Au fost reprezentate la aceasta dezbatere Universitatea Bucuresti (Prof. Univ. Dr. Doina Banciu si Prof. Dr. Maria Voinea – Prorector), de Academia de Studii Economice Bucuresti (Prof. Dr. Pavel Nastase – Prorector) si Universitatea Politehnica Bucuresti (Prof. Dr. Nicolae tapus – Prorector) si doua importante centre universitare din tara: Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati prin Prof. Dr. Viorel Manzu – Rector, si Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Prof. Dr. Remus Brad – Director Departament IT&C din universitate.

Am considerat deosebit de importanta invitatia la aceasta dezbatere si a unor centre universitare din tara in care atat prin resurse proprii, cat si prin proiecte europene se desfasoara o activitate meritorie si foarte sustinuta pe zonele care se circumscriu tematicii dezbaterii.

„Abordam in acest moment, in cadrul ASE, informatia digitala din punctul de vedere al stiintei serviciilor  pentru ca tehnologiile actuale, arhitecturile orientate pe servicii aduc clar un alt unghi de vedere. in opinia noastra, societatea informationala trebuie sa devina la randul ei creatoare de informatii, punctul unic de contact (conform cu directiva europeana a serviciilor) fiind o necesitate. Nu avem in totalitate o legislatie necesara, aici fiind nevoie de o legislatie sectoriala, dar consideram ca aceasta directiva va trebui implementata pentru ca altfel exista riscul excluziunii. Desigur ca in acest context vorbim de interoperabilitate, vorbim de eLearning si de toate serviciile care decurg de aici.”, a declarat Prof. Nastase. De asemenea, domnia sa a aratat ca „nevoia de unitate informationala este evidenta si clara in abordarea conceptului si sistemului eRomania, care are un element important legat de serviciile electronice si de Punctul Unic de Contact (PCU) la acestea”.

„Ar fi necesara o strategie nationala pentru tot ceea ce inseamna informatia digitala si accesul la diferite baze de date. Trebuie evitata in acest moment orice falie in societate si orice tip de „digital divide”. Eforturile trebuie indreptate atat din partea factorilor de decizie la nivel guvernamental, cat si al triadei universitati – cercetare – piata privata de IT  spre a asigura servicii on-line pentru toate activitatile publice, iar la nivel national, ar trebui sa existe resurse distribuite de stocare a datelor. Numai in acest mod putem asigura accesul la informare si informatie a tuturor categoriilor sociale si profesionale.”, a declarat Prof. tapus.

Prof. Remus Brad, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, s-a referit la Biblioteca Digitala a universitatii, proiect finantat din Fondurile Structurale (in acest sens subliniidu-se faptul ca primul proiect de biblioteca digitala a fost realizat in cadrul ICI de catre colectivul condus de Prof. Banciu), iar Prof. Dr. Manzu, Universitatea „Dunarea de Jos” – Galati, a declarat: “scoala trebuie sa furnizeze pe piata muncii acei absolventi capabili sa conceapa/utilizeze aceste servicii digitale, sa eficientizeze prin IT locul in care vor munci si, nu in ultimul rand, sa fie compatibili cu cerintele de pe piata muncii”. De asemenea, Prof. Dr. Manzu a subliniat ca „Initiativa crearii sistemului „eRomania” si accesul oricarui student la informatia digitala este benefic pentru sistemul de invatamant”.

Doamna Voinea, Prorector al Universitatii Bucuresti, a vorbit despre rolul Internetului si al comunicarii in educatia si formarea tinerilor. „Cred cu toata convingerea ca Internetul si tot ceea ce inseamna socializare, informare, documentare, constituie un factor integrator, care sa contribuie atat la educare, cat si la rezolvarea unor probleme comportamentale. Sunt de formatie psiholog si este firesc sa vad in aceste noi mijloace de comunicare modalitati integrative si de dezvoltare atat personala, cat si sociala a tinerilor. Dar, cum s-a mai spus aici, este nevoie de un parteneriat amplu la nivelul societatii cu toti factorii implicati asa fel incat noile generatii sa fie perfect adaptate noilor cerinte ale societatii informationale.”

Am selectat cateva dintre declaratiile si discutiile care au avut loc cu acest prilej. Un lucru este cert: universitatile sunt deschise si fac toate eforturile pentru a se armoniza cu cerintele moderne si, mai ales, cu tot ceea ce presupun serviciile electronice si informatia digitala. Mai mult decat atat, reprezentantii acestor universitati au demonstrat o conectare clara la tot ceea ce presupune societatea informationala si un angajament ferm de a „produce” absolventi care sa fie competenti pe piata actuala a muncii.

Companiile private (Siveco, Oracle Romania, TotalSoft s.a.), prin cei prezenti, au avut o voce aproape unanima de sustinere a initiativelor in domeniul educatiei la toate nivelurile, multe dintre ele avand deja programe clare de multi ani pe piata romaneasca atat in lumea universitara, cat si in cea preuniversitara.

O prima concluzie: 80.000 de oameni care lucreaza in IT&C produc 10% din PIB. Aceasta este o cifra semnificativa care ne spune ca domeniul IT&C are un rol foarte important in dezvoltarea in ansamblu a societatii romanesti.

In incheierea dezbaterii, doamna Prof. Univ. Dr. Banciu a declarat: „Avem nevoie de o infrastructura adecvata pentru serviciile electronice la nivel national care sa ne ajute la depasirea „digital divide” si aici rolul guvernului este foarte important, mai ales prin a asigura finantarea necesara.

O informatie corecta, coerenta, actualizata, usor accesibila este absolut necesara oricarui cetatean, indiferent de palierul social pe care se afla, iar adaugarea la aceasta a unor servicii electronice interactive va aduce beneficii evidente atat cetatenilor si mediului de afaceri, cat si guvernantilor. Acesta este de fapt, asa cum a fost prezentat, sistemul eRomania care speram sa aiba tot sprijinul tuturor componentelor administratiei publice centrale si locale.

In egala masura, parteneriatul cu marii playeri din industria de IT este foarte important si necesar. Mai credem, de asemenea, ca o prioritate o constituie formarea functionarilor publici si, prin extensie, educarea cetatenilor ca principali beneficiari ai acestor servicii. si, nu in ultimul rand, economistii trebuie cooptati in aceste proiecte, pentru ca vorbim de fapt de eficienta, scaderea costurilor, productivitate, toate acestea trebuind sa faca parte dintr-o strategie nationala de implementare”.

In ceea ce ne priveste, speram ca astfel de dezbateri vor fi organizate cat mai des. Acestea sunt extrem de utile pentru intregul spectru al societatii.

Elevii implicatti in proiectul Vanatoarea de monstri au colectat, in prima luna de campanie, 18,2 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), ceea ce reprezinta o medie de peste 200 kg colectate in fiecare scoala.

In perioada 7 – 10 aprilie s-a desfasurat la Slobozia, in cadrul Colegiului National Mihai Viteazul, cea de-a cincea editie a Simpozionul National Ideas & Projects (IP) Workshop. In cadrul evenimentului, organizat de Liga Absolventilor si Studentilor Filierei Anglofone (LASFA) din cadrul…

Ateliere Fara Frontiere Romania impreuna cu cativa dintre partenerii sai de incredere – Microsoft, Blancco, Ecotic si Ambasada Olandei – au gazduit Ziua Portilor Deschise. Evenimentul marcheaza debutul campaniei de colectare a materialelor IT&C uzate de la companii si institutii si lansarea…

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii supune consultarii publice un proiect de decizie ce are ca scop modificarea si completarea Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania, pentru a veni in sprijinul persoanelor care sunt…

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a vorbit despre stadiul actual al strategiei privind trecerea de la televiziunea analogica la televiziunea digitala, precum si despre etapele acestei tranzitii, in cadrul mesei rotunde organizate de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, avand ca tema…

Gata. Ne-am mutat in lumea virtuala. Si ne mutam tot mai apasat. Adio hirtii in cutiile postale cu pizzerii care pun altfel cascavalul, adio emailuri nedorite, adio sezatori si intilniri cu Comitetul celor care vor salveze clopotul bisericii din…

Citeste articolul pe: Computer World

– Care este rolul institutiilor de invatamant si de cercetare in dezvoltarea serviciilor electronice si in utilizarea informatiei digitale?

Au fost reprezentate la aceasta dezbatere Universitatea Bucuresti (Prof. Univ. Dr. Doina Banciu si Prof. Dr. Maria Voinea – Prorector), de Academia de Studii Economice Bucuresti (Prof. Dr. Pavel Nastase – Prorector) si Universitatea Politehnica Bucuresti (Prof. Dr. Nicolae tapus – Prorector) si doua importante centre universitare din tara: Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati prin Prof. Dr. Viorel Manzu – Rector, si Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Prof. Dr. Remus Brad – Director Departament IT&C din universitate.

Am considerat deosebit de importanta invitatia la aceasta dezbatere si a unor centre universitare din tara in care atat prin resurse proprii, cat si prin proiecte europene se desfasoara o activitate meritorie si foarte sustinuta pe zonele care se circumscriu tematicii dezbaterii.

„Abordam in acest moment, in cadrul ASE, informatia digitala din punctul de vedere al stiintei serviciilor  pentru ca tehnologiile actuale, arhitecturile orientate pe servicii aduc clar un alt unghi de vedere. in opinia noastra, societatea informationala trebuie sa devina la randul ei creatoare de informatii, punctul unic de contact (conform cu directiva europeana a serviciilor) fiind o necesitate. Nu avem in totalitate o legislatie necesara, aici fiind nevoie de o legislatie sectoriala, dar consideram ca aceasta directiva va trebui implementata pentru ca altfel exista riscul excluziunii. Desigur ca in acest context vorbim de interoperabilitate, vorbim de eLearning si de toate serviciile care decurg de aici.”, a declarat Prof. Nastase. De asemenea, domnia sa a aratat ca „nevoia de unitate informationala este evidenta si clara in abordarea conceptului si sistemului eRomania, care are un element important legat de serviciile electronice si de Punctul Unic de Contact (PCU) la acestea”.

„Ar fi necesara o strategie nationala pentru tot ceea ce inseamna informatia digitala si accesul la diferite baze de date. Trebuie evitata in acest moment orice falie in societate si orice tip de „digital divide”. Eforturile trebuie indreptate atat din partea factorilor de decizie la nivel guvernamental, cat si al triadei universitati – cercetare – piata privata de IT  spre a asigura servicii on-line pentru toate activitatile publice, iar la nivel national, ar trebui sa existe resurse distribuite de stocare a datelor. Numai in acest mod putem asigura accesul la informare si informatie a tuturor categoriilor sociale si profesionale.”, a declarat Prof. tapus.

Prof. Remus Brad, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, s-a referit la Biblioteca Digitala a universitatii, proiect finantat din Fondurile Structurale (in acest sens subliniidu-se faptul ca primul proiect de biblioteca digitala a fost realizat in cadrul ICI de catre colectivul condus de Prof. Banciu), iar Prof. Dr. Manzu, Universitatea „Dunarea de Jos” – Galati, a declarat: “scoala trebuie sa furnizeze pe piata muncii acei absolventi capabili sa conceapa/utilizeze aceste servicii digitale, sa eficientizeze prin IT locul in care vor munci si, nu in ultimul rand, sa fie compatibili cu cerintele de pe piata muncii”. De asemenea, Prof. Dr. Manzu a subliniat ca „Initiativa crearii sistemului „eRomania” si accesul oricarui student la informatia digitala este benefic pentru sistemul de invatamant”.

Doamna Voinea, Prorector al Universitatii Bucuresti, a vorbit despre rolul Internetului si al comunicarii in educatia si formarea tinerilor. „Cred cu toata convingerea ca Internetul si tot ceea ce inseamna socializare, informare, documentare, constituie un factor integrator, care sa contribuie atat la educare, cat si la rezolvarea unor probleme comportamentale. Sunt de formatie psiholog si este firesc sa vad in aceste noi mijloace de comunicare modalitati integrative si de dezvoltare atat personala, cat si sociala a tinerilor. Dar, cum s-a mai spus aici, este nevoie de un parteneriat amplu la nivelul societatii cu toti factorii implicati asa fel incat noile generatii sa fie perfect adaptate noilor cerinte ale societatii informationale.”

Am selectat cateva dintre declaratiile si discutiile care au avut loc cu acest prilej. Un lucru este cert: universitatile sunt deschise si fac toate eforturile pentru a se armoniza cu cerintele moderne si, mai ales, cu tot ceea ce presupun serviciile electronice si informatia digitala. Mai mult decat atat, reprezentantii acestor universitati au demonstrat o conectare clara la tot ceea ce presupune societatea informationala si un angajament ferm de a „produce” absolventi care sa fie competenti pe piata actuala a muncii.

Companiile private (Siveco, Oracle Romania, TotalSoft s.a.), prin cei prezenti, au avut o voce aproape unanima de sustinere a initiativelor in domeniul educatiei la toate nivelurile, multe dintre ele avand deja programe clare de multi ani pe piata romaneasca atat in lumea universitara, cat si in cea preuniversitara.

O prima concluzie: 80.000 de oameni care lucreaza in IT&C produc 10% din PIB. Aceasta este o cifra semnificativa care ne spune ca domeniul IT&C are un rol foarte important in dezvoltarea in ansamblu a societatii romanesti.

In incheierea dezbaterii, doamna Prof. Univ. Dr. Banciu a declarat: „Avem nevoie de o infrastructura adecvata pentru serviciile electronice la nivel national care sa ne ajute la depasirea „digital divide” si aici rolul guvernului este foarte important, mai ales prin a asigura finantarea necesara.

O informatie corecta, coerenta, actualizata, usor accesibila este absolut necesara oricarui cetatean, indiferent de palierul social pe care se afla, iar adaugarea la aceasta a unor servicii electronice interactive va aduce beneficii evidente atat cetatenilor si mediului de afaceri, cat si guvernantilor. Acesta este de fapt, asa cum a fost prezentat, sistemul eRomania care speram sa aiba tot sprijinul tuturor componentelor administratiei publice centrale si locale.

In egala masura, parteneriatul cu marii playeri din industria de IT este foarte important si necesar. Mai credem, de asemenea, ca o prioritate o constituie formarea functionarilor publici si, prin extensie, educarea cetatenilor ca principali beneficiari ai acestor servicii. si, nu in ultimul rand, economistii trebuie cooptati in aceste proiecte, pentru ca vorbim de fapt de eficienta, scaderea costurilor, productivitate, toate acestea trebuind sa faca parte dintr-o strategie nationala de implementare”.

In ceea ce ne priveste, speram ca astfel de dezbateri vor fi organizate cat mai des. Acestea sunt extrem de utile pentru intregul spectru al societatii.

Elevii implicatti in proiectul Vanatoarea de monstri au colectat, in prima luna de campanie, 18,2 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), ceea ce reprezinta o medie de peste 200 kg colectate in fiecare scoala.

In perioada 7 – 10 aprilie s-a desfasurat la Slobozia, in cadrul Colegiului National Mihai Viteazul, cea de-a cincea editie a Simpozionul National Ideas & Projects (IP) Workshop. In cadrul evenimentului, organizat de Liga Absolventilor si Studentilor Filierei Anglofone (LASFA) din cadrul…

Ateliere Fara Frontiere Romania impreuna cu cativa dintre partenerii sai de incredere – Microsoft, Blancco, Ecotic si Ambasada Olandei – au gazduit Ziua Portilor Deschise. Evenimentul marcheaza debutul campaniei de colectare a materialelor IT&C uzate de la companii si institutii si lansarea…

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii supune consultarii publice un proiect de decizie ce are ca scop modificarea si completarea Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania, pentru a veni in sprijinul persoanelor care sunt…

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a vorbit despre stadiul actual al strategiei privind trecerea de la televiziunea analogica la televiziunea digitala, precum si despre etapele acestei tranzitii, in cadrul mesei rotunde organizate de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, avand ca tema…

Gata. Ne-am mutat in lumea virtuala. Si ne mutam tot mai apasat. Adio hirtii in cutiile postale cu pizzerii care pun altfel cascavalul, adio emailuri nedorite, adio sezatori si intilniri cu Comitetul celor care vor salveze clopotul bisericii din…

Citeste articolul pe: Computer World

Postat de pe data de 31 mart., 2010 in categoria Educație, Noutăți. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 493 ori.

Publica un raspuns