Ericsson pot fi cumparate online, fara nicio obligatie fata de un anume operator.
„Google spera sa-si extinda magazinul online pentru a produce intr-adevar un cutremur in industrie, insa pentru moment Nexus One este un mobil care e un concurent de seama pentru Motorola Droid si nu pentru Apple iPhone, iar magazinul ofera zero avantaje prin comparatie cu achizitia terminalulul impreuna cu un abonament la T-Mobile”, scrie New York Times. Nexus costa 179 de dolari cu abonament T-Mobile sau 529 de dolari fara abonament.
Google a lansat marti seara, in California, telefonul mobil inteligent Nexus One, primul dezvoltat de companie, si fabricat de compania taiwaneza HTC. Nexus One este primul dispozitiv electronic proiectat de Google si vandut de companie sub brandul propriu in cei 11 ani de activitate a gigantului cautarilor online. Investitorii au adoptat o atitudine „wait-and-see” fata de lansarea Nexus One, prima „aventura” a Google pe piata electronicelor de consum. Mobilul urmeaza sa fie vandut „din primavara” in Europa de grupul Vodafone, ceea ce inseamna ca mobilul ar putea ajunge astfel pe piata locala. Vodafone este de altfel primul operator care a lansat in Romania un mobil HTC cu platforma Google Android.
Ecran: touchscreen AMOLED de 3,7 inci (9,4 cm), cu o rezolutie de 480 x 800 de pixeli. Blogul de tehnologie Engadget.com, care a testat deja de cateva saptamani Nexus, scrie ca ecranul mobilului este la fel de bun sau mai bun decat orice alt telefon cu platforma Android, insa, desi rezolutia este una ridicata, utilizatorii nu pot vedea in aplicatii precum Gmail toate functiile din meniu, desi acest lucru ar fi fost de asteptat, data fiind marimea displayului. „Marea problema” a displayului este, insa, balanta de culori, unele dintre ele, precum rosul si portocaliul, fiind suprasaturate, potrivit Engadget. „Ah, si vreti sa utilizati acest mobil la lumina zilei? Uitati acest lucru. Ca majoritatea display-urilor de acest tip, Nexus One este un cosmar din acest punct de vedere.” Blogul de tehnologie Techcrunch, care a testat de asemenea din decembrie Nexus, scrie insa ca mobilul „are cel mai bun ecran touchscreen de pe piata, care bate de departe display-ul iPhone, care are o rezolutie mai mica. Ecranul este stralucitor si viu, este o placere sa-l folosesti”, scrie Techcrunch.
Dimensiuni: Mobilul este unul dintre cele mai subtiri de pe piata, cu cei 11,5 milimetri ai sai si cantareste 130 de grame. Apple iPhone 3GS e un pic mai gros (12,3 mm) si mai greu (135 de grame). „Mobilul e mai usor decat pare, iar forma lui rotunjita il face cu adevarat confortabil de utilizat”, scrie Engadget.
Butoane: Mobilul are un trackball – la fel ca Blackberry-urile si unele laptop-uri Lenovo (IBM), care poate fi utilizat pentru navigarea in meniu sau realizarea unei fotografii, dar si butoane fizice pentru volum si pornirea/inchiderea terminalului. In partea de jos a ecranului, imediat deasupra trackball-ului, Nexus are patru butoane touch care au functiile: inapoi, meniu, revenire la ecranul initial si cautare. Trackballul se poate colora in trei nuante diferite, pentru a notifica aparitia unor mesaje e-mail sau de chat noi. Telefonul are si un jack de 3,5 mm pentru casti si un port microUSB pentru incarcarea bateriei si conectarea la calculator. Engadget scrie ca trackball-ul aproape „inutil” este plasat „ciudat”, iar cele patru butoane sunt de asemenea amplasate in asa fel incat pot fi apasate accidental atunci cand se scrie un SMS sau un e-mail. Techcrunch insista asupra faptului ca cea mai mare parte a interactiunii cu mobilul se desfasoara prin „minunatul” ecran de 3,7 inchi.
Software: Mobilul utilizeaza versiunea 2.1 a platformei Andoid si include mai multe aplicatii si functii, printre care se numara si posibilitatea de a naviga cu ajutorul Google Maps si a modulului GPS incorporat. Utilizatorii pot dicta destinatia, folosind functia de recunoastere a vocii. De altfel, utilizatorii pot dicta orice text – fie ca e vorba de un mesaj e-mail, SMS sau pe Facebook sau Twitter. Dictarea nu este insa valabila in limba romana. Utilizatorii pot folosi multiple conturi Gmail, iar mobilul are suport pentru Microsoft Exchange. Lista de contacte din mobil poate agrega continut din mai multe surse, inclusiv de pe Facebook. „Posibilitatea de a introduce text prin dictare este senzationala”, scrie Techcrunch. „Acuratetea este in general buna, este o functie care economiseste masiv timpul. Google ofera si o functie de backup a setarilor si o interfata tridimensionala.” Engadget afirma, insa, ca platforma soft nu aduce o imbunatatire dramatica fata de celelalte versiuni, cele mai multe schimbari fiind unele „cosmetice”. „Google a imbunatatit navigarea in meniu, iar animatia 3D ajuta in acest sens. In plus, numarul de «homescreen-uri a crescut de la trei la cinci, adaugand elemente asemanatoare iPhone, dar este vorba doar de imbunatatiri, nu de functii complet noi. Insa, spre exemplu, playerul de fisiere muzicale nu a fost schimbat aproape deloc, iar performanta sa este la fel de slaba ca in trecut.” Engadget adauga ca una dintre cele mai mari probleme ale platformei soft este imposibilitatea de a utiliza mai multe degete pe ecran (multitouch) la fel ca la iPhone, astfel ca nevoia unei tastaturi devine „apasatoare” in cazul utilizarii multor aplicatii.
Camera foto: de 5 megapixeli cu autofocus, blit si posibilitatea de a marca locatia unde a fost facuta poza prin intermediul coordonatelor furnizate de modulul GPS (geo tagging). Viteza aplicatiei prin care sunt realizate fotografiile cu Nexus a crescut, scrie Engadget, iar pozele – chiar si cele facute cu blitul – au avut o calitate buna a detaliului, scrie Engadget. „Focusul este realizat foarte repede, iar imaginile au iesit – mai mult sau mai putin – asa cum am sperat.” Techcrunch se declara incantat de camera foto si in special de posibilitatile de a realiza imagini in conditii de slaba luminozitate. Pozele pot fi ulterior vizualizate intr-o galerie 3D. Mobilul poate inregistra si filme MPEG4 care pot fi apoi incarcate pe YouTube printr-un singur click.
Procesor & Memorie: Nexus este echipat cu procesorul Snapdragon cu o viteza de pana la 1 GHz, realizat de americanii de la Qualcomm. Mobilul are 512 Mb de memorie flash, 512 MB de memorie RAM si un card SD de 4 GB, care poate fi insa inlocuit cu unul de pana la 32 GB. „Procesorul este mai mult decat capabil sa gestioneze grafica 3D a Nexus, multiplele aplicatii care ruleaza in background si utilizarea intensiva a browserului. Spre deosebire de celelalte mobile cu Android de pana acum, Nexus nu se poticneste atunci cand sunt utilizate mai multe aplicatii”, scrie Techcrunch. „Mobilul nu are optiuni noi de stocare pentru instalarea de aplicatii, utilizatorii fiind din nou limitati la o mica partitie pentru acest lucru”, scrie Engadget. „Telefonul este rapid, insa nu reprezinta un mare pas inainte fata de Droid. Deschiderea aplicatiilor pe Nexus a parut rapida”, adauga sursa citata.
Baterie: de 1400 mAh, care poate fi scoasa din telefon (spre deosebire de iPhone). Potrivit HTC, durata de viata a bateriei este de pana la 10 ore pentru apeluri, 5 ore pentru utilizarea internetului prin 3G, redare video de pana la 7 ore si pana la 20 de ore pentru redarea unor fisiere audio. Engadget scrie ca bateria Nexus a avut o performanta „admirabila”, notand totusi ca apelurile lungi reduc semnificativ din puterea bateriei, ceea ce indica faptul ca telefonul nu este unul din categoria celor care nu trebuie incarcate zilnic. Pe de alta parte, Techcrunch anunta ca a reusit sa „omoare” bateria Nexus in doar 1,5 ore cu unul din jocurile care pot fi instalate pe mobil. „Toate jucariile hardware se dovedesc a fi mari consumatoare de energie. Durata de viata a bateriei este una foarte scurta, chiar daca este masurata dupa standardele iPhone. Totusi se pot face setari hardware si software pentru a ajusta consumul de energie.”
Calitatea apelurilor: Mobilul are doua microfoane diferite, unul dintre ele fiind utilizat pentru a imbunatati calitatea apelurilor prin reducerea zgomotului captat. Cel de-al doilea microfon, plasat pe spatele mobilului, are functia de a monitoriza nivelul de zgomot si de a incerca sa-l anuleze. Pe de alta parte, difuzorul pare a fi subdimensionat, astfel ca nivelul sunetului este sub asteptari si face dificile conversatiile „pe speaker”, noteaza Engadget.

Citeste articolul pe: Ziarul Financiar

Postat de pe data de 31 dec., 2009 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 530 ori.

Publica un raspuns