Din vremuri în care autoritatea, mai puţin conştientă de puterea sa, recurgea la mijloace mai grosolane pentru intimidarea jurnaliştilor, vine relatarea ce urmează. Între timp, mijloacele de control a libertăţii de exprimare s-au rafinat, devenind cu atât mai letale. Unii dintre actorii prezenţi însă atunci pe scena publică se află şi acum în activitate, şi nutresc dulci visuri de mărire.

„Proiect: Condiţia jurnalistului într-o presă instituţionalizată şi înregimentată politic”, Episodul 9: Maşina, pompierii şi mafioţii

Din vremuri în care autoritatea, mai puţin conştientă de puterea sa, recurgea la mijloace mai grosolane pentru intimidarea jurnaliştilor, vine relatarea ce urmează. Între timp, mijloacele de control a libertăţii de exprimare s-au rafinat, devenind cu atât mai letale. Unii dintre actorii prezenţi însă atunci pe scena publică se află şi acum în activitate, şi nutresc dulci visuri de mărire.

Postat de pe data de 7 feb., 2011 in categoria Civism, Conditia Jurnalistului. Poti urmari comentariile acestui articol prin RSS 2.0. Acest articol a fost vizualizat de 6,440 ori.

5 Raspunsuri pentru “„Proiect: Condiţia jurnalistului într-o presă instituţionalizată şi înregimentată politic”, Episodul 9: Maşina, pompierii şi mafioţii”

 1. Cristi spune:

  Razvane de apreciat demersul tau! Daca vrei sa conturezi atmosfera presei din ultimii 10 ani ( cu influente, pericole etc.)e suficient ceea ce faci.
  Daca vrei sa faci ceva mai consistent cred ca ar trebui sa te documentezi si mai mult si sa pui Punctul pe I :). Iti dau numai un exemplu: de la Cristi Teodorescu puteai scoate chestii mult mai adanci decat povestea cu cokteilu’, cu un pic de insistenta. Ptr el, Molotovul e doar un Martishor de pus in piept 🙂 Ah, ca el s-ar fi eschivat ptr ca „acum trebuie sa dovedesti” e alta poveste, dar trebuie sa scoti mai mult din jurnalistii pe care ii intervievezi. Pe cand un interviu in forta cu A. Grama sau cu jurnalisti din presa maghiara.
  Si o ultima remarca: incearca sa faci un montaj mai profi, sunt solutii tehnice la gramada ptr asta.
  „Condiţia jurnalistului într-o presă instituţionalizată şi înregimentată politic” ar putea fi chiar un proiect interesant.
  Si fa-ti frate si tu un blog ca toti oamenii 🙂

  • razvan spune:

   Aceasta e doar prima parte a interviului cu Cristian Teodorescu. Partea a doua va fi difuzata joi, iar a treia, probabil peste doua saptamani, cand proiectul se va incheia. In general, Cristi a fost insa ponderat in declaratii. Nu poti sa-l obligi pe om sa spuna ceea ce nu vrea.
   Cat despre montaj, daca te referi la „bruiajele” din debut, acelea sunt intentionate. Prin acest proiect am dorit o abordare care sa il separe de orice productie de televiziune cu cititori de prompter spilcuiti si decoruri de mucava pictata. Am dorit ceva cu aspect cat mai frust.
   Si acum despre Aurelian. Acest proiect se numeste „Conditia jurnalistului…”, nu „Conditia patronului de presa…”

  • razvan spune:

   Si, da. Am un blog frate, dar nu ca toti oamenii.

 2. Cristi spune:

  Sa continuam dialogul. Number one: CT nu are si el calitatea de patron de presa?! Number two: perspectiva unui AG de jurnalist-patron e cu atat mai interesanta. Parerea mea! Si ultimu’ numar : luat din manualu’ ptr jurnalisti, sectiunea „acopera cat mai multe unghiuri relevante”, ungurii ce zic? 🙂
  Pentru cariera ta de jurnalist ar trebui sa-ti faci totusi si o versiune de blog „umana”. Macar ca si arhiva. 😀
  Despre montaj, n-am inteles de ce trebuiau inserturi asa de subtile cu Florea , urmate apoi de un portret blurat.
  Si o curiozitate: pan-la urma care-i scopul final al proiectului? Ceva premiu? sau e doar o lucrare ptr master? Sau ce? Ca mi se pare ca se va termina, asa, in coada de peste.

  • razvan spune:

   Cei care doresc sa inteleaga materialele prezentate in acest proiect, trebuie sa fie atenti, pentru ca nimic nu li se da mura in gura. Din considerente legate de resurse, genul ales a fost cel minimalist. Repet, acest proiect a fost pus in opera de un singur om care si centreaza si da cu capul. Daca imi mai aratati o productie video de acest gen cu un generic la fel de scurt, va promit ca va iau in brate si va pup.
   Materialul de fata nu are inserturi cu Florea, decat in final, unde intervievatul se refera la el oarecum off topic. Are inserturi cu Ziarul de Mures in care, in vremea aceea, Florea era o prezenta permanenta. In plus, intervievatul vorbeste despre administratia locala. Cine a fost atent, a observat insa ca nu spune „seful administratiei locale”, ci „persoane legate de administratia locala”. Deci, pe cale de consecinta, personajul din imaginea blurata nu e Dorin Florea. Sa nu dam cezarului ceea ce nu-i apartine. So, guess again, my friend!

Publica un raspuns