Am deschis acest topic pentru ca vreau sa aflu parerea voastra legata de aceste doua platforme.

In principiu as vrea sa fac un upgrade de platforma (CPU+MB+RAM) in iarna aceasta si ma vad pus in fata unei dileme destul de mari.

Pana nu demult am tot zis ca o sa fac upgrade la procesor doar cu un i7, considerand ca orice alt procesor nu ar aduce un spor foarte mare de performanta fata de actualul E6750. Pusesem de ceva timp ochii pe platforma 1366, dar vad ca recent Intel a facut o „surpriza” si a lansat socketul 1156, care pare mai mult decat solida.

Pe mine ma intereseaza toate cele 3 componente ale platformei(CPU+MB+RAM) iar bugetul sa zicem ca ar fi un maaxim 2500 RON dar nu as vrea sa dau chiar toata suma, astfel, cu cat mai ieftin cu atat mai bine. Drept urmare procesoarele ce imi stau la dispozitie sunt clare fie i7 860 fie i7 920.

– procesoare cu frecventa mai mare comparativ cu cele pe 1366 in aceeasi gama de pret.

– sa aiba un layout cat de cat decent ca sa permita un cable management „cat de cat” – porturi s-ata la 90 de grade, mufele de alimentare sa fie cat mai spre margine etc.

– coolerul folosit va fi cel folosit si in prezent – Scythe Ninja 2 – de preferat fanless – am cumparat adaptor LGA 1366/1156 pentru el deci singura problema ar fi sa „incapa” – n-as vrea sa imi blocheze vreun slot de ram sau sa ma trezesc ca nu pot sa il instalez din cauza unui radiator VRM foarte inalt.

– este o placa decenta si are si o distributie ideala a sloturilor de expansiune exact cum imi trebuie mie.

) si ca cel mai probabil o sa iau memoriile pe care le gasesc pe stoc in momentul in care o sa iau si celelalte componente. Sunt foarte deschis sugestiilor in acest domeniu.

V-as ramane recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o parere asupra platformei optime, dar am rugamintea sa si argumentati de ce ati alege una in detrimentul celeilalte.

Pacat de $ daca nu oc. sistemul.

Incerca macar un MSI cu OC Genie iti urca la o apasare de buton i860 la 3,5GHz.

Skt.1366 papa 30-60W mai mult decat skt 1156. i920 e si ceva mai fierbinte. Cu Ninja fanless chiar si fara oc nu poti tine un i7.

Daca chiar nu vrei sa oc CPU-ul ( de ce oare ?) i860 e o solutie mai buna.

Eu te sfatuiesc sa mergi pe platforma LGA 1366. Sunt niste diferente majore de arhitectura si mai ales daca faci ceva encodari sau A/V pe el o sa ai mai mult de castigat. Si eu am auzit de problemele la placile pe 1156 si cunosc personal 2 persoane care sunt in service acum cu ele si erau aproape nefolosite

. Am in schimb la munca un i7 920 si pot sa iti zic ca rupe tot. L-am OC foarte usor si face toti banii.

– carcasa P182 are 2 ventilatoare pe colturile (sus si spate) care trag aer printre lamelele radiatorului.

Si eu am vrut mult timp un 920 dar stiam si de problema consumului suplimentar, stiind ca nu o sa schimb sursa. Insa tind sa cred ca o sa tina Bluestorm II-ul de 500 si noul sistem. Stiu ca 920-ul e mai „matur” dar 860-ul e mai flexibil, i se modifica mai usor frecventa, mai multi pasi de turbo etc.

Cred ca platforma perfecta ar fi un i7 860 pe o placa de baza 1366. Apropo de placa de baza, am inceput sa ma uit si la , mai ales dupa ce am citit niste review-uri ceva mai proaste legate de DFI – acesta avand o problema destul de serioasa in a aplica corect turbo mode-ul la frecvente standard.

Overclocking nu fac pentru ca nu ma tine sursa si pentru ca nu am nevoie de performanta suplimentara. Oricare dintre cele 2 procesoare si 4890-ul pe care il am acum o sa duca stock orice joc.

Daca tot te bagi la „big boys”, atunci orienteaza-te spre un care cica ar duce un i7 fanless. Totusi, un vent pe la 800-1000RPM ar fi acoperit de zgomotul placii video, care si asa transforma setup-ul CPU-ului fanless irelevant.

Am si eu o dilema aproximativ similara, ecuatia constand in cel putin urmatorii factori: consumul in idle/load, aparitia USB3.0/SATA3.0, pret/performanta, fiabilitatea placilor de baza P55, OC, latenta DPC, posibilitatea upgrade-ului procesorului in viitor, etc.

Si eu as fi tentat sa merg tot pe 1366 mai ales ca ma aleg si cu mai mult ram (nu ca 4 Gb ar fi putini) dar am asa o impresie ca i7 860 este „mai procesor” decat i7 920.

nu pot sa recomand ASrock din cauza micilor probleme cu DPC latency.

Gigabyte a lansat placile P55A cu SATA 3 si USB 3.0 si socketuri Lotes in loc de Foxconn. O noua revizie la X58 inca se lasa asteptata.

Asa ca sfatul meu e sa mai astepti un pic pana apar si la noi si sa alegi un Gigabyte cu P55A. Chiar daca acum nu are nici o utlitate prezenta porturilor SATA3 si USB 3.0 peste 1 an lucrurile s-ar putea sa stea altfel.

Daca nu faci. oc am spus si mai sus un 860 e o alegere mai buna decat un 920 exceptie doar in cazul unor aplicatii care au beneficiaza de triple channel si 2GB in plus de RAM insa si acolo diferentele nu vor fi mari si vor fi compensate si de clock speed mai mare la 860. Oricum daca nu faci oc. nu e nici o pb. sa pui 8GB de RAM (decat financiara poate) pe skt 1156.

Daca nu rulezi aplicatii care au stiu de HT un i5 e cu vreo 10 gr mai rece si prin urmare ai sanse ceva mai bune sa- tii fanless (desi ma indoiesc ca va merge) si sigur mai faci 300 lei economie.

Hm, ciudat tocmai citisem stirea de mai sus cum ca Intel nu va lansa USB 3.0 decat in 2011. Pentru mine singurul lucru care ar conta dintre cele 2 ar fi SATA 3, dar problema pe socketul 1156 este, dupa cum am spus si mai sus, fragilitatea placilor de baza curente. Parca sunt facute „on a budget” si asta se simte. As vrea totusi sa iau ceva pana pe la jumatatea lunii noiembrie pentru ca dupa aceea o sa sara in sus preturile si parca n-as sta pana la sfarsitul lui ianuarie cand isi revin sa fac achizitia.

Tinand cont ca achizitia o sa fie pe cel putin 2 ani n-as vrea sa arunc banii aiurea. Din punctul asta de vedere 1366 pare ceva mai future-proof.

LE: tocmai am vazut pe site-ul oficial Gigabyte noile placi de care vorbea drankon mai sus. Dintre acestea mi se pare perfecta. Ce nu am inteles insa e de ce sistemul de racire de pe aceste placi are si partea de racire northbridge. Din cate stiam pe 1156 nu exista decat southbridge-ul, restul fiind incluse direct in CPU.

Pentru ca eu nu am gasit versiunea anterioara adica GA-P55-UD4P niciunde in RO. Peste tot doar GA-P55-UD4.

Daca n-am avea atatea defecte, nu ne-ar face atata placere sa le observam pe ale celorlalti….

P55A abia au fost anuntate. Sa speram ca in cursul acestei lunii ajung si la noi.

Bun, contrar trend-ului actual, cred ca o sa iau 1156. Daca reusesc sa gasesc un UP4 pe stoc in urmatoarele 2 saptamani o sa iau toata platforma.

1. Placile de baza P55A par foarte solide

3. Sursa nu cred ca duce un 920 in full load

4. Argumentul cu platforma future proof pe 1366 cade pentru ca in 2 ani oricum o sa trebuiasca sa iau o platforma noua intreaga

5. Am citit zvonul cum ca o sa se opreasca productia la 920

6. Piata e deja suprasaturata de 920-uri, iar peste 1-1,5 ani cand o sa iasa la vanzare toate o sa se vanda foarte prost (cum s-a intamplat cu vestita generatie 6600GT cand toata lumea a inceput sa vanda – am reusit sa o vand cu 1.5 mil

7. Cred ca pot sa tin „fanless” un 860 – mai ales ca o sa coboare frecventa si voltajul mai mult in idle decat in cazul 920-ului

Memoriile cred ca o sa fie 4 GB Teamgroup sau HyperX – o sa iau ceva cu 2000 Mhz stock chiar si cu CL9.

1. Sa speram

2. Asa este.

3. Diferenta e de 60-70W in full load . Ce sursa asa amarata ai ? Poate ar fi cazul sa o schimbi.

4. Asta asa e.

5. Si ce ?

6 Vise. Cine stie cauta un 920 D0 pt. ca se oc mai bine (usor) decat 860 actuale care sunt la prima revizie. Sigur mai apare o revizie la 860 la anu care se va oc mai usor si peste 1-1,5 ani aia va avea cautare si/sau 920 D0.

7. Vise.

Poate sa-l tina fanless daca are un cooler foarte bun si un airflow asemanator, dar ca asta sa aiba sens, mai trebuie investit in ventilatoare silent, carcasa, sursa, placa video cu o racire foarte buna samd. Sa ti procesorul fanless in majoritatea cazurilor, mai ales cand vorbim de sisteme care se adreseaza si gamingului, e doar pentru fericirea personala, nimic practic.

Sursa e un Fortron Bluestorm II de 500W (scrie si in profil) care de cand a „primit” in grija un 4890 a inceput sa faca coil noise. Sper sa tina procesorul, cea mai mare problema ar fi ca nu are mufa de 8 pini pentru +12V CPU, are doar de 4 pini, dar am vazut ca exista adaptoare pe MOLEX. Dupa cum vad eu lucrurile placa video si restul sistemului consuma maxim 190W in full load – ramane de vazut cat mananca procesorul si placa de baza.

. Carcasa P182 are 2 ventilatoare de 120 mm pe coltul din stanga si sus care mai au 5 mm si ating lamelele radiatorului. Pentru mine conteaza sa nu bag inca un ventilator in plus in carcasa si/sau sa nu trebuiasca sa maresc turatia celor 2 ventilatoare, pe care acum le pot tolera la turatie minima. Asta vara E6750-ul nu trecea in full load de 50 de grade iar in idle 38 – in perioada asta nu mai zic ce temperaturi „produce”.

Un vent in plus pe la 800 sau mai putin nu-l auzi – daca nu e ultimul gunoi. Eu am luat din greseala o turbina la 2000RPM (din acela gros de 38mm), insa pus la 7V e dead silent si suficient cat sa-si faca treaba. Totusi, cat de galagioasa e placa video, acopera celelalte ventilatoare?

Da, placa video este singura „fiinta” audibila din carcasa cand ma joc. Deja am 5 ventilatoare de 120 mm in toata carcasa si nu am chef sa mai pun inca unul pe CPU

In cazul asta muta unul dintre ele pe procesor si ai rezolvat problema. Numarul mare de ventilatoare nu inseamna automat galagie. De exemplu, la mine sunt 7 de 120mm cu tot cu ala de la sursa si unul de 140mm, totusi, sistemul pe timpul zilei abia il auzi. Joaca-te putin cu ce ai la dispozitie, nu-i musai sa mai cumperi unul. Cu racirea stock de pe 4890 nu prea poti face o unitate silentioasa.

Da, multumesc de link dar o sa imi incerc sansele cu Ninja 2-ul pe care il am acum. In plus, nu imi plac deloc cei de la lab501 mai ales de cand am citit niste review-uri in care erau greseli flagrante de scriere (foloseau mam si a-ti in „a-ti crezut vreodata” si binecunoscutul „decat” in loc de doar) asa ca mi-am propus sa nu mai intru deloc la ei pe site pana nu invata sa scrie corect in limba romana.

On topic: Din pacate nimeni nu are pe stock vreo placa P55A asa ca va mai dura ceva pana le iau. Pana la urma cred ca o sa dau o comanda si astept 2 saptamani si gata.

Ontopic cum sa nu aiba eu joi am comandat-o si vineri era in PC.

Acum vad ca tu ai luat UD5-ul, eu am tot intrebat de UD4P si desi au zis 2 saptamani tind cred ca o sa aduca UD4-ul. Poti te rog sa imi spui de unde ai luat-o tu?

Am luat-o prin firma unui prieten nici n-am intrebat de la care importator a adus-o: Elko sau Asesoft.

Si eu m-am uitat la UD4 ( ca era si asta suficient de scumpa) dar nu mi-a placut dispunerea PCI-E (am doua placi si pe UD4 una ajungea lipita de placa video) si nici pozitia bateriei (de oc-ul) care ajunge aproape sub placa video. Oricum placa se comporta excelent deocamdata, am reusit obtin ceea ce imi doream adica sa duc i5 la 4Ghz in conditii de silentiozitate.

Nu am gasit nicaieri pe stoc memorii de 2000 mhz dar merg si acestea. Ce nu imi place e ca nu stiu daca o sa poata fi instalate impreuna cu Ninja 2, deoarece au radiatoarele foarte inalte.

O sa il montez spre sfarsitul saptamanii si revin cu poze si/sau teste.

Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa fac alegerea, si in special lui drankon fara de care nu as fi auzit ca exista seria P55A de la Gigabyte.

Nu ai pierdut mare lucru cu memoriile mai ales ca nu faci oc. Memoriile fiind doar 2 se instaleaza in sloturile albe. Eu n-am avut pb. cu Corsair Dominator sa le parchez langa Noctua NH-U12P SE2. Daca o sa vreau sa mai pun un kit va fi insa o pb. pt. ca va trebui sa ridic binisor ventilatorul dar incap daca chiar vreau sa inghesui inca 4GB. Nu stiu cum sta treaba insa cu Ninja2 care e mai masiv. Ai kit pt. 1156 la Ninja2 ?

Daca nu ai o placa video dual slot ca si mine nu vor fi pb. sa mai pui lejer inca 2 placi PCI-E pe UD4.

Pasta daca erai „in zona” iti imprumutam cu placere niste Artic Cooling MX3, AS5 nu mai e chiar o pasta de top azi insa avand in vedere ca nu faci oc merge.

Asteptam impresii dupa montare.

Sa le folosesti sanatos VDtot. Ce placa video si sursa bagi pe piesele astea ? O placa video buna merita la asa sistem , iar o sursa capabila e must have.

Multumesc. Despre detaliile sistemului

Imi pare rau ca nu am putut sa raspund pana acum dar am fost foarte ocupat. In seara aceasta cum ajung acasa promit sa le montez, si asa a fost o lupta cu mine insumi sa nu ma apuc sa le montez pana acum

Placa video e un 4890, iar in combinatie cu acest procesor cred ca ma trece 2010 fara probleme in 1680×1050.

Sursa s-ar putea sa fie problema, dar cred ca duce, mai ales ca am vazut in toate review-urile de test ca 860-ul nu trece de 300 W in full load impreuna cu un 280GTX. Presupunand prin absurd ca placa video mananca mai mult decat un 280GTX, tot mai sunt vreo 150 W de rezerva pana sa intru in „Danger Zone”.

@drankon – am luat adaptor pentru Ninja 2 (e universal 1156/1366). Stiu ca Arctic Silver 5 nu mai e de top, initial am vrut MX2 dar doar Silver 5-ul il aveau pe stoc. Oricum cred ca e mai buna decat pasta care vine cu procesorul.

In sfarsit am reusit sa instalez noile componente.

Demontarea a fost foarte usoara si am reusit in cateva minute sa pun pe masa spre comparatie cele 3 coolere pe care le aveam la dispozitie – de la stanga la dreapta – coolerul stock 775, coolerul stock 1156 si Ninja 2-ul.

Sincer daca Intel crede ca „bucatica” aia de metal poate raci cum trebuie un quad core cu 8 threads…

In fine, prinzand curaj vazand cat de mare e Ninja 2-ul in comparatie cu coolerul stock am procedat la inlocuirea clemelor de prindere 775 ale acestuia cu cele de 1156. Bracket-ul care se poate cumpara separat si atasa apoi coolerului este universal, merge si pe 1366 – la stanga bracket-ul de pana acum pentru socket 775, la dreapta bracket-ul universal 1156/1366:

Se poate observa la bracket-ul universal faptul ca push-pin-ii pot glisa de-a lungul bratelor astfel incat sa poata fi pozitionati in functie de dimensiunea socketului.

Am scos ambele procesoare la lumina pentru un photoshoot. E6750-ul care mi-a fost alaturi mult timp e in stanga, iar i7 860-ul e in dreapta. E6750-ul are inca urme de pasta termoizolanta, a fost nevoie de ceva efort pentru a elimina pasta cu care venise Ninja 2-ul.

Urmeaza un backview al celor doua procesoare. Am ramas uimit cat de mici sunt tolerantele dintre pini pentru 860. Practic distanta dintre doua puncte de contact are pe alocuri 0.2 mm. Se observa de asemenea si forma alungita a „spatiului liber” in care sunt dispuse condensatoarele, semn ca die-ul 860-ului este mai mare.

Am desfacut si placa de baza. De la inceput va pot spune ca termenul Ultra Durable 3 nu este doar marketing.

Cele 2 oz ale fiecarui strat de cupru din placa isi spun cuvantul, aceasta fiind MULT mai rigida. Daca vechea P35DS3R se indoia sub greutatea Ninja 2-ului, noua P55A-UD4 pare ca nici nu il simte. Trebuie sa tineti in mana o placa din seria Ultra Durable 3 ca sa va dati seama cat de rigida este, si cat de mare este diferenta fata de placile de baza standard.

Instalarea procesorului este extraordinar de simpla, dar si foarte … subreda. Sistemul de prindere de pe vechiul 775 mi se pare net superior celui pe 1156, chiar si in cazul noilor socketuri LOTES. Pur si simplu tot efortul parghiei sta in 2 „buzite” care trebuie sa intre sub surubul de forta. Prinderea este insa sigura, iar pe masura ce apasati pe levier veti „auzi” cum pinii fac contact, afundandu-se foarte putin in punctele de contact de pe procesor.

Instalarea coolerului nu pune probleme, este destul spatiu, iar radiatoarele VRM-ului nu depasesc 41-42 mm (distanta pana la prima lamela a radiatorului incepand de la baza este de 45 mm) astfel ca ramane suficient spatiu pentru circulatia aerului.

Sunt insa probleme cu instalarea memoriilor pe aceasta placa. Practic primul slot de memorii este blocat de cooler, astfel ca adaugarea pe viitor a unui alt kit de 4 GB cu acelasi tip de radiatoare va fi imposibila.

Dupa cum se vede si in poza, este de asemenea imposibil sa se ataseze un ventilator in fata coolerului. Vom vedea insa mai tarziu daca este nevoie sau nu de un ventilator.

Instalarea placii de baza in carcasa a fost chiar mai simpla decat in cazul P35-DS3R-ului deoarece coolerul este pozitionat mai in centru. Aceasta insa poate influenta negativ fluxul de aer, deoarece distanta dintre cele 2 ventilatoare din coltul din stanga si sus si lamelele radiatorului s-a marit considerabil. Produsul finit arata astfel:

Am incercat sa fac cat de cat un cable management, important e ca nu sunt cabluri care sa blocheze fluxul de aer.

Apas repede DEL, intru in BIOS, fac setarile mele obisnuite. Intru in sectiunea memory settings, si vad memory frequency 1066. Ma bate un gand sa vad ce optiuni am de selectie. Vad eu multiplicator x12, il selectez – frecventa rezultata va fi 1600 Mhz – exact ce e trecut si pe memorii. Dau F10 si Y si restart. Fara nici o problema a plecat cu memoriile la 1600 Mhz, restul setarilor ramanand neschimbate. Am ramas surprins sa aflu ca se poate face asta pe placile P55 (nu stiu sigur daca pe toate – dar pe a mea merge), practic desi oficial frecventa maxima suportata de DMI este 1333 Mhz, se poate selecta un multiplicator din care sa rezulte 1600 MHZ fara a afecta restul frecventelor din sistem.

Frecventa CPU este redusa pentru ca sunt activate absolut TOATE functiile de energy saving pe care le-am gasit in BIOS.

Am incercat si un benchmark, am incercat cinebench-ul varianta demo descarcata de pe site-ul oficial. Rezultatele sunt chiar mai bune decat cele pe care le-am vazut in review-urile de pe net, in medie cam cu 100 puncte peste. Iar rezultatul de 52 de secunde multithreading vorbeste de la sine despre performantele sistemului.

Am observat insa ca temperaturile au crescut enorm in momentul in care erau folosite toate cele 8 „core-uri”. Astfel, am rulat un Prime 95 timp de 15 minute (5 tests) ca sa vad cat urca. M-am cam speriat un pic trebuie sa recunosc

78 de grade si pentru prima oara in viata am vazut un „calorifer” (care este Ninja 2) fiind foarte cald. Totusi tind sa cred ca nu a atins chiar 78 de grade, pentru ca nu m-am fript la mana cand am pus mana pe cooler. Va reamintesc, temperatura asta a fost atinsa fanless.

In final pot sa spun ca este un procesor extraordinar, foarte capabil, dar si pretentios. Flexibilitatea asta poate fi o arma cu 2 taisuri – in idle sta in 29-30 de grade dar cum ai inceput „sa dai in el” urca imediat peste 50 de grade, in majoritatea jocurilor am vazut ca nu trece insa de 60-63/core. Am ramas de asemenea surprins de figura excelenta facuta de sursa Bluestorm II 500 W, care duce fara probleme, chiar si dupa 4 ani si cu coil noise un sistem destul de flamand.

Am observat insa ca in single thread turbo mode-ul nu urca niciodata la 3,46 Ghz, insa sta la 3,33. Din cate stiu 860-ul ar fi trebuit sa urce la 3,46 automat, dar nu face asta. De asemenea, desi frecventa de vanzare a procesorului e 2,8 Ghz, nici in Prime95 cu 8 thread load nu a scazut sub 2,93. Practic e un procesor de 2,93 Ghz, vandut la 2,8. In majoritatea aplicatiilor insa load-ul este distribuit eficient intre thread-uri, astfel ca nu am vazut sa ajunga niciodata un core la 100% iar celelalte sa fie idle, cu exceptia testelor din Prime95, concepute special pentru asta. De asemenea, cand este utilizat in aplicatii uzuale gen jocuri functioneaza mereu la 3,2 Ghz.

Puterea procesorului este uriasa, dupa cum era de asteptat. Am testat aceasta putere, reusind in sfarsit sa fac capturi video live in Test Drive Unlimited, in timpul jocului, fara penalizari de performanta. De asemenea, dupa captura, timpul de encodare in AVI este in sfarsit decent, cu raport aproape de 1:1, adica 3 minute pentru un clip de 3 minute.

Per total sunt extraordinar de multumit, trebuie insa sa am grija la temperatura la vara, probabil ca voi monta un ventilator in spatele radiatorului (deoarece in fata nu imi permit memoriile) care sa traga aer printre lamelele radiatorului. Poate ca temperaturile ar fi fost mai scazute daca socket-ul CPU era mai spre coltul din stanga sus al placii de baza, fiind astfel mai aproape de cele 2 ventilatoare, dar n-a fost sa fie

Singura problema cu adevarat serioasa pe care o vad este faptul ca nu pot sa instalez un alt kit ddr3 datorita masivitatii radiatorului, dar in rest am numai cuvinte de lauda. Pe langa performanta ridicata, silentiozitate si flexibilitate in alocarea resurselor, placa de baza si procesorul consuma in idle mai putin ca vechiul sistem, astfel incat formeaza o pereche perfecta. Gigabyte a scos in sfarsit o serie de placi de baza P55 decenta, care impreuna cu i7-le o sa duca mult timp de acum incolo orice „arunc” in el.

Merci, pai dupa cum am tot spus in topic, procesorul sta la frecvente default. Asta inseamna 3,33 Ghz in incarcare pana la 25% (2 threads), intre 3 si 3,2 Ghz pentru 50% (4 threads) si 2,93 pentru 100% (8 threads). In idle merge la 1200 Mhz

Prefer sa tin turbo mode-ul on si sa nu fac overclocking pentru ca nivelul de performanta este si asa foarte ridicat, iar in cazul meu temperatura are un cuvant greu de spus. Nu vreau sa ma gandesc ce temperatura ar atinge pe Ninja 2 fanless daca il pun la 4 Ghz.

Pe mine insa ma agaseaza faptul ca nu urca deloc la 3,46 in single thread load, asa cum am tot vazut prin review-uri.

Am ramas surprins sa aflu ca se poate face asta pe placile P55 (nu stiu sigur daca pe toate – dar pe a mea merge), practic desi oficial frecventa maxima suportata de DMI este 1333 Mhz, se poate selecta un multiplicator din care sa rezulte 1600 MHZ fara a afecta restul frecventelor din sistem.

Un link catre wikipedia cu privire la DMI.

Din ce srie acolo, DMI-ul nu are legatura cu frecventa memoriilor si nici vice-versa.

Ai dreptate nixon, am confundat DMI-ul cu interfata cu memoria, crezand ca DMI inseamna Direct Memory Interface. De fapt DMI-ul se refera la interfata cu PCI-E iar controlerul de memorie este separat, asa cum arata si . Aceasta nu invalideaza insa restul spuselor mele, memory controller-ul vine cu frecvente DDR3 suportate oficial de 1333 Mhz, si nu imi explic cum de reuseste sa functioneze la 1600 Mhz fara a overclocka restul Uncore-ului/Core-ului.

LE: Tocmai am citit in ca de fapt seria 800 suporta si memorii la 1600 Mhz, limitarea la 1333 fiind aplicabila doar pentru i5. Mai exact in articol la capitolul „First Disappointment: Lynnfield Memory Controller” – subparagraful 2

Memory frequency multiplier. Formally, Lynnfield processors support DDR3 SDRAM with up to 1333 MHz frequency. However, the list of supported multipliers for Core i7-800 processors includes 8x, 10x and 12x, which means that LGA1156 systems can work with DDR3-1067, DDR3-1333 and DDR3-1600 SDRAM. However, Core i5-700 processors, unfortunately, do not support 12x memory frequency multiplier that is why the maximum memory frequency for them is 1333 MHz

Nu pot sa imi dau seama care este frecventa reala a procesorului. In CPU-Z (ultima versiune) arata intre 3,3 si 3,4 Ghz, in timp ce in Real Temp arata 1,3 Ghz. Turbo mode-ul e on, si am observat ca in Real Temp urca pana pe la 2,9 Ghz in momentul in care exista un nivel de utilizare ridicat.

De asemenea, multiplicatorul este raportat diferit de cele doua aplicatii (25-26 si 13-22). Tind sa cred ca Real Temp-ul spune adevarul, pentru ca frecventa coboara pana pe la 1,3 Ghz in idle, in timp ce CPU-Z raporteaza minim 3,1 Ghz.

Pana la urma, in care dintre aplicatii sa am incredere? Care e frecventa reala a procesorului?

Asa cum banuiam Ninja2 nu-ti permite sa pui inca 4GB de RAM.

Ziceai de 2 placi PCI-E parca si vad ca nu ai mai montat decat un tuner. Placa audio daca mai pui pe PCI-E disponibil pe UD4 va fi cam lipita de placa video.

In configuratia actuala cu Ninja fanless nici o sansa de oc mai serios ca deja ajungi la 80gr. Cel mai bine daca vrei sa schimbi ceva, schimbi Ninja cu un cooler mai subtirel pe care sa poti pune ventilator de push si sub care sa mai poti baga un Corsair.

Ce ventilatoare ai la P182 ? Doar cele 2 Antec Tricool din spate ? Eu am 2 Noctua P12 in fata si 2 S12FLX in spate si 2 P12 pe cooler puse toate la turatii mici si i5 sta fara pb. la 4GHz iar sistemul este ft. silent.

2 ventilatoare silent unu pentru intake si unu pe cooler eu zic ca o sa ai nevoie daca nu acum la vara sigur.

Citeste articolul pe: XtremPC

LGA 1156 vs LGA 1366

Am deschis acest topic pentru ca vreau sa aflu parerea voastra legata de aceste doua platforme.

In principiu as vrea sa fac un upgrade de platforma (CPU+MB+RAM) in iarna aceasta si ma vad pus in fata unei dileme destul de mari.

Pana nu demult am tot zis ca o sa fac upgrade la procesor doar cu un i7, considerand ca orice alt procesor nu ar aduce un spor foarte mare de performanta fata de actualul E6750. Pusesem de ceva timp ochii pe platforma 1366, dar vad ca recent Intel a facut o „surpriza” si a lansat socketul 1156, care pare mai mult decat solida.

Pe mine ma intereseaza toate cele 3 componente ale platformei(CPU+MB+RAM) iar bugetul sa zicem ca ar fi un maaxim 2500 RON dar nu as vrea sa dau chiar toata suma, astfel, cu cat mai ieftin cu atat mai bine. Drept urmare procesoarele ce imi stau la dispozitie sunt clare fie i7 860 fie i7 920.

– procesoare cu frecventa mai mare comparativ cu cele pe 1366 in aceeasi gama de pret.

– sa aiba un layout cat de cat decent ca sa permita un cable management „cat de cat” – porturi s-ata la 90 de grade, mufele de alimentare sa fie cat mai spre margine etc.

– coolerul folosit va fi cel folosit si in prezent – Scythe Ninja 2 – de preferat fanless – am cumparat adaptor LGA 1366/1156 pentru el deci singura problema ar fi sa „incapa” – n-as vrea sa imi blocheze vreun slot de ram sau sa ma trezesc ca nu pot sa il instalez din cauza unui radiator VRM foarte inalt.

– este o placa decenta si are si o distributie ideala a sloturilor de expansiune exact cum imi trebuie mie.

) si ca cel mai probabil o sa iau memoriile pe care le gasesc pe stoc in momentul in care o sa iau si celelalte componente. Sunt foarte deschis sugestiilor in acest domeniu.

V-as ramane recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o parere asupra platformei optime, dar am rugamintea sa si argumentati de ce ati alege una in detrimentul celeilalte.

Pacat de $ daca nu oc. sistemul.

Incerca macar un MSI cu OC Genie iti urca la o apasare de buton i860 la 3,5GHz.

Skt.1366 papa 30-60W mai mult decat skt 1156. i920 e si ceva mai fierbinte. Cu Ninja fanless chiar si fara oc nu poti tine un i7.

Daca chiar nu vrei sa oc CPU-ul ( de ce oare ?) i860 e o solutie mai buna.

Eu te sfatuiesc sa mergi pe platforma LGA 1366. Sunt niste diferente majore de arhitectura si mai ales daca faci ceva encodari sau A/V pe el o sa ai mai mult de castigat. Si eu am auzit de problemele la placile pe 1156 si cunosc personal 2 persoane care sunt in service acum cu ele si erau aproape nefolosite

. Am in schimb la munca un i7 920 si pot sa iti zic ca rupe tot. L-am OC foarte usor si face toti banii.

– carcasa P182 are 2 ventilatoare pe colturile (sus si spate) care trag aer printre lamelele radiatorului.

Si eu am vrut mult timp un 920 dar stiam si de problema consumului suplimentar, stiind ca nu o sa schimb sursa. Insa tind sa cred ca o sa tina Bluestorm II-ul de 500 si noul sistem. Stiu ca 920-ul e mai „matur” dar 860-ul e mai flexibil, i se modifica mai usor frecventa, mai multi pasi de turbo etc.

Cred ca platforma perfecta ar fi un i7 860 pe o placa de baza 1366. Apropo de placa de baza, am inceput sa ma uit si la , mai ales dupa ce am citit niste review-uri ceva mai proaste legate de DFI – acesta avand o problema destul de serioasa in a aplica corect turbo mode-ul la frecvente standard.

Overclocking nu fac pentru ca nu ma tine sursa si pentru ca nu am nevoie de performanta suplimentara. Oricare dintre cele 2 procesoare si 4890-ul pe care il am acum o sa duca stock orice joc.

Daca tot te bagi la „big boys”, atunci orienteaza-te spre un care cica ar duce un i7 fanless. Totusi, un vent pe la 800-1000RPM ar fi acoperit de zgomotul placii video, care si asa transforma setup-ul CPU-ului fanless irelevant.

Am si eu o dilema aproximativ similara, ecuatia constand in cel putin urmatorii factori: consumul in idle/load, aparitia USB3.0/SATA3.0, pret/performanta, fiabilitatea placilor de baza P55, OC, latenta DPC, posibilitatea upgrade-ului procesorului in viitor, etc.

Si eu as fi tentat sa merg tot pe 1366 mai ales ca ma aleg si cu mai mult ram (nu ca 4 Gb ar fi putini) dar am asa o impresie ca i7 860 este „mai procesor” decat i7 920.

nu pot sa recomand ASrock din cauza micilor probleme cu DPC latency.

Gigabyte a lansat placile P55A cu SATA 3 si USB 3.0 si socketuri Lotes in loc de Foxconn. O noua revizie la X58 inca se lasa asteptata.

Asa ca sfatul meu e sa mai astepti un pic pana apar si la noi si sa alegi un Gigabyte cu P55A. Chiar daca acum nu are nici o utlitate prezenta porturilor SATA3 si USB 3.0 peste 1 an lucrurile s-ar putea sa stea altfel.

Daca nu faci. oc am spus si mai sus un 860 e o alegere mai buna decat un 920 exceptie doar in cazul unor aplicatii care au beneficiaza de triple channel si 2GB in plus de RAM insa si acolo diferentele nu vor fi mari si vor fi compensate si de clock speed mai mare la 860. Oricum daca nu faci oc. nu e nici o pb. sa pui 8GB de RAM (decat financiara poate) pe skt 1156.

Daca nu rulezi aplicatii care au stiu de HT un i5 e cu vreo 10 gr mai rece si prin urmare ai sanse ceva mai bune sa- tii fanless (desi ma indoiesc ca va merge) si sigur mai faci 300 lei economie.

Hm, ciudat tocmai citisem stirea de mai sus cum ca Intel nu va lansa USB 3.0 decat in 2011. Pentru mine singurul lucru care ar conta dintre cele 2 ar fi SATA 3, dar problema pe socketul 1156 este, dupa cum am spus si mai sus, fragilitatea placilor de baza curente. Parca sunt facute „on a budget” si asta se simte. As vrea totusi sa iau ceva pana pe la jumatatea lunii noiembrie pentru ca dupa aceea o sa sara in sus preturile si parca n-as sta pana la sfarsitul lui ianuarie cand isi revin sa fac achizitia.

Tinand cont ca achizitia o sa fie pe cel putin 2 ani n-as vrea sa arunc banii aiurea. Din punctul asta de vedere 1366 pare ceva mai future-proof.

LE: tocmai am vazut pe site-ul oficial Gigabyte noile placi de care vorbea drankon mai sus. Dintre acestea mi se pare perfecta. Ce nu am inteles insa e de ce sistemul de racire de pe aceste placi are si partea de racire northbridge. Din cate stiam pe 1156 nu exista decat southbridge-ul, restul fiind incluse direct in CPU.

Pentru ca eu nu am gasit versiunea anterioara adica GA-P55-UD4P niciunde in RO. Peste tot doar GA-P55-UD4.

Daca n-am avea atatea defecte, nu ne-ar face atata placere sa le observam pe ale celorlalti….

P55A abia au fost anuntate. Sa speram ca in cursul acestei lunii ajung si la noi.

Bun, contrar trend-ului actual, cred ca o sa iau 1156. Daca reusesc sa gasesc un UP4 pe stoc in urmatoarele 2 saptamani o sa iau toata platforma.

1. Placile de baza P55A par foarte solide

3. Sursa nu cred ca duce un 920 in full load

4. Argumentul cu platforma future proof pe 1366 cade pentru ca in 2 ani oricum o sa trebuiasca sa iau o platforma noua intreaga

5. Am citit zvonul cum ca o sa se opreasca productia la 920

6. Piata e deja suprasaturata de 920-uri, iar peste 1-1,5 ani cand o sa iasa la vanzare toate o sa se vanda foarte prost (cum s-a intamplat cu vestita generatie 6600GT cand toata lumea a inceput sa vanda – am reusit sa o vand cu 1.5 mil

7. Cred ca pot sa tin „fanless” un 860 – mai ales ca o sa coboare frecventa si voltajul mai mult in idle decat in cazul 920-ului

Memoriile cred ca o sa fie 4 GB Teamgroup sau HyperX – o sa iau ceva cu 2000 Mhz stock chiar si cu CL9.

1. Sa speram

2. Asa este.

3. Diferenta e de 60-70W in full load . Ce sursa asa amarata ai ? Poate ar fi cazul sa o schimbi.

4. Asta asa e.

5. Si ce ?

6 Vise. Cine stie cauta un 920 D0 pt. ca se oc mai bine (usor) decat 860 actuale care sunt la prima revizie. Sigur mai apare o revizie la 860 la anu care se va oc mai usor si peste 1-1,5 ani aia va avea cautare si/sau 920 D0.

7. Vise.

Poate sa-l tina fanless daca are un cooler foarte bun si un airflow asemanator, dar ca asta sa aiba sens, mai trebuie investit in ventilatoare silent, carcasa, sursa, placa video cu o racire foarte buna samd. Sa ti procesorul fanless in majoritatea cazurilor, mai ales cand vorbim de sisteme care se adreseaza si gamingului, e doar pentru fericirea personala, nimic practic.

Sursa e un Fortron Bluestorm II de 500W (scrie si in profil) care de cand a „primit” in grija un 4890 a inceput sa faca coil noise. Sper sa tina procesorul, cea mai mare problema ar fi ca nu are mufa de 8 pini pentru +12V CPU, are doar de 4 pini, dar am vazut ca exista adaptoare pe MOLEX. Dupa cum vad eu lucrurile placa video si restul sistemului consuma maxim 190W in full load – ramane de vazut cat mananca procesorul si placa de baza.

. Carcasa P182 are 2 ventilatoare de 120 mm pe coltul din stanga si sus care mai au 5 mm si ating lamelele radiatorului. Pentru mine conteaza sa nu bag inca un ventilator in plus in carcasa si/sau sa nu trebuiasca sa maresc turatia celor 2 ventilatoare, pe care acum le pot tolera la turatie minima. Asta vara E6750-ul nu trecea in full load de 50 de grade iar in idle 38 – in perioada asta nu mai zic ce temperaturi „produce”.

Un vent in plus pe la 800 sau mai putin nu-l auzi – daca nu e ultimul gunoi. Eu am luat din greseala o turbina la 2000RPM (din acela gros de 38mm), insa pus la 7V e dead silent si suficient cat sa-si faca treaba. Totusi, cat de galagioasa e placa video, acopera celelalte ventilatoare?

Da, placa video este singura „fiinta” audibila din carcasa cand ma joc. Deja am 5 ventilatoare de 120 mm in toata carcasa si nu am chef sa mai pun inca unul pe CPU

In cazul asta muta unul dintre ele pe procesor si ai rezolvat problema. Numarul mare de ventilatoare nu inseamna automat galagie. De exemplu, la mine sunt 7 de 120mm cu tot cu ala de la sursa si unul de 140mm, totusi, sistemul pe timpul zilei abia il auzi. Joaca-te putin cu ce ai la dispozitie, nu-i musai sa mai cumperi unul. Cu racirea stock de pe 4890 nu prea poti face o unitate silentioasa.

Da, multumesc de link dar o sa imi incerc sansele cu Ninja 2-ul pe care il am acum. In plus, nu imi plac deloc cei de la lab501 mai ales de cand am citit niste review-uri in care erau greseli flagrante de scriere (foloseau mam si a-ti in „a-ti crezut vreodata” si binecunoscutul „decat” in loc de doar) asa ca mi-am propus sa nu mai intru deloc la ei pe site pana nu invata sa scrie corect in limba romana.

On topic: Din pacate nimeni nu are pe stock vreo placa P55A asa ca va mai dura ceva pana le iau. Pana la urma cred ca o sa dau o comanda si astept 2 saptamani si gata.

Ontopic cum sa nu aiba eu joi am comandat-o si vineri era in PC.

Acum vad ca tu ai luat UD5-ul, eu am tot intrebat de UD4P si desi au zis 2 saptamani tind cred ca o sa aduca UD4-ul. Poti te rog sa imi spui de unde ai luat-o tu?

Am luat-o prin firma unui prieten nici n-am intrebat de la care importator a adus-o: Elko sau Asesoft.

Si eu m-am uitat la UD4 ( ca era si asta suficient de scumpa) dar nu mi-a placut dispunerea PCI-E (am doua placi si pe UD4 una ajungea lipita de placa video) si nici pozitia bateriei (de oc-ul) care ajunge aproape sub placa video. Oricum placa se comporta excelent deocamdata, am reusit obtin ceea ce imi doream adica sa duc i5 la 4Ghz in conditii de silentiozitate.

Nu am gasit nicaieri pe stoc memorii de 2000 mhz dar merg si acestea. Ce nu imi place e ca nu stiu daca o sa poata fi instalate impreuna cu Ninja 2, deoarece au radiatoarele foarte inalte.

O sa il montez spre sfarsitul saptamanii si revin cu poze si/sau teste.

Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa fac alegerea, si in special lui drankon fara de care nu as fi auzit ca exista seria P55A de la Gigabyte.

Nu ai pierdut mare lucru cu memoriile mai ales ca nu faci oc. Memoriile fiind doar 2 se instaleaza in sloturile albe. Eu n-am avut pb. cu Corsair Dominator sa le parchez langa Noctua NH-U12P SE2. Daca o sa vreau sa mai pun un kit va fi insa o pb. pt. ca va trebui sa ridic binisor ventilatorul dar incap daca chiar vreau sa inghesui inca 4GB. Nu stiu cum sta treaba insa cu Ninja2 care e mai masiv. Ai kit pt. 1156 la Ninja2 ?

Daca nu ai o placa video dual slot ca si mine nu vor fi pb. sa mai pui lejer inca 2 placi PCI-E pe UD4.

Pasta daca erai „in zona” iti imprumutam cu placere niste Artic Cooling MX3, AS5 nu mai e chiar o pasta de top azi insa avand in vedere ca nu faci oc merge.

Asteptam impresii dupa montare.

Sa le folosesti sanatos VDtot. Ce placa video si sursa bagi pe piesele astea ? O placa video buna merita la asa sistem , iar o sursa capabila e must have.

Multumesc. Despre detaliile sistemului

Imi pare rau ca nu am putut sa raspund pana acum dar am fost foarte ocupat. In seara aceasta cum ajung acasa promit sa le montez, si asa a fost o lupta cu mine insumi sa nu ma apuc sa le montez pana acum

Placa video e un 4890, iar in combinatie cu acest procesor cred ca ma trece 2010 fara probleme in 1680×1050.

Sursa s-ar putea sa fie problema, dar cred ca duce, mai ales ca am vazut in toate review-urile de test ca 860-ul nu trece de 300 W in full load impreuna cu un 280GTX. Presupunand prin absurd ca placa video mananca mai mult decat un 280GTX, tot mai sunt vreo 150 W de rezerva pana sa intru in „Danger Zone”.

@drankon – am luat adaptor pentru Ninja 2 (e universal 1156/1366). Stiu ca Arctic Silver 5 nu mai e de top, initial am vrut MX2 dar doar Silver 5-ul il aveau pe stoc. Oricum cred ca e mai buna decat pasta care vine cu procesorul.

In sfarsit am reusit sa instalez noile componente.

Demontarea a fost foarte usoara si am reusit in cateva minute sa pun pe masa spre comparatie cele 3 coolere pe care le aveam la dispozitie – de la stanga la dreapta – coolerul stock 775, coolerul stock 1156 si Ninja 2-ul.

Sincer daca Intel crede ca „bucatica” aia de metal poate raci cum trebuie un quad core cu 8 threads…

In fine, prinzand curaj vazand cat de mare e Ninja 2-ul in comparatie cu coolerul stock am procedat la inlocuirea clemelor de prindere 775 ale acestuia cu cele de 1156. Bracket-ul care se poate cumpara separat si atasa apoi coolerului este universal, merge si pe 1366 – la stanga bracket-ul de pana acum pentru socket 775, la dreapta bracket-ul universal 1156/1366:

Se poate observa la bracket-ul universal faptul ca push-pin-ii pot glisa de-a lungul bratelor astfel incat sa poata fi pozitionati in functie de dimensiunea socketului.

Am scos ambele procesoare la lumina pentru un photoshoot. E6750-ul care mi-a fost alaturi mult timp e in stanga, iar i7 860-ul e in dreapta. E6750-ul are inca urme de pasta termoizolanta, a fost nevoie de ceva efort pentru a elimina pasta cu care venise Ninja 2-ul.

Urmeaza un backview al celor doua procesoare. Am ramas uimit cat de mici sunt tolerantele dintre pini pentru 860. Practic distanta dintre doua puncte de contact are pe alocuri 0.2 mm. Se observa de asemenea si forma alungita a „spatiului liber” in care sunt dispuse condensatoarele, semn ca die-ul 860-ului este mai mare.

Am desfacut si placa de baza. De la inceput va pot spune ca termenul Ultra Durable 3 nu este doar marketing.

Cele 2 oz ale fiecarui strat de cupru din placa isi spun cuvantul, aceasta fiind MULT mai rigida. Daca vechea P35DS3R se indoia sub greutatea Ninja 2-ului, noua P55A-UD4 pare ca nici nu il simte. Trebuie sa tineti in mana o placa din seria Ultra Durable 3 ca sa va dati seama cat de rigida este, si cat de mare este diferenta fata de placile de baza standard.

Instalarea procesorului este extraordinar de simpla, dar si foarte … subreda. Sistemul de prindere de pe vechiul 775 mi se pare net superior celui pe 1156, chiar si in cazul noilor socketuri LOTES. Pur si simplu tot efortul parghiei sta in 2 „buzite” care trebuie sa intre sub surubul de forta. Prinderea este insa sigura, iar pe masura ce apasati pe levier veti „auzi” cum pinii fac contact, afundandu-se foarte putin in punctele de contact de pe procesor.

Instalarea coolerului nu pune probleme, este destul spatiu, iar radiatoarele VRM-ului nu depasesc 41-42 mm (distanta pana la prima lamela a radiatorului incepand de la baza este de 45 mm) astfel ca ramane suficient spatiu pentru circulatia aerului.

Sunt insa probleme cu instalarea memoriilor pe aceasta placa. Practic primul slot de memorii este blocat de cooler, astfel ca adaugarea pe viitor a unui alt kit de 4 GB cu acelasi tip de radiatoare va fi imposibila.

Dupa cum se vede si in poza, este de asemenea imposibil sa se ataseze un ventilator in fata coolerului. Vom vedea insa mai tarziu daca este nevoie sau nu de un ventilator.

Instalarea placii de baza in carcasa a fost chiar mai simpla decat in cazul P35-DS3R-ului deoarece coolerul este pozitionat mai in centru. Aceasta insa poate influenta negativ fluxul de aer, deoarece distanta dintre cele 2 ventilatoare din coltul din stanga si sus si lamelele radiatorului s-a marit considerabil. Produsul finit arata astfel:

Am incercat sa fac cat de cat un cable management, important e ca nu sunt cabluri care sa blocheze fluxul de aer.

Apas repede DEL, intru in BIOS, fac setarile mele obisnuite. Intru in sectiunea memory settings, si vad memory frequency 1066. Ma bate un gand sa vad ce optiuni am de selectie. Vad eu multiplicator x12, il selectez – frecventa rezultata va fi 1600 Mhz – exact ce e trecut si pe memorii. Dau F10 si Y si restart. Fara nici o problema a plecat cu memoriile la 1600 Mhz, restul setarilor ramanand neschimbate. Am ramas surprins sa aflu ca se poate face asta pe placile P55 (nu stiu sigur daca pe toate – dar pe a mea merge), practic desi oficial frecventa maxima suportata de DMI este 1333 Mhz, se poate selecta un multiplicator din care sa rezulte 1600 MHZ fara a afecta restul frecventelor din sistem.

Frecventa CPU este redusa pentru ca sunt activate absolut TOATE functiile de energy saving pe care le-am gasit in BIOS.

Am incercat si un benchmark, am incercat cinebench-ul varianta demo descarcata de pe site-ul oficial. Rezultatele sunt chiar mai bune decat cele pe care le-am vazut in review-urile de pe net, in medie cam cu 100 puncte peste. Iar rezultatul de 52 de secunde multithreading vorbeste de la sine despre performantele sistemului.

Am observat insa ca temperaturile au crescut enorm in momentul in care erau folosite toate cele 8 „core-uri”. Astfel, am rulat un Prime 95 timp de 15 minute (5 tests) ca sa vad cat urca. M-am cam speriat un pic trebuie sa recunosc

78 de grade si pentru prima oara in viata am vazut un „calorifer” (care este Ninja 2) fiind foarte cald. Totusi tind sa cred ca nu a atins chiar 78 de grade, pentru ca nu m-am fript la mana cand am pus mana pe cooler. Va reamintesc, temperatura asta a fost atinsa fanless.

In final pot sa spun ca este un procesor extraordinar, foarte capabil, dar si pretentios. Flexibilitatea asta poate fi o arma cu 2 taisuri – in idle sta in 29-30 de grade dar cum ai inceput „sa dai in el” urca imediat peste 50 de grade, in majoritatea jocurilor am vazut ca nu trece insa de 60-63/core. Am ramas de asemenea surprins de figura excelenta facuta de sursa Bluestorm II 500 W, care duce fara probleme, chiar si dupa 4 ani si cu coil noise un sistem destul de flamand.

Am observat insa ca in single thread turbo mode-ul nu urca niciodata la 3,46 Ghz, insa sta la 3,33. Din cate stiu 860-ul ar fi trebuit sa urce la 3,46 automat, dar nu face asta. De asemenea, desi frecventa de vanzare a procesorului e 2,8 Ghz, nici in Prime95 cu 8 thread load nu a scazut sub 2,93. Practic e un procesor de 2,93 Ghz, vandut la 2,8. In majoritatea aplicatiilor insa load-ul este distribuit eficient intre thread-uri, astfel ca nu am vazut sa ajunga niciodata un core la 100% iar celelalte sa fie idle, cu exceptia testelor din Prime95, concepute special pentru asta. De asemenea, cand este utilizat in aplicatii uzuale gen jocuri functioneaza mereu la 3,2 Ghz.

Puterea procesorului este uriasa, dupa cum era de asteptat. Am testat aceasta putere, reusind in sfarsit sa fac capturi video live in Test Drive Unlimited, in timpul jocului, fara penalizari de performanta. De asemenea, dupa captura, timpul de encodare in AVI este in sfarsit decent, cu raport aproape de 1:1, adica 3 minute pentru un clip de 3 minute.

Per total sunt extraordinar de multumit, trebuie insa sa am grija la temperatura la vara, probabil ca voi monta un ventilator in spatele radiatorului (deoarece in fata nu imi permit memoriile) care sa traga aer printre lamelele radiatorului. Poate ca temperaturile ar fi fost mai scazute daca socket-ul CPU era mai spre coltul din stanga sus al placii de baza, fiind astfel mai aproape de cele 2 ventilatoare, dar n-a fost sa fie

Singura problema cu adevarat serioasa pe care o vad este faptul ca nu pot sa instalez un alt kit ddr3 datorita masivitatii radiatorului, dar in rest am numai cuvinte de lauda. Pe langa performanta ridicata, silentiozitate si flexibilitate in alocarea resurselor, placa de baza si procesorul consuma in idle mai putin ca vechiul sistem, astfel incat formeaza o pereche perfecta. Gigabyte a scos in sfarsit o serie de placi de baza P55 decenta, care impreuna cu i7-le o sa duca mult timp de acum incolo orice „arunc” in el.

Merci, pai dupa cum am tot spus in topic, procesorul sta la frecvente default. Asta inseamna 3,33 Ghz in incarcare pana la 25% (2 threads), intre 3 si 3,2 Ghz pentru 50% (4 threads) si 2,93 pentru 100% (8 threads). In idle merge la 1200 Mhz

Prefer sa tin turbo mode-ul on si sa nu fac overclocking pentru ca nivelul de performanta este si asa foarte ridicat, iar in cazul meu temperatura are un cuvant greu de spus. Nu vreau sa ma gandesc ce temperatura ar atinge pe Ninja 2 fanless daca il pun la 4 Ghz.

Pe mine insa ma agaseaza faptul ca nu urca deloc la 3,46 in single thread load, asa cum am tot vazut prin review-uri.

Am ramas surprins sa aflu ca se poate face asta pe placile P55 (nu stiu sigur daca pe toate – dar pe a mea merge), practic desi oficial frecventa maxima suportata de DMI este 1333 Mhz, se poate selecta un multiplicator din care sa rezulte 1600 MHZ fara a afecta restul frecventelor din sistem.

Un link catre wikipedia cu privire la DMI.

Din ce srie acolo, DMI-ul nu are legatura cu frecventa memoriilor si nici vice-versa.

Ai dreptate nixon, am confundat DMI-ul cu interfata cu memoria, crezand ca DMI inseamna Direct Memory Interface. De fapt DMI-ul se refera la interfata cu PCI-E iar controlerul de memorie este separat, asa cum arata si . Aceasta nu invalideaza insa restul spuselor mele, memory controller-ul vine cu frecvente DDR3 suportate oficial de 1333 Mhz, si nu imi explic cum de reuseste sa functioneze la 1600 Mhz fara a overclocka restul Uncore-ului/Core-ului.

LE: Tocmai am citit in ca de fapt seria 800 suporta si memorii la 1600 Mhz, limitarea la 1333 fiind aplicabila doar pentru i5. Mai exact in articol la capitolul „First Disappointment: Lynnfield Memory Controller” – subparagraful 2

Memory frequency multiplier. Formally, Lynnfield processors support DDR3 SDRAM with up to 1333 MHz frequency. However, the list of supported multipliers for Core i7-800 processors includes 8x, 10x and 12x, which means that LGA1156 systems can work with DDR3-1067, DDR3-1333 and DDR3-1600 SDRAM. However, Core i5-700 processors, unfortunately, do not support 12x memory frequency multiplier that is why the maximum memory frequency for them is 1333 MHz

Nu pot sa imi dau seama care este frecventa reala a procesorului. In CPU-Z (ultima versiune) arata intre 3,3 si 3,4 Ghz, in timp ce in Real Temp arata 1,3 Ghz. Turbo mode-ul e on, si am observat ca in Real Temp urca pana pe la 2,9 Ghz in momentul in care exista un nivel de utilizare ridicat.

De asemenea, multiplicatorul este raportat diferit de cele doua aplicatii (25-26 si 13-22). Tind sa cred ca Real Temp-ul spune adevarul, pentru ca frecventa coboara pana pe la 1,3 Ghz in idle, in timp ce CPU-Z raporteaza minim 3,1 Ghz.

Pana la urma, in care dintre aplicatii sa am incredere? Care e frecventa reala a procesorului?

Asa cum banuiam Ninja2 nu-ti permite sa pui inca 4GB de RAM.

Ziceai de 2 placi PCI-E parca si vad ca nu ai mai montat decat un tuner. Placa audio daca mai pui pe PCI-E disponibil pe UD4 va fi cam lipita de placa video.

In configuratia actuala cu Ninja fanless nici o sansa de oc mai serios ca deja ajungi la 80gr. Cel mai bine daca vrei sa schimbi ceva, schimbi Ninja cu un cooler mai subtirel pe care sa poti pune ventilator de push si sub care sa mai poti baga un Corsair.

Ce ventilatoare ai la P182 ? Doar cele 2 Antec Tricool din spate ? Eu am 2 Noctua P12 in fata si 2 S12FLX in spate si 2 P12 pe cooler puse toate la turatii mici si i5 sta fara pb. la 4GHz iar sistemul este ft. silent.

2 ventilatoare silent unu pentru intake si unu pe cooler eu zic ca o sa ai nevoie daca nu acum la vara sigur.

Citeste articolul pe: XtremPC

Postat de pe data de 31 ian., 2010 in categoria Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 650 ori.

Publica un raspuns